Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Антимайданівець", знятий з літака "Бєлавіа", збирається судитися

  • 23.10.2016, 11:06
  • 3 485

Армен Мартиросян, через якого на вимогу СБУ було повернуто літак білоруської авіакомпанії, планує подавати позов для оскарження "протиправних дій з боку української влади".

Про це він повідомив у facebook.

"Буду подавати позов до суду для оскарження протиправних дій у відношенні мене з боку української влади ... Пройдуся по вертикалі українських і європейських судів", - написав він.

Бєлавіа: «Маємо запис погроз українських авіадиспетчерів»

У компанії "Бєлавіа" мають у своєму розпорядженні запис переговорів з українськими авіадиспетчерами, які нібито погрожували підняти в повітря винищувачі, якщо пілот відмовиться повернутися в аеропорт.

Про це повідомило агентство "РИА Новости".

"Запис переговорів екіпажа з наземними службами ведеться на всіх літаках. Якщо знадобиться, ми його розшифруємо і надамо", - заявив заступник гендиректора авіакомпанії Ігор Чергінець.

МЗС Білорусі вручило Україні ноту через інцидент із літаком

Міністерство закордонних справ Республіки Білорусь вручило ноту протесту Тимчасовому повіреному у справах України в Білорусі Валерію Джигуну.

Причиною цього стало примусове повернення на посадку білоруського повітряного судна авіакомпанії "Белавиа".

Про це написала прес-служба МЗС Республіки Білорусь.

"22 жовтня 2016 р. до Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь був викликаний Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Білорусь Валерій Джигун. У ході зустрічі в МЗС керівникові української дипмісії було вручено ноту, в якій білоруська сторона заявила протест у зв'язку з діями компетентних органів України по примусовому поверненню білоруського повітряного судна авіакомпанії "Белавиа", що здійснювало 21 жовтня 2016 р. регулярний рейс В2 840 маршрутом "Київ-Мінськ"", - йдеться у повідомленні.

Як підкреслено у ноті МЗС, білоруська сторона чекає офіційних вибачень і вимагає відшкодування усіх фінансових витрат, викликаних діями української сторони. Міністерство закордонних справ також доручило Надзвичайному і Повноважному Послові Республіки Білорусь в Україні Ігорю Соколу вручити аналогічну ноту протесту в українському МЗС.

У СБУ пояснили, чому білоруський літак повернули до аеропорту «Київ»

Повернення літака авіакомпанії ВАТ "Авіакомпанія Белавіа" Службою безпеки України було пов'язане з можливою загрозою національній безпеці нашої держави.

Про це у Facebook написала речник СБУ Олена Гітлянська.

"Щодо ситуації з поверненням літака авіакомпанії ВАТ "Авіакомпанія Белавіа" до аеропорту "Київ" 21 жовтня 2016 року: СБУ отримала інформацію про іноземного громадянина та можливу загрозу національній безпеці держави. На момент отримання інформації іноземець уже перебував на борту авіакомпанії «Белавіа», що готувався виконати рейс до Мінська", - написала Гітлянська.

Вона також уточнила, що співробітники ДП «Украерорух» були поінформовані про вимушені заходи СБУ.

"Ми невідкладно поінформували про це ДП «Украерорух». На той час, коли диспетчер зв'язався з пілотом, літак уже декілька хвилин перебував у повітрі", - уточнила Гітлянська.

Речник СБУ так відповіла на поширену в ЗМІ інформацію про можливе застосування винищувачів у разі неповернення літака на посадку.

"Після перевірочних заходів ми впевнилися, що загроза національній безпеці локалізована. СБУ діяла і діятиме в рамках компетенції для забезпечення безпеки країни та її громадян. Від себе особисто. Невже можна серйозно сприймати інформацію, що винищувачі могли бути підняті у небо проти цивільного лайнера?" - риторично зазначила Гітлянська.

Украерорух: «СБУ, погрожуючи винищувачами, змусила білоруський літак повернутися в Київ»

Після посадки з борта повітряного судна правоохоронці зняли одного пасажира, який є громадянином Вірменії.

Літак авіакомпанії "Белавиа", що виконував рейс за маршрутом Київ (Жуляни) — Мінськ, був повернутий в аеропорт вильоту на вимогу Служби безпеки України. Про це повідомили в підрозділі Держпідприємства з обслуговування повітряного руху України Украероцентр.

Там уточнили, що в Украерорух надійшла інформація від СБУ про необхідність повернути літак авіакомпанії "Белавіа" на аеродром вильоту і ця вимога була виконана. Цю інформацію також підтвердили в прес-службі Міністерства інфраструктури України. За детальним коментарем про причини повернення літака в вищевказаних органах рекомендували звернутися в СБУ.

Як повідомлялося, літак авіакомпанії "Белавіа" повернули в аеропорт "Жуляни" (Київ) під загрозою підняти винищувачі, повідомили в прес-службі компанії.

В авіакомпанії розповіли, що відповідно до розкладу о 15:25 літак вилетів з аеропорту "Жуляни" в Мінськ.

В 15:36 за 50 км до входу в повітряний простір Республіки Білорусь командиру повітряного судна надійшла вказівка ​​від диспетчера управління повітряного руху районного центру "Київ", що входить до державного підприємства обслуговування повітряного руху "Украерорух", про негайне повернення в аеропорт вильоту без пояснення будь-яких причин. Також було заявлено, що в разі невиконання команди в повітря будуть підняті винищувачі.

Командир повітряного судна виконав надійшло вказівку і о 15:37 приступив до зниження. О 15:55 літак авіакомпанії "Белавіа" приземлився в міжнародному аеропорту "Жуляни".

Як зазначається, після посадки з борта повітряного судна правоохоронними органами України було знято одного пасажира, який є громадянином Вірменії.

Після дозаправки о 16.37 рейс В2-840 вилетів до Мінська і благополучно приземлився в Національному аеропорту "Мінськ" о 17:33 за місцевим часом.

Що стосується знятого з рейсу пасажира, то він, як повідомили в авіакомпанії, правоохоронними органами України був відпущений і вилетів в 19:00 рейсом B2-830 авіакомпанії "Белавіа" в Мінську.

"Белавіа" має намір вимагати з ДП "Украерорух" відшкодування витрат, пов'язаних з поверненням літака в міжнародний аеропорт "Жуляни", - заявляють в авіакомпанії.

Керівництво авіакомпанії також принесло свої вибачення пасажирам за незручності.

В той самий час глава правління Міжнародної громадської організація "Громадський союз" Армен Мартиросян, який проживає в Москві, на своїй сторінці в Фейсбук дав зрозуміти, що інцидент був пов'язаний з його особою. "Як і що було ... Які заходи буду робити. Розповім після консультацій з юристами", — написав він у Фейсбук, виклавши скрін короткого повідомлення про те, що сталося в Жулянах.

За інформацією ЗМІ, Мартиросян співпрацював з інтернет-виданням Україна.ру, що входять в агентство "Росія Сегодня", публікував уривки книги екс-глави МВС Віталія Захарченка про "кривавий Майдан" і в період Майдану звертався до екс-президента Віктора Януковича від імені організації "Громадський союз" із закликами "приборкати" Свободу ", дії якої ведуть до "фашизації суспільства".

Джерело: Інтерфакс-Україна