Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Доповідач ООН: "Над Донбасом нависла загроза хімічної катастрофи"

  • 11.03.2017, 10:10
  • 1 866

Нещодавно було обстріляно будівлю з хлором, пошкодження хоча б одного контейнеру з газом знищило б усе і всіх у радіусі 200 метрів.

На сході України є великий ризик витоку хімікатів, що загрожує катастрофічними наслідками для здоров'я місцевого населення і навколишнього середовища.

Про це попередив спеціальний доповідач ООН з питання про небезпечні речовини Баскут Тунджак, передають в Центрі новин ООН.

Тунджак нагадав, що на Донбасі розташовані великі хімічні та промислові заводи. Збройні зіткнення відбуваються в містах, розташованих дуже близько до цих промислових підприємств.

Наприклад, 24 лютого було обстріляно будівлю, в якій зберігалося сім тонн хлору. На щастя, контейнери з газом не постраждали, але в разі пошкодження тільки одного з них могли загинути всі, хто перебував у радіусі 200 метрів. А якби збиток був більше, то довелося б протягом доби евакуювати всіх місцевих жителів на відстані до 7,4 км.

"Експерт ООН закликав сторони конфлікту враховувати цивільний характер об'єктів такої інфраструктури і систем подачі води. Він заявив, що території, які прилягають до цієї інфраструктури необхідно "демілітаризувати", — йдеться в повідомленні.

Тунджак рекомендував забезпечити працівників служб водопостачання, в тому числі в районах, які непідконтрольні уряду, відповідною екіпіровкою та обладнанням на випадок пошкодження складів з хлором. Тоді ці фахівці зможуть не тільки вижити, а й вжити заходів, спрямованих на порятунок місцевих жителів.

Як зазначили в Центрі новин ООН, в управлінні ООН з координації гуманітарних питань вже попереджали про можливість хімічного зараження на сході України.

Схожі новини