Передплата 2024 «Добрий господар»

Єльченко - Чуркіну: "Це фото Андрія Кизила, убитого 29 січня під Авдіївкою. Подивіться в його очі."

  • 03.02.2017, 08:05
  • 6 569

На вчорашньому засіданні члени Ради Безпеки ООН обговорили ситуацію на сході України.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що Україна - країна, яка дотримується режиму припинення вогню і не хоче війни, що забирає життя українців, передає Цензор.НЕТ із посиланням на текст виступу Єльченка.

Володимир Єльченко сказав, що Україна дотримується Мінських домовленостей і режиму припинення вогню. "Наші військовослужбовці отримали дуже жорсткий наказ відкривати вогонь лише у відповідь на напади проросійських бойовиків. Озброєна конфронтація може бути легко вирішена, Росія повинна зупинити військових і поставки озброєння в Україну. Повинен бути здійснений моніторинг щодо дотримання режиму припинення вогню, Росія повинна дотримуватися Мінських угод. Ми закликаємо її припинити підтримувати терористів, а також нарощувати військову міць уздовж кордону", - сказав посол. Він підкреслив, що українці захищають свою землю.

Він розповів про обстріл в районі Авдіївки, руйнування об'єктів інфраструктури, зазначив, що багато місцевих жителів, серед них і діти, за температури мінус 17 градусів за Цельсієм залишилися без води й опалення. Бойовики, за його словами, не пускають ремонтні бригади на ці об'єкти.

"Руйнування критичної інфраструктури, а також подальше погіршення гуманітарної ситуації - це тактика проти цивільного населення. Така тактика може трактуватися як військовий злочин. Україна представить це як однин із фактів для того, щоб притягти Росію до відповідальності за порушення статуту ООН", - зазначив постпред.

Єльченко продемонстрував фото обстріляної бойовиками багатоповерхівки в Авдіївці. "Через обстріли жителі цього будинку в Авдіївці рятували свої життя на морозі. Було -20 ° С. Навіть чорт такого б не зробив", - зазначив він.

Також Єльченко під час засідання Радбезу ООН щодо ситуації на Донбасі показав фото загиблого під Авдіївкою капітана Андрія Кизила і закликав постпреда РФ Віталія Чуркіна вдивитися в його очі.

"Україна платить високу ціну, втрачає своїх найкращих синів і дочок у цій війні. Смерть кожного солдата чи цивільної особи - шрам на серці України. Це фото 26-річного офіцера Андрія Кизила, убитого 29 січня біля Авдіївки. Подивіться в його очі, пане посол (постпред РФ при ООН Віталій Чуркін. - Ред.). Це ваша зброя і ваші співвітчизники вбили його. Ви вбили. Наші люди шанують своїх полеглих захисників на колінах. Російські окупанти поховані в безіменних могилах. Ми шукаємо миру і робимо все можливе, щоб вжити усіх заходів для повернення миру в Україну", - закликав Єльченко.

Глава МЗС Британії закликав сторони конфлікту на Донбасі до стриманості

Міністр закордонних справ Великої Британії Боріс Джонсон закликав сторони конфлікту на Донбасі до стриманості й висловив стурбованість через погіршення гуманітарної ситуації.

«Першочерговим пріоритетом має бути безпека і повне припинення вогню, як передбачено мінськими домовленостями. Я закликаю всі сторони проявити стриманість і сприяти відновленню об’єктів критично важливої інфраструктури та наданню допомоги вразливим групам», — заявив він.

При цьому Джонсон наголосив, що санкції проти Росії не можуть бути зняті, поки не виконані Мінські угоди.

Велика Британія продовжує стояти на позиції повної підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, додав він.

ОБСЄ: "Важке озброєння на Донбасі має бути відведено до 5 лютого"

Про це заявив спеціальний представник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік

В середу, 1 лютого, Тристороння контактна група в Мінську прийняла заяву, в якій закликає до повного припинення вогню в районі Авдіївки. Про це повідомив спеціальний представник діючого голови ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік, передає УТ.

"Контактна група закликає в районі, обмеженому Донецьким аеропортом, Авдіївкою та Ясинуватою, а також по всій лінії зіткнення, до суворого додержання повного і всеосяжного режиму припинення вогню. До 5 лютого цього року відвести озброєння, яке підпадає під дію Мінських угод, на визначену ними відстань до відповідної лінії в місця їх зберігання ", - сказав він журналістам в Мінську після завершення засідання ТКГ.

Сайдік: «ОБСЄ повинно отримати повний доступ до району боїв на Донбасі»

Це необхідно для проведення всеосяжного контролю.

У Мінську Тристороння контактна група домовилась про повний допуск спостерігачів ОБСЄ в район бойових дій на Донбасі. Про це заявив спеціальний представник ОБСЄ у групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік.

Цю ж інформацію підтвердила прес-секретар представника України в Тристоронньої контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

" Місія ОБСЄ повинна отримати повний доступ для проведення всеосяжного контролю", - написала вона у Facebook.

Генсек НАТО закликав до негайного припинення вогню на Донбасі

За словами Столтенберга, це найсерйозніший сплеск насильства на сході за останній час.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг закликав сторони Мінських угод виконувати свої зобов'язання, а також до негайного припинення вогню на Донбасі і відведення озброєнь, заборонених мінськими угодами.

"Ми бачимо, найбільш серйозний за довгий час сплеск насильства. Ми закликаємо до негайного повернення режиму припинення вогню і відведення всього важкої зброї, забороненого Мінській угоді", - цитують слова Столтенберга в прес-службі НАТО.

Він також зазначив, що спостерігачі ОБСЄ повиненні отримати безперешкодний доступ, в тому числі і до ділянки російсько-українського кордону. За словами Столтенберга, це найсерйозніший сплеск насильства на Донбасі за останній час. Він також висловив стурбованість гуманітарною ситуацією жителів Авдіївки, які перебували без тепла, води та електроенергії.

"Ми закликаємо Росію використовувати свій істотний вплив на сепаратистів, щоб покласти край насильству. Всі сторони повинні в повній мірі виконувати свої зобов'язання відповідно до Мінським домовленостям", - зазначив генсек.

Він також підкреслив, що НАТО продовжить надавати політичну і практичну підтримку Україні.

Мінська зустріч контактної групи почалася на дві години раніше

У столиці Білорусі розпочалося засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар представника України у ТКГ екс-президента України Леоніда Кучми Дарина Оліфер, передає Укрінформ.

"У Мінську розпочалося засідання Тристоронньої контактної групи", - написала вона вона.

Раніше планувалося, що засідання Тристоронньої групи розпочнеться о 15:00.

У ПАРЄ закликали бойовиків негайно припинити наступ на Авдіївку

Співдоповідачі Парламенської асамблеї Ради Європи по Україні Хорді Шукла (Іспанія) та Аксель Фішер (Німеччина) висловили глибоку стурбованість через порушення режиму припинення вогню в районі Авдіївки.

Про це повідомляється на сайті ПАРЄ, передає Еспресо.

"Ми закликаємо проросійських сепаратистів негайно припинити наступ на Авдіївку та обстріли цивільних житлових районів, які можуть призвести до гуманітарної катастрофи та необхідності евакуації цивільного населення", - йдеться в заяві співдоповідачів по Україні.

Шукла та Фішер також наголосили, що всі сторони конфлікту на Донбасі повинні повністю дотримуватися угоди про припинення вогню і вивести свою важку зброю із взаємоузгодженої зони розведення сторін, як це передбачено в Мінських угодах.

ООН висловила стурбованість ситуацією в Авдіївці

Як зазначається, особливе занепокоєння викликають наслідки для цивільного населення по обидві сторони від лінії розмежування.

Організація Об'єднаних Націй висловила стурбованість у зв'язку із загостренням обстановки на лінії розмежування в зоні проведення антитерористичної операції в Донбасі, а також гуманітарною ситуацією в населених пунктах, які зазнають обстрілу. Про це йдеться в прес-релізі організації за 31 січня.

"Особливе занепокоєння викликають наслідки для цивільного населення по обидві сторони від лінії розмежування. Продовжує надходити інформація про постраждалих. Прицільне пошкодження цивільної інфраструктури тільки погіршує становище, що в умовах суворої зими може призвести до непоправних наслідків", - ідеться в повідомленні.

В ООН відзначили, що український уряд вживає необхідних заходів і координує гуманітарні дії.

Тимчук: «Російські представники в ОБСЄ допомагають терористам приховувати заборонене озброєння»

Також присутні у місії росіяни допомагають окупантам вчасно призупинити обстріли позицій Збройних Сил України та населених пунктів.

Представники від Росії в ОБСЄ допомагають терористам приховати місця зосередження забороненого Мінськими домовленостями озброєння і техніки поблизу лінії фронту, а також інформують бойовиків про інспекції Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Про це повідомив 1 лютого координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук у Facebook.

Він також зазначив, що російські представники в ОБСЄ у разі інспекцій СММ ОБСЄ допомагають терористам вчасно призупинити обстріли позицій Збройних Сил України та населених пунктів.

«З цією метою вони (представники РФ в ОБСЄ - ред.) постійно інформують російське командування «1-го АК ДНР» і «2-го АК ЛНР» про майбутні візити Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в зони їхньої відповідальності», - написав Тимчук.

За його словами, у зв'язку з недавнім перебуванням заступника глави СММ ОБСЄ в Україні Хуга на ділянках відповідальності «11 омсп», «7 омсбр» і «3 омсбр», командувач «1-го армійського корпусу ДНР» віддав наказ на тимчасове припинення вогню.

Вів додав, що у зв’язку з цим, на шляху проходження представників СММ ОБСЄ були виставлені додаткові патрулі, а також помилкові знаки про замінування місцевості, щоб унеможливити проникнення представників ОБСЄ до місця зосередження озброєння і військової техніки.

Голова МЗС Британії закликав припинити вогонь на Донбасі

Боріс Джонсон заявив, що санкції проти Росії не можуть бути скасовані до повного виконання мінських угод.

Глава Міністерства закордонних справ Великої Британії Боріс Джонсон закликав сторони до припинення вогню на Донбасі, а також до негайного відновлення життєвоважливих комунікацій. Про це повідомили в прес-службі британського МЗС.

"Пріоритетом має стати повне припинення вогню відповідно до Мінських домовленостей. Я закликаю всі сторони до стриманості, а також прошу надати допомогу у відновленні і ремонті всіх життєво важливих комунікацій і допомогу в підтримці страждаючого населення. Санкції проти Росії не можуть бути зняті до виконання Мінських домовленостей ", - сказав Джонсон.

Він також зазначив, що в результаті гуманітарної катастрофи в Авдіївці жителі міста залишилися без води, електрики і опалення.

Міністр також підтвердив, що Велика Британія продовжить підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України.

Держдеп США закликав до негайного перемир'я на Донбасі

Також у відомстві підтвердили підтримку повного виконання мінських угод.

США висловили стурбованість витком насильства на сході України і закликали до негайного відновлення перемир'я і забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ. Про це йдеться в заяві Держдепартаменту США, поширеній у вівторок.

"США глибоко стурбовані недавнім витком насильства на сході України в районі Авдіївки-Ясинуватої", - ідеться в повідомленні.

Як зазначається в документі, "щоб запобігти ще більш серйозній гуманітарній кризі, закликаємо до негайного, стійкого перемир'я, а також до повного і необмеженого доступу моніторингу ОБСЄ".

"Ми також підтверджуємо підтримку США повного виконання Мінських угод", - йдеться в документі.

Андрій Парубій з депутатами Верховної ради звернувся до парламентарів всього світу з відкритим листом

У зв'язку із загостренням ситуації на Донбасі та постійних спроб російських окупаційних військ розгорнути наступ на Авдіївку Андрій Парубій з Ганною Гопко, Іриною Геращенко, Марією Іоновою, Ігором Гринівим та Максимом Бурбаком,звернулися з відкритим листом до парламентарів всього вільного світу.

Парламентам країн-членів Європейського Союзу, США, Канади і Японії, а також Європейського Парламенту

Шановні колеги-парламентарі, Ми просимо Вашої негайної уваги та дії з приводу загострення ситуації на сході України. Змушені констатувати, що Росія як країна-агресор не відмовляється від продовження курсу на подальшу ескалацію конфлікту на частині тимчасово окупованого Донбасу. Свідченням цього є критична ситуація, близька до гуманітарної катастрофи, що склалась цими днями внаслідок систематичних обстрілів зі сторони незаконних збройних формувань в районі міста Авдіївка, Донецької області. 29 січня 2017 року, порушуючи режим тиші, незаконні збройні формування розпочали обстріли Збройних Сил України в м. Авдіївка. Обстріли здійснюються включно із заборонених Мінськими домовленостями РСЗВ «Град», артилерії калібру 152 мм, 122 мм, мінометів 120 та 82 мм, танків, а також зі стрілецької зброї. Протягом двох днів від російської зброї загинули 8 українських військовослужбовців, іще 26 отримали поранення.Серед загиблих також двоє цивільних осіб, що постраждали під час обстрілів житлових районів. Ми хочемо привернути особливу увагу до критичної гуманітарної ситуації, що склалась у м. Авдіївка через систематичні обстріли з боку незаконних збройних формувань. Внаслідок бойових дій було пошкоджено лінії електропередач, а також ряд життєво важливих об’єктів інфраструктури, що призвело до відключення водо- та теплопостачання. У ці дні температура повітря в Авдіївці опустилась нижче -18 С. У ніч на 31 січня 2017 року в місті було оголошено надзвичайний стан. Загальна кількість осіб, що залишаються без електроенергії, водопостачання та тепла перевищує 22 тисячі осіб. Уже розпочато евакуацію із Авдіївки дітей та людей з інвалідністю. Уповноважені органи української влади роблять усе можливе аби допомогти цивільному населенню, забезпечують людей водою, додатковими генераторами та предметами першої необхідності. Водночас в умовах погіршення погоди та постійного загострення безпекової ситуації в районі Авдіївки, загальна гуманітарна ситуація близька до катастрофічної. Руйнування інфраструктури, спричинені діями Російської Федерації, призводять до порушення екологічної безпеки на Донбасі та подальшого погіршення ситуації в регіоні, що в свою чергу унеможливлює його відновлення. Для вирішення ситуації, що склалась в Авдіївці, необхідно негайно розпочати роботи із ремонту пошкоджених об’єктів життєвоважливої інфраструктури. Однак, через триваючі обстріли з боку незаконних збройних формувань комунальні служби не можуть розпочати зазначені роботи, а ситуація в місті продовжує загострюватися. Ми рішуче засуджуємо такі дії Російської Федерації і закликаємо своїх колег—парламентарів зробити усе необхідне для того, щоб змусити Росіюнегайно припинити вогонь і дестабілізацію ситуації на Донбасі, забезпечивши виконання режимуприпинення вогню, що дасть змогу розпочати ремонтні роботи в районі Авдіївки. Окрім того, безпекова криза в Авдіївці продемонструвала необхідність збільшення присутності міжнародних організацій, що забезпечують моніторинг ситуації та іще раз засвідчує потребу негайного розгортання озброєної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі. Злочин, вчинений російсько-терористичними військами проти мирного населення у Авдіївці, вкотре засвідчив, що лише посилення санкцій проти Російської Федерації та міжнародна консолідація зусиль здатні зупинити ескалацію подій на фронті. Саме тому нам важливо спільно посилювати тиск на агресора аж до повного встановлення миру і відновлення територіальної цілісності України. Ми, парламентарі, звертаємося до Вас з проханням використати усі наявні механізми урядової та міжпарламентської дипломатії та посилити тиск на офіційний Кремль. Будемо вдячні, якщо керівництво Ваших парламентів публічно закличе російську владу до неухильного виконання всіх міжнародних зобов'язань та припинення свідомого загострення безпекової і гуманітарної ситуації на Донбасі.

Засідання ОБСЄ щодо Авдіївки: Учасники закликали Росію припинити вогонь

Країни-учасниці наполягають на виконанні мінських домовленостей.

Країни-учасниці ОБСЄ закликали РФ підтримувати режим припинення вогню в Донбасі і виконати мінські домовленості. Про це повідомляється в Twitter постійного представництва України при ОБСЄ.

"Результати засідання ОБСЄ: країни-учасники закликали Росію підтримувати режим припинення вогню і виконати мінські домовленості", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, біля Авдіївки кілька днів поспіль тривають активні бойові дії між проросійськими бойовиками та українською армією. Незаконні збройні формування обстріляли житлові квартали з "Градів", місто залишилося без водопостачання, електрики та опалення при температурі повітря до мінус 20 градусів. У місті проживає понад 16 тисяч людей, серед них щонайменше 2 тисячі дітей.

Речник Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник підкреслив, що в разі ескалації бойових дій в районі Авдіївки, буде проводитися евакуація мирного населення. Для цього підготували 80 автобусів і два поїзди.

Гройсман терміново поїхав в Авдіївку

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман прибув в Авдіївку, яка перебуває під безперервними обстрілами проросійських бойовиків

За словами прем’єра, станом на 19:00 вівторка ситуація в Авдіївці контрольована і владі вдається підтримувати мінімальний рівень подачі тепла у місті.

Ми підтримуємо на мінімальному рівні параметри тепла і у нас є надія на те, що спільними зусиллями ми зможемо утримувати ситуацію і навіть покращувати. Я не хочу вдаватися в технічні деталі, але станом на зараз ситуація в місті повністю контрольована, — запевнив прем’єр під час засідання оперативного штабу в Авдіївській військово-цивільної адміністрації.

Гройсман також зазначив, що під час наради були відпрацьовані всі альтернативні сценарії енергозабезпечення Авдіївки, щоб підтримувати на мінімальному рівні життєдіяльність міста.

На сьогодні міська лікарня вже перебуває на альтернативному енергозабезпеченні, важкохворі були евакуйовані, залишилися тільки хворі, які в разі необхідності можуть продовжити лікування вдома.

"Військово-цивільна адміністрація прийняла рішення про призупинення навчального процесу, і це правильне рішення. У п'яти школах навчалося понад тисяча дітей. Масового відтоку населення з міста немає. Я доручив, щоб відпрацювали можливість функціонування однієї школи, де б діти могли перебувати світловий день", — зазначив глава уряду.

Представники РФ зірвали скайп-конференцію Контактної групи

Представники Російської Федерації зірвали скайп-конференцію тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, скликану за ініціативою української сторони через загострення ситуації в Авдіївці.

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до переговорного процесу. "Представники Росії зірвали сьогодні скайп-конференцію, скликану за ініціативою української сторони у зв'язку з невиконанням домовленості про припинення вогню в районі Авдіївки", - сказав співрозмовник агентства у вівторок удень. За його словами, спочатку російська сторона підтвердила готовність до таких переговорів, проте пізніше послалася на їх недоцільність. У результаті, зазначив співрозмовник агентства, "Україна та ОБСЄ взяли участь, а російська сторона - ні".

Як відомо, 30 січня президент Петро Порошенко доручив провести засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі через ситуацію в Авдіївці.

31 січня проросійські війська продовжили штурмові дії і активно застосовують артилерію і міномети в районі населеного пункту Авдіївка. В результаті обстрілів у Авдіївці припинене електропостачання, обмежене теплопостачання та водопостачання. Ремонтні бригади не зможуть вийти на місце розриву лінії електропостачання через безупинні обстріли.

Президент провів нараду з силовиками у зв'язку із загостренням ситуації в Авдіївці

Президент Петро Порошенко провів нараду з керівниками силових відомств у зв’язку із різким загостренням безпекової ситуації в районі промзони у місті Авдіївка, Донецької області.

Президент повідомив, що доручив заступнику Глави Адміністрації Президента України Костянтину Єлісеєву забезпечити негайне винесення питання щодо загострення ситуації в районі Авдіївки на розгляд Ради безпеки ООН. «Сьогодні ми чекаємо відповідних заяв з боку наших міжнародних партнерів», - зазначив глава держави.

«Я хотів би наголосити, що в цих умовах, як поводять себе російські бойовики — на сьогоднішній день, вперше за багато днів проти цивільного населення і проти наших частин були застосовані «Гради», масові обстріли з крупнокаліберної артилерії — якщо у когось повертається язик говорити про зняття санкцій, то що ще потрібно для того, щоб притягнути агресора до відповідальності?», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент також наголосив, що у зв’язку з розгортанням бойових дій задіяв всі міжнародні інструменти для забезпечення режиму припинення вогню. Українська сторона звернулась до ОБСЄ, надані відповідні вказівки українським представникам у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. Крім того, дано завдання сьогодні організувати переговори у складі Тристоронньої контактної групи. Поінформовані про загострення ситуації партнери у Сполучних Штатах Америки, Європейському Союзі, НАТО.

Під час наради було розглянуто три ключових питання: безпекова ситуація в районі загострення бойових дій; гуманітарна ситуація та дії для забезпечення захисту цивільного населення; питання забезпечення міжнародної допомоги та притягнення до відповідальності російських бойовиків, які розгорнули бойові дії проти підрозділів Збройних Сил України та проти цивільного населення.

Президент поінформував учасників наради про результати свого візиту до Німеччини та наголосив на повній підтримці України з боку Європейського Союзу.

«Після того, як Голова обласної державної адміністрації, Міністр внутрішніх справ і Начальник Генерального штабу повідомили мені про ситуацію в Авдіївці, я, проаналізувавши усі обставини, прийняв рішення перервати візит для того, щоб особисто скоординувати план наших дій», - сказав Президент.

«Я хотів би в перш за все заспокоїти», - сказав Петро Порошенко. Він особливо підкреслив мужність та професіоналізм українських військових, які дали гідну відсіч ворогу: «Наші військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів блискуче захищають позиції, жодного наказу у них не відповідати на знищувальний вогонь немає і вони мають усі можливості захищати себе». Але при цьому Президент наголосив, що українські військові не відповідають вогнем, коли злочинці, російські бойовики розміщують артилерійські системи, танки і системи залпового вогню безпосередньо в житлових кварталах Донецька і Ясинуватої.

Президент наголосив, що в розпорядженні української влади є чіткі докази злочинів російських бойовиків.

Глава держави підкреслив, що тримає на контролі розвиток гуманітарної ситуації в районі Авдіївки: «Вночі я отримав доповідь керівника урядової надзвичайної комісії, вночі ми координували діяльність через Голову обласної державної адміністрації Павла Жебрівського».

Президент зазначив для забезпечення початку відновлювальних робіт потрібно забезпечити стале припинення вогню. Всього в Авдіївку подавалась електроенергія по чотирьом лініям електропередачі, дві з них були пошкоджені раніше, а впродовж останніх бойових дій — дві лінії, що залишились, були пошкоджені.

«Ми сьогодні проводимо весь комплекс зусиль для того, щоб відновити енергопостачання, ремонтні бригади за доповіддю голови ОДА готові, і тільки-но буде можливість, після припинення вогню, вони виїдуть для проведення робіт з відновлення енергопостачання», - підкреслив він.

За словами Петра Порошенка, мають бути вжити всі заходи для того, щоб забезпечити теплом 153 багатоквартирні будинки та 3,5 тис. приватних будинків.

«На моє доручення військові розгорнули все — починаючи від зимових наметів, закінчуючи військово-польовими кухнями. Уряд забезпечив генераторами», - сказав Президент та додав, що створені всі умови для забезпечення автобусами та добровільної евакуації населення.

Президент також доручив Міністру оборони України та Начальнику Генерального штабу підготувати матеріали та передати на нагородження імена українських військовослужбовців, які відзначилися під час бойових дій. Особливо Президент підкреслив необхідність відзначення

Схожі новини