Передплата 2024 ВЗ

Які країни не визнали російські вибори у Криму

  • 21.09.2016, 14:44
  • 5 085

У минулу неділю, 18 вересня, на території Росії, а також в окупованому Криму відбулися вибори у Державну думу РФ.

Ще напередодні голосування, 14 вересня, глави МЗС Німеччини і Франції Франк-Вальтер Штайнмайер і Жан-Марк Ейро визнали анексію Криму нелегітимною і зазначили, що спостерігачів ОБСЄ не буде на виборчих дільницях. Про це пише "НВ".

Найпершою країною, відкрито відмовилася визнавати результати виборів на півострові була Данія.

На наступний день, 17 вересня, Держдепартамент США виступив з критикою проведення "виборів" в Криму.

У заяві зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів сказано, що санкції відносно Росії будуть тривати до тих пір, поки вона не поверне Крим Україні. Вранці в день виборів цю позицію підтримали Швеція та Румунія.

Також, інтернет-користувачі створили карту, на якій відзначили темно-зеленим кольором країни, які офіційно висловили свою думку з питання проведення "виборів" на анексованому півострові.

Країни, які відзначені яскраво-зеленим кольором, окремо не висловили свою думку, проте входять до Євросоюзу, який не визнає "вибори".

На наступний після виборів день представники Європейського парламенту заявили, що не візьмуть ні одного депутата, "обраного" на території Криму. Член Комітету Європарламенту Міхаель Галер назвав будь-які "державні дії" Росії в Криму незаконними.

Поряд з Європарламентом, дипломатична служба Євросоюзу також заявила про невизнання результатів голосування" в силу невизнання анексії півострова.

В той же день з відповідними заявами виступили в Чехії і Франції. Крім того про півострів, як невіддільну частину України заявила Канада.

З розлогим текстом про невизнання кримських "виборів" виступили в британському МЗС, який засудив анексію півострова.

У вівторок, 20 вересня, стало відомо, що результати голосування за кандидатів до Держдуми в Криму не визнає також Литва. Під сумнів законність парламентських виборів в Росії в цілому поставила Польща. До списку цих країн приєдналася також Естонія.

Рада не визнала вибори в Росії і легітимність Держдуми нового скликання

За ухвалення відповідної постанови проголосували 264 депутати при мінімально необхідних 226.

Також український парламент не визнає легітимність складу, повноважень, актів та рішень Держдуми Росії сьомого скликання.

Рада визнала проведення виборів до Держдуми Росії є порушенням Конституції та законодавства України, норм міжнародного права.

Українські депутати також звертаються до Ради Безпеки і Генеральної Асамблеї ООН, парламентів іноземних держав і міжнародних організацій із закликом не визнавати легітимність виборів до Держдуми Росії і їхні результати.

18 вересня у Росії відбулися вибори до Держдуми, Москва також провела вибори в анексованому Криму. Згідно з попередніми підсумками голосування 18 вересня, більшість мандатів у Державній думі Росії матиме партія «Єдина Росія». Остаточні результати виборів у Росії планують оголосити у п’ятницю.

У Євросоюзі заявили, що не визнаватимуть результатів виборів до Державної думи Росії, проведених на території Криму.

Україна раніше закликала міжнародну спільноту не визнавати результатів російських виборів на території українського Криму.

Джерело: Радіо Свобода

Схожі новини