Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суддівській еліті на екзамені підсували шпаргалки...

Аби вона без проблем знову пробилася у Верховний суд.

Гучний скандал трапився під час другого етапу екзаменування 520 претендентів на 120 посад членів Верховного суду України. Громадська рада доброчесності, яка разом з моніторинговою групою, міжнародними спостерігачами (і відеокамерами!) стежила за тим, як кандидати виконували практичні завдання, заявила про грубі порушення під час цього екзамену, які викликають недовіру до його результатів.

На першому етапі конкурсанти здавали тести з теорії права. На другому їм належало продемонструвати свою фаховість, практичні навички. На підставі матеріалів модельної (тобто змодельованої, видуманої. — І. Ф.). судової справи, які підготувала Вища кваліфікаційна комісія суддів, пропонували написати мотивувальну та резолютивну частини судового рішення. Яким же було здивування незалежних експертів, коли виявилося, що деяким претендентам на місце у Вищому суді дали завдання, в основі яких були реальні цивільні справи, по яких саме ці судді раніше уже виносили рішення. Це, зрозуміло, поставило інших конкурсантів у нерівні умови.

Серед тих, кому хтось свідомо полегшив практичний іспит, надав перевагу, за повідомленням телепрограми “Наші гроші”, виявилися чинний голова Верховного суду Ярослав Романюк, голова Ради суддів Валентина Сімоненко, суддя ВСУ Людмила Охрімчук. Жоден з цих конкурсантів не заявив про те, що посвячений у цю справу — тим самим грубо порушив правила суддівської і людської етики.

Народний депутат багатьох скликань, а нині політолог Микола Томенко, який часто критикує нинішню владу за імітацію реформ, щодо скандалу з визначенням нового складу Верховного суду висловився коротко: “Чесний” і “неупереджений” конкурс. Такий же, яким був відбір голів ОДА!”.

“Шпаргалки” для суддівського “бомонду” у четвер, 23 лютого, стали предметом гострої розмови на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Про вердикт цього органу стало відомо уже тоді, коли цей номер газети було підписано до друку. Буде сумно, якщо у цій “НП” не побачили нічого страшного...

Фото зі сайту ednist.info

Схожі новини