Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Куля Пашинського» стріляє по авторитету постмайданної команди

Конфлікт за участі політика з владної коаліції використовують недруги України.

Набирає обертів “пістолетний” скандал довкола голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергія Пашинського. Політикові дорікають за перевищення влади, неправомірне застосування зброї, внаслідок чого поранено людину. Громадськість і частина політикуму вимагають притягнути “стрільця” до відповідальності. Він же наполягає на своїй правоті, каже, що змушений був захищатися від нападу нетверезого хулігана. Звинувачення на свою адресу називає “замовленням ворогів з-за кордону”.

Пригода сталася перед самим Новим роком. Проїжджаючи лісовою дорогою в одному із сіл Васильківського району на Київщині, Сергій Пашинський своїм “Мерседесом” у темряві ледь не врізався у мікроавтобус, який, за словами нардепа, стояв на узбіччі без увімкнених габаритних вогнів. Якщо вірити парламентарієві, на його зауваження 38-річному В’ячеславу Хімікусу, який перебував біля цього автобуса, той після словесної перепалки вдарив його по голові пляшкою. Начебто з метою самооборони Пашинський дістав пістолет Glock 19 і, зробивши попереджувальний постріл у повітря, вистрелив нападникові у стегно. Постріл було зроблено зі зброї, яку свого часу Пашинському (як і багатьом іншим політикам-чиновникам) подарував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У пораненого Хімікуса (хоча прокуратура Київської області його не визнає потерпілим) інша версія подій. Він розповів, що, ідучи до свого дому, послухав незнайомого водія, який просив підштовхнути мікроавтобус, який заглох. У цей момент поруч зупинилася іномарка, за кермом якої була Руслана Пашинська, дружина згаданого народного депутата. Вона обматюкала людей біля мікроавтобуса словами “Вам всім піз...ц!”. І цим спровокувала конфлікт. З машини вийшов і почав погрожувати зброєю її чоловік. Ніякого попереджувального пострілу він не робив, а зразу поцілив у ногу. Саме на такий розвиток подій вказав під час допиту і водій мікроавтобуса Ярослав Олійник. Згодом хірург, який оперував Хімікуса, розповів, що характер переламаної внаслідок пострілу кістки таза дає підстави стверджувати, що стріляли зверху вниз, а не навпаки, з позиції лежачи (як заявляв Пашинський).

Під час перехресного допиту, який тривав кілька годин, Руслана Пашинська відмовилася від дачі показів, посилаючись на відповідну статтю Конституції. А її чоловік (дізнавшись, очевидно, про свідчення лікаря) уточнив, що стріляв не лежачи, а піднявшись...

“НП” під Васильковим збурила громадськість. Противники Пашинського у парламенті закликають позбавити цього представника “Народного фронту” депутатської недоторканності. Сам він натякає, що з ним, як з одним із лідерів Євромайдану, намагаються поквитатися колишні представники режиму Януковича.

Коментар для «ВЗ»

Євген МАГДА, політолог

Провину Пашинського може визначити тільки суд. Якщо говорити про якісь раціональні дії, то цьому політику, можливо, варто було б добровільно відмовитися від депутатського імунітету — щоб зняти звинувачення у тиску на слідство.

У цій справі помітний політичний складник, є політичний підтекст. Проти Пашинського активно грає з Москви пан Портнов (колишній заступник голови Адміністрації екс-президента Януковича). Тут бачимо конфлікт минулої влади з “Народним фронтом”.

Третій момент: проблема поширення вогнепальної зброї серед “обраних” і відмова надавати право на володіння нею звичайним громадянам. Випадок з Пашинським цю дискусію прискорив, інтенсифікував.

Закликав би утриматися від поспішних висновків і не говорити про “політичне прикриття” з боку Банкової. “Блок Петра Порошенка” і “Народний фронт”, радше, є політичними конкурентами, ніж союзниками. На мою думку, у даному випадку маємо брак такої штуки, як політична відповідальність. І брак розуміння того, в якій ситуації ми сьогодні перебуваємо. Розуміння того, що кожен інцидент за участі публічної особи може спричинити негативний резонанс.

Схожі новини