Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Скандального владику, який розважався у нічному клубі, не прийняли священики у Хмельницькому

  • 09.05.2017, 08:10
  • 22.4K

Збори священиків УАПЦ у Хмельницькому не дали згоди на призначення єпископа Мстислава (Гука) керуючим Хмельницькою єпархією.

Про це повідомляє РІСУ з посиланням на Предстоятеля УАПЦ Макарія.

У зв’язку з цим УАПЦ вирішила переглянути відповідне рішення про призначення, що було ухвалене на Архиєрейському Соборі УАПЦ 4 травня.

«Наказ буде скасований, раз священики не дали згоду — у них у Хмельницькому були збори і вони прийняли таке рішення», — розповів Предстоятель УАПЦ.

Водночас, як інформує ТСН.Тиждень колишнього очільника Тернопільської і Хмельницької єпархій УАПЦ Мстислава поки що вернули лише на Хмельниччину. Натомість у Тернопільській єпархії вже звільнили єпископа Віктора Бедя, який після скандалу та відсторонення Мстислава, став на його місце.

Таке скандальне рішення з виправданням порушника церковних канонів, і відновленням на посадах, буквально збурило священиків Тернопільської єпархії, які в п'ятницю, 4 травня, терміново зібралися на нараду.

«Рішенням архієрейського собору, предстоятелем Української автокефальної церкви Блаженнішим митрополитом Макарієм було прийнято рішення поновити владику Мстислава на посаді керуючого Хмельницькою єпархією з титулом архієпископ Хмельницький та Камянець-Подільський», — розповіла керівник Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталія Шевчук та зазначила, що вважає це рішення ганебним.

«Духовенство не сприймає взагалі кандидатуру владики Мстислава, як людини, яка може повернутися загалом до УАПЦ. Це ганьба, ця людина знехтувала своїми архієрейськими обов'язками. Вона втратила взагалі відчуття реальності, як на мене», — розповіла Шевчук.

В свою чергу, Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій пояснив, що рішення про поновлення Мстислава було ухвалене, бо, мовляв, у Хмельницькій єпархії тече дах, а Мстислав єдиний, хто може його відремонтувати.

«Запропонував архієрейський собор, у нас соборноправна церква, і дали йому випробовування — там є приміщення єпархіальне, вже все тече, і якщо будуть згодні священики, він має зробити те приміщення», — сказав Макарій.

Предстоятель УАПЦ стверджує, що більше нікого не знайшли, «бо зараз ніхто не хоче трудитися». За його словами, він дав Мстиславу черговий останній шанс. Він буде правити Хмельницькою єпархією вже без претензій на Тернопільську.

Скандального священика-гульвісу поновили в церкві

Скандал із архієпископом Мстиславом, який очолював Тернопільську та Хмельницьку єпархії Української автокефальної православної церкви набирає нових обертів.

Скандал із архієпископом Мстиславом, який очолював Тернопільську та Хмельницьку єпархії Української автокефальної православної церкви, після танців і розваг із дівчатами та алкоголем у місцевому кафе, візитом заміжньої жінки до нього додому, звільненням з церкви взагалі, набирає нових обертів.

Адже після п’яти місяців він знову служить у церкві.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

“Рішенням архієрейського собору, предстоятелем Української автокефальної церкви Блаженнішим митрополитом Макарієм було прийнято рішення поновити владику Мстислава на посаді керуючого Хмельницькою єпархією з титулом архієпископ Хмельницький та Камянець-Подільський”, — говорить керівник Фонду пам’яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталія Шевчук.

Вона багато років була помічницею покійного предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія, вважає це рішення ганебним.

Колишнього гультяя-очільника Тернопільської і Хмельницької єпархій УАПЦ Мстислава поки що вернули тільки на Хмельниччину. У Тернопільську єпархію — ще ні. Хоча вже звільнили єпископа Віктора Бедя, який після вигнаного Мстислава, став на його місце. Таке скандальне рішення з виправданням порушника церковних канонів, і відновленням на посадах, буквально збурило священиків Тернопільської єпархії, які в п’ятницю терміново зібралися радитися, яким шляхом іти далі. До них терміново з Києва виїхав предстоятель церкви Макарій.

“Духовенство не сприймає взагалі кандидатуру владики Мстислава, як людини, яка може повернутися загалом до УАПЦ. Це ганьба, ця людина знехтувала своїми архієрейськими обов’язками. Вона втратила взагалі відчуття реальності, як на мене. І задавалось питання, яке саме покаяння пройшов владика Мстислав, за які такі заслуги його повернули в лоно нашої святої церкви. Владика Макарій не зміг відповісти на це питання. Це на вчорашніх зборах у Тернополі”, — каже Наталія Шевчук.

На тих же зборах лунали ідеї про відхід до Київського патріархату частини єпархії. Тож найближчим часом на зібранні великої ради духівництва області мають ухвалити рішення, що робити далі. І сумнівно, що скандал обмежиться тільки Тернопільщиною. Бо думки парафіян УАПЦ стосовно Мстислава не надто поблажливі.

Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій у телефонній розмові пояснив ТСН. Тижню, що рішення про поновлення Мстислава було ухвалене, бо, мовляв, у Хмельницькій єпархії тече дах і архієпископ-гульвіса єдиний, хто може його відремонтувати.

“Запропонував архієрейський собор, у нас соборноправна церква, і дали йому випробовування — там є приміщення єпархіальне, вже все тече, і якщо будуть згодні священики, він має зробити те приміщення”, — пояснив Макарій.

Пояснив, що, мовляв, більше нікого не знайшли, “бо зараз ніхто не хоче трудитися”.

Власне, очільник УАПЦ каже, що дав Мстиславу черговий останній шанс. Він буде правити Хмельницькою єпархією вже без претензій на Тернопільську.

Хоча, чи може змінитися людина, яка перебуваючи в такому сані, систематично порушує канони церкви. Порушує навіть після загулу в нічному клубі, порушує вдома з жінкою замість покаяння в монастирі, порушує навіть уже після оприлюднення цієї інформації. 24 лютого на річницю пам’яті спочилого очільника УАПЦ Мефодія, іще перебуваючи поза штатом церкви, Мстислав прийшов до церкви напідпитку.

Раніше, на Пасху, заручившись підтримкою місцевої організації УНСО, архієпископ Мстислав намагався силою потрапити до храму, щоб провести службу, проте в останній момент відмовився від цієї ідеї. Але щось підказує, що цей монах Мстислав іще дасть підстави згадати про себе.

Священика-гульвісу відправили на покаяння

Архієпископа Тернопільського і Подільського УАПЦ Мстислава Собор церкви відправив на покаяння до монастиря.

Про це повідомляє тернопільське видання "20 хвилин".

"Архиєрейський Собор вирішив відправити Архієпископа тернопільського і подільського Мстислава на покаяння в один із монастирів УАПЦ на місяць",— розповів після завершення Собору секретар Патріархії УАПЦ отець Віталій Даньчак.

На соборі УАПЦ дослідять відео розваг архієпископа у нічному клубі Тернополя

У Тернополі архієпископ УАПЦ розважався зі священниками у нічному клубі.

Під час Собору Української автокефальної православної церкви у вівторок, 18 жовтня, будуть досліджувати відео, на якому видно, як чоловік схожий на архієпископа Тернопільського і Подільського УАПЦ Мстислава (Гука) розважався у нічному клубі в Тернополі. Це підтвердив секретар Патріархії УАПЦ о. Віталій Даньчак, повідомила РІСУ.

«Блаженніший сказав, що справу розглянуть. Собор розпочнеться о 10:00 у Києві. При сьогоднішніх технологіях потрібно бачити оригінальне відео і проаналізувати його», — сказав о. Віталій Даньчак.

За даними РІСУ, сам архієпископ Мстислав теж збирається на Собор.

Видання уточнило, що заява голови «Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Мефодія» Наталії Шевчук, в якій вона просить не застосовувати до архієпископа Мстислава канонічних санкцій є лише заявою приватної особи.

«Так, цей сайт не є інформаційним ресурсом УАПЦ, а висловлене на ньому звернення — приватна думка приватної особи. Ні, фонд, ні Наталія Шевчук не мають стосунку до нашої Церкви», — заявив о. Віталій Даньчак.

Тим часом у поліції підтвердили факт виклику до клубу, де вгамовували священників.

«Виклик поліції охорони мав місце і на даний час триває службова перевірка у цій справі. Результати будуть через день-два», — сказала фахівець управління поліції охорони у Тернополі Ілона Гайдудіна.

Нагадаємо, на відео з камер спостереження нічного клубу, яке потрапило в розпорядження журналістів, видно, що чоловік чоловік схожий на архієпископа Тернопільського і Подільського УАПЦ Мстислава танцював і розважався з дівчатами, а потім долучився до бійки, яку затіяли його підлеглі. Сам Мстислав заперечує, що подібне було.

У Тернополі священики рохважалися в нічному клубі з дівчатами та долучилися до масової бійки

У вівторок УАПЦ на своєму соборі має вирішити, що робити з архієпископом Мстиславом.

До програми ТСН.Тиждень потрапило відео з нічного клубу в Тернополі.

На ньому — розважається і танцює з дівчатами один із найвпливовіших ієрархів Української автокефальної православної церкви архієпископ Мстислав. Він там був не один, а в компанії священиків. Владика прийшов у компанії з настоятелем церкви Різдва Христового у Тернополі отцем Ігорем Семирозумом, скарбником цієї церкви протоєреєм Володимиром Герасимчуком та іподияконом Віталієм Окунським.

Чи то алкоголь, чи то щось інше, але Владика не соромиться і на людях дає волю рукам і тілу. Гарячі дівчата просто зводять церковника з розуму. Далі найцікавіше — поки Владика запалює з дівчатами, його підлеглі починають бійку.

Спочатку скарбник церкви в чорній куртці завдає удару відвідувачу, опісля долучається іподиякон Віталій Окунський і дає ляпаса. Клірика ледь стримують. Потім уже й сам Владика прикладається кулаком.

Далі починається боротьба і боксерські удари іподиякона на заздрість усім промоутерам. Мстислав намагається заспокоїти своїх підлеглих. Проводить роз'яснювальну роботу.

У коментарі ТСН архієпископ Мстислав заперечив і бійку, і нічні розваги. Проте факт підтвердила поліція. ТСН також звернулася до предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія, аби той прокоментував нічне життя одного з ієрархів своєї церкви. Макарій відмовився у присутності камери переглядами скандальне відео.

Проте стало відомо, що цей скандал будуть обговорювати на соборі УАПЦ у вівторок, 18 жовтня. Там і мають вирішити долю архієпископа Мстислава. Варто додати, що Українська автокефальна церква торік зірвала можливе об'єднання з УПЦ Київського патріархату, до якого так довго йдуть. Як підозрюють — на догоду Москві та її патріархату в Україні.

Схожі новини