Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пожежники попереджали про «горючу» обшивку стелі

Управляючий нічним клубом «Мі100» переконаний, що це свідомий підпал...

А пожежна служба ще торік робила закладу зауваження щодо легкозаймистих матеріалів на стелі

25 осіб постраждали, 18 — госпіталізовано, на лікуванні з опіками різної важкості ще перебувають 9. Станом на понеділок, 28 листопада, один пацієнт (35-річний чоловік) — у вкрай важкому стані: понад 90% опіків, травми несумісні з життям. Медики борються за життя цього чоловіка. Такими страшними є наслідки фаєр-шоу у нічному клубі “Мі100”, що відбувся у День пам’яті жертв Голодомору. Постає питання: чи безпечні інші нічні клуби Львова? Як там дотримуються техніки безпеки, з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

Управляючий нічним клубом “Мі100” Сергій Чередніченко сказав “ВЗ”, що їздив у лікарню провідати хворих, запитував, скільки коштів потрібно для лікування опіків. Запевнив, усі постраждалі під час злощасного шоу отримають компенсацію.

Запитую Сергія Чередніченка, як і чому трапилася біда, хто винен? Управляючий запевнив, що з технікою безпеки у клубі все гаразд — були спеціальні балони для ліквідації пожежі, аварійні виходи. Однак через паніку гасити вогонь було неможливо. Пан Сергій на власні очі бачив, як жонглери фаєр-шоу (за їхню роботу арт-директор клубу заплатив 600 гривень) спеціально набирали в рот речовину і “плювали” вогнем у палаючу стелю. “Як можна було це робити? Вогонь ставав ще більшим, — каже Сергій Чередніченко. — Кричав до них “Стоп!”, вони ніби не чули”.

Сергій Чередніченко припускає, що це був свідомий підпал, який могли організувати або конкуренти, або особи, які хочуть “віджати” у нього бізнес. За два тижні до трагедії директора клубу розшукували двоє чоловіків кавказької національності. Хотіли поговорити про бізнес... Але оскільки його на місці не було, розмови не відбулося. Згодом до Сергія Чередніченка разом із двома піджейками прийшов арт-директор (родом із Чечні), який запропонував “розкрутити” нічний заклад. Саме цей арт-директор був ініціатором вогняного шоу. За свою роботу навіть не хотів зарплати, мовляв, готовий працювати на випробувальному терміні... Перший захід у клубі стажер провів успішно (без використання вогню). Але друга вечірка завершилася трагедією. За словами Сергія Чередніченка, планувалося світлове шоу, спеціальні кулі мали імітувати вогонь. Ніхто не дозволяв використовувати відкритий вогонь. Та й жодного вогняного шоу до цього злощасного вечора у клубі не відбувалося.

“Погодився на світлове шоу, бо це залучить чимало клієнтів, — розповідає пан Сергій. — Арт-директор повністю займався організацією — залучив піджейок, жонглерів. Час від часу під час шоу я навідувався у клуб, все було добре. Але лише до того моменту, поки близько о пів на другу ночі, в барі не опиниися два чоловіки, які набирали в рот якусь речовину і “плювали” вогнем. Загорілася стеля. Одразу виникла паніка. Я сам виліз на барну стійку і почав гасити вогонь тим, що було під рукою. Не допомогло. Побіг за спеціальним балоном. Постало питання швидкої евакуації людей. Замість того, щоб тікати, деякі особи знімали відео. Деякі особи блокували роботу пожежної служби (цю інформацію підтвердили “ВЗ” у Головному управлінні Державної служби з питань надзвичайних ситуацій у Львівській області. Неадекватні хлопці у стані алкогольного сп’яніння чіплялися до водія, який подавав воду з машини, пробували застосовувати силу. — Авт.). Організатором шоу був арт-директор, який працював у нас на випробувальному терміні. Вважаю це підставою. Ми з ним говорили про один план роботи вечірки, а вийшло інше”.

За фактом пожежі у нічному клубі “Мі100” відкрито кримінальне провадження за частиною другою статті 270 Кримінального кодексу (порушення законодавчих вимог до правил техніки безпеки). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Слідча Франківського відділу поліції Львова Ольга Маскаль зазначила: триває досудове розслідування, призначено низку експертиз. Офіційної причини пожежі ще немає. Попередня причина — порушення правил безпеки при поводженні з вогнем. Експерти погоджуються з цим. Бо як можна було у нічному клубі, де в декорі є легкозаймисті матеріали, влаштовувати такі небезпечні “розваги”? До речі, декори сумнівної якості, які легко загоряються, є у багатьох нічних клубах Львова. Зі стелі висять штучні квіти, метелики, а стіни оббиті тканиною, схожою на велюр... Телефоную старшому адміністратору одного з нічних клубів центру. Він сказав, що декор не заважає, бо, мовляв, у клубі ніколи б не здогадалися провести шоу з вогнем. Запевнив, з технікою безпеки в клубі все гаразд, але після трагічного випадку у клубі “Мі100” заходи безпеки посилять.

Як сказав “ВЗ” керівник прес-служби Головного управління Державної служби з питань надзвичайних ситуацій у Львівській області Віталій Туровцев, персонал клубу “Мі100”, попри їхні запевнення у протилежному, не був готовий до пожежі. “Не вміли дати ради, — каже. — Персонал взагалі не спрацював — не повідомив завідувачу про загоряння, не думали про шляхи евакуації. Самоусунулися. Остання пожежна перевірка у клубі “Мі100” була у грудні минулого року. Тоді було вказано про усі недоліки, складено протокол про порушення правил пожежної безпеки. Власники клубу були притягнуті до адміністративної відповідальності. Серед недоліків техніки пожежної безпеки — потрібно зняти “горючу” обшивку зі шляхів евакуації та зі стелі. Теперішня пожежа почалася саме зі стелі”.

За словами Віталія Туровцева, інші нічні клуби Львова недалеко втекли від “Мі100” щодо техніки пожежної безпеки. Найбільша проблема — в Україні діє мораторій (його продовжено до кінця 2017 року) щодо перевірки об’єктів. Уже два роки пожежна інспекція мінімально навідується у різні заклади, зокрема нічні клуби. “Перевіряють раз на рік, і це ще добре, — наголошує пан Віталій. — Є підприємства, які самі запрошують пожежних інспекторів, щоб перевірити, чи все в них гаразд. Наголошуємо на недоліках, їх усувають. А є підприємства, які посилаються на мораторій і не допускають перевіряти. Згідно із законом, мають на це право. Щоб не було такого лиха — треба виконувати поради пожежних інспекторів”.

Фото ТСН

Схожі новини