Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дві нові провокації проти польсько-української дружби

Постріли у Луцьку «аукнулися» у Львові.

У Західній Україні сталася чергова провокація на тему українсько-польських відносин. У ніч на 29 березня невідомі обстріляли з гранатомета будівлю Генконсульства Польщі в Луцьку. Вибух стався на четвертому поверсі адміністративного приміщення консуляту. Стріляли з гранатомета РПГ-26. На щастя, жертв унаслідок вибуху немає. Слідство розглядає декілька версій інциденту, у тому числі й терористичний акт. СБУ оприлюднила заяву щодо інциденту, де, зокрема, йдеться: «Провокації проти Республіки Польща, що час від часу трапляються в Україні, вигідні лише одній стороні — Російській Федерації, почерк якої видно здалеку».

А невдовзі після цієї інформації надійшла ще одна. Зранку 29 березня біля села Гряда Жовківського району близько двохсот осіб із провокаційними банерами перекрили пішохідний перехід міжнародного пункту пропуску “Рава-Руська”. Мета акції — продемонструвати, що нібито в Україні гноблять поляків, спровокувати конфлікт між сусідніми народами, залякати поляків, які живуть у Західній Україні. Провокаторів затримано. Хто стоїть за провокацією на прес-конференції розповіли начальник ГУ Нацполіції Львівщини Валерій Середа, голова Львівської ОДА Олег Синютка і начальник УСБУ у Львівській області Віктор Андрейчук.

Це не перша акція на прикордонні, яку організовують замовники антиукраїнських провокацій. Почерк організаторів такий самий, як і 12 березня, поблизу пішого переходу у Шегинях. Тоді, нагадаємо, затримали автобус із підпилими молодиками і підлітками, які мали “грати роль” поляків-протестувальників. Насправді поляків серед них не було, а учасники навіть не знали, куди і чого вони їдуть. Основним завданням було — помітингувати за гроші. І за тією, і за нинішньою акцією стоять російські спецслужби, наголошувалося на прес-конференції. Мета — дестабілізувати політичну ситуацію. Цього разу грошова винагорода варіювалася від 50 до 200 гривень — залежно від “рівня” учасника акції. За словами Валерія Середи, серед учасників були особи, схильні до вживання наркотичних засобів, а також діти 13-14 років — учні львівських шкіл. “Будуть вжиті заходи щодо керівництва навчальних закладів — чому діти були не на уроках, а посеред поля», — зазначив

В. Середа. За словами Віктора Андрейчука, серед них були жителі Хмельниччини та Івано-Франківщини. «Ці самі особи намагались перекрити дорогу на Мостиська кілька тижнів тому», — повідомив Віктор Андрейчук.

Ситуація на “Раві-Руській” розвивалася так: учасники спочатку ходили по пішохідному переходу, а потім почали висувати турнікети і перекривати трасу. Тримали плакати із написами “Ні геноциду поляків!”, “Поляки — наші брати”, “Руки геть від спадщини”. Коли протестувальники запалили на узбіччі дороги автомобільні шини і перекрили трасу, правоохоронці почали їх затримувати. Ті, зрозумівши, що буде непереливки, почали тікати полем. У затриманих вилучено фаєри, димові шашки, квадрокоптер (безпілотник), польські та українські національні прапори, плакати українською та польською мовами провокативного змісту. Особи учасників і організаторів встановлено. Організатори — ті самі люди, що брали участь і в акції 12 березня. За цим фактом буде відкрито кримінальне провадження за частиною 1 ст. 161 ККУ (Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті).

«Це наступний етап дій нашого ворога, і цей захід був більш підготовлений та більш удосконалений. У них була окрема група документування, забезпечена квадрокоптером, — розповів Валерій Середа. — Завдання - зробити «гарну картинку» для ЗМІ, особливо для психології росіян, громадян Білорусі, Молдови та Польщі. на плакатах було написано «припинити геноцид поляків в Україні». «Матеріали, які потрапили до правоохоронних органів, свідчать, що російська агентура активно працює для дестабілізації у Західній Україні», — наголосив голова ЛОДА Олег Синютка. Він закликав жителів Львівщини не лакомитися на 50-100 грн. та не брати участі в акціях, спланованих з боку країни-агресора.

Віктор Андрейчук розповів, що на Львівщині діє злагоджена система взаємодії між правоохоронними органами, яка дозволяє прогнозувати, бачити і йти на крок вперед від дій сил-дестабілізаторів. Якби її не було, нинішні провокативні акції мали б набагато серйозніший характер. Голова львівської УСБУ пов’язав нічний обстріл генконсульства у Луцьку з акцією на прикордонні біля Рави-Руської. “Коли ми проводили першу акцію по Мостиськах (провокація на прикордонному переході в Шегинях. - Авт.), було багато скептиків, які мали сумнів, чи правильно ми діяли, - сказав Віктор Андрейчук. - Тому сьогодні дали можливість цим учасникам акції виїхати на місце, і почали їх затримувати. Коли вони були вже готові до проведення акції, ми тоді проявили себе”.

Олег Синютка повідомив, що немає офіційної інформації про те, що після нічного обстрілу у Луцьку у п’ятьох українських містах (зокрема і у Львові) генконсульства призупинили роботу. Зазначимо, що на офіційному сайті Генерального консульства РП у Львові оприлюднено інформацію без будь-яких роз’яснень: “29 березня 2017 року Генконсульство РП у Львові не приймає відвідувачів”. Голова ЛОДА запевнив, що українська сторона має розуміння польських колег: “Хотів би подякувати представникам Генконсульства РП, послу РП в Україні і полякам, які живуть на території України. Спільними діями і підходами до виявлення провокаторів демонструємо єдність українського і польського народів. Переконаний, провокації, які сьогодні вчиняються на території Польщі щодо українських пам’ятників, мають того ж самого замовника, що й провокативні дії, які відбуваються на наших теренах”.

Олег Синютка запевнив, що польські дипломатичні установи на Львівщині надійно охороняються.

А тим часом...

А як проводиться розслідування у Луцьку? Як розповіли “ВЗ” компетентні джерела, на жаль, запис відеокамер там дуже неякісний, і роздивитися зловмисників, які стріляли, неможливо. Відомо, що польське Генконсульство у Луцьку свого часу відмовилося від державної охорони і охороняло будівлю своїми силами. Ці охоронці кажуть, що під час обстрілу вони нічого не бачили й не чули.

Думка з приводу

Володимир В’ЯТРОВИЧ, голова Українського інституту національної пам’яті

Те, що сталося вночі у Луцьку, свідчить, що провокації виходять на новий, ще небезпечніший рівень. Цілилися не лише в будинок польського консуляту, а в польсько-українські відносини. Причому знову з використанням історії: «напад», «Волинь», «польський» — слова, які нині почують у новинах наші західні сусіди, мають налякати не менше, ніж сам факт обстрілу. Гадаю, кожен оглядач, який справді орієнтується в ситуації, може підтвердити загалом дуже приязне ставлення українців до поляків. Використання ж ворогом інформаційних рамок війни, що минула понад 70 років тому, у війні нинішній — впізнаваний почерк. Згадаймо хоча б Одесу травня 2014 р. Незважаючи на зростаючу кількість провокацій, закликаю громадськість до зваженості оцінок на основі реальної ситуації, а не моделювання подій ворогом. А правоохоронні органи мають побачити ситуацію не в розрізі окремих випадків, а як системні спроби дестабілізувати відносини із західним сусідом та сприйняття України на Заході. Сподіватимуся також на розуміння ситуації з боку польського суспільства: Україна веде війну, і фронти різні. В тому числі чекістсько-провокаційні атаки на нас.

Схожі новини