Передплата 2024 «Добрий господар»

Окупанти затримали в Криму ще двох підозрюваних у "диверсіях"

  • 15.08.2016, 12:37
  • 4 862

В окупованому Росією Криму затримали ще двох підозрюваних у підготовці "диверсій".

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на джерело в російських правоохоронних органах.

Таким чином, кількість затриманих у справі про підготовку "диверсій" у Криму збільшилася до дев'яти осіб.

"На сьогоднішній день під вартою знаходяться вже дев'ять осіб, двоє з них заарештовані. У найближчу добу їм можуть бути пред'явлені звинувачення за статтями, в тому числі пов'язаними з організацією теракту і пособництвом в терористичній діяльності", - заявило джерело російського інформагентства.

За його словами, дві людини, додатково затримані у справі, є жителями півострова, які нещодавно отримали російське громадянство.

Ще близько 10 осіб проходять по справі як свідки. Джерело не виключило, що статус деяких з них може змінитися на підозрюваних.

З'явилося відео допиту українського "диверсанта" Панова

ФСБ Росії опублікувала відео допиту затриманого в окупованому Криму українця Євгена Панова.

Відео опублікували на YouTube.

У ході допиту Панов визнав свою провину в підготовці "диверсії". Він також повідомив, що операція була спланована Головним управлінням розвідки Міноборони України. Панов розказав, що планував диверсії на Керченській поромній переправі, нафтобазі у Феодосії, хімічному заводі "Кримський титан" і вертолітному полку в Джанкої.

Він розповідає про "планування цієї операції групою кадрових офіцерів розвідки України".

"До складу групи входять кадрові офіцери розвідки України", - заявив він.

Він розповів на відео, що в цю групу увійшли офіцери: Олександр Кирилов ("Кирило"), Олег Петренко ("Лис"), Олексій Сандул ("Сай"), а також офіцер на ім'я Дмитро і людина з позивним "Дешек".

За його словами, група відправилась до Криму машинами, зокрема він їхав разом з Сандулом. На півострові вони мали переглянути об'єкти диверсії, одним з яких був хімічний завод "Титан".

За вказівкою Кирилова, в районі Армянська "диверсанти" заклали схованку зі зброєю та вибухівкою. Крім того, українці придбали п'ять комплектів форми російської армії.

Також він повідомив, що отримав за зазначені дії 3200 грн - вже після повернення на територію України.

Сама ж диверсія, за його словами, здійснювалась без його участі. Його завданням була лише евакуація групи з Криму. Саме після прибуття до Армянська для виконання цього завдання його затримали російські силовики.

На обличчі затриманого Панова видні синці та подряпини, що можуть свідчити про тортури. Українець виглядає дуже заляканим та розгубленим.

У Криму суд щодо українця Панова проводять в закритому режимі

Панова вже доставили в суд, повідомлялося також про те, що ФСБ наполягала на відкритому засіданні.

У Криму почалося засідання підконтрольного Росії Київського райсуду Сімферополя щодо обрання запобіжного заходу жителю Запоріжжя Євгену Панову, якого ФСБ звинувачує в організації терактів на півострові.

Як стало відомо проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, засідання вирішили проводити в закритому режимі.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», в підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міноборони та затримання одного з нібито організаторів «диверсії».

Речник Адміністрації президента України з питань АТО Олександр Мотузяник 11 серпня заявив, що Україна не здійснювала збройних провокацій на адміністративному кордоні з Кримом, жодного співробітника розвідки на півострові затримано не було.

Геращенко: "Викрадений українець Панов став ще одним заручником Кремля"

Україна буде визволяти свого громадянина, наголошує перший віце-спікер.

Викрадений за звинуваченням в організації терактів в окупованому Криму громадянин України Євген Панов став ще одним бранцем Кремля. Про це у Facebook заявила перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Отже, в нас є ще один заручник, якого викрали і якого Україна має і буде визволяти... Звільнення заручників заблоковане, натомість нових жертв для шантажу України хапають і закривають під надуманими приводами в російських тюрмах. Хто в цьому винен? Невже знову українська сторона, яка має бігти просити пробачення невідомо за що і відпустити всіх, хто скоїв злочини проти нашого суверенітету просто так, через нашу вселенську доброту, милосердя і всепрощення?! Питання риторичне", - написала вона.

Раніше Федеральна служба безпеки Росії заявила, що запобігла терористичному акту в Криму, який, за даними спецслужби, був організований української розвідкою. У ФСБ стверджують, що затримали громадян як України, так і Росії, а керував цією мережею нібито Панов Євген Олександрович, 1977 року народження. Брат Панова заявив, що його викрали в Запорізькій області і вивезли в окупований Крим для інсценування провокації проти України.

Слідчі Національної поліції відкрили кримінальне провадження через викрадення Панова.

Джерело: Тиждень.ua

Правозахисники заявляють про катування затриманого ФСБ в Криму Панова

Кримська правозахисна група подала заяву про злочин до так званої прокуратури Криму за фактом незаконного позбавлення волі українця Євгена Панова, а також нанесення йому тілесних ушкоджень.

Про це йдеться в опублікованій заяві правозахисників, передає Громадське.

«Під час моніторингу 10 серпня 2016 було встановлено, що представники силових структур ФСБ РФ і де-факто влади Криму незаконно позбавили волі громадянина України — Панова Євгена Олександровича», — йдеться у заяві.

Крім того, брат Панова Ігор Котелянець повідомив представникам Кримської правозахисної групи, що Євген по своїй волі не поїхав би до анексованого Криму.

«Наявні відеоматеріали також свідчать про нанесення тілесних ушкоджень Панову Євгену, крім того, є підстави вважати, що до нього застосовуються тортури. Таким чином, Панов Євген Олександрович є жертвою тяжких злочинів, скоєних на тимчасово окупованій території АР Крим», — зазначено в заяві правозахисників.

Подробиці про затриманого ФСБ в Криму Панова

Українські військові розповіли подробиці про українця, якого затримала ФСБ в анексованому Криму за звинуваченням у нібито підготовці терактів.

Євген Панов є мешканцем Енергодара Запорізької області. Служив в окремому мотопіхотному 37-му батальйоні Збройних сил України і виконував завдання у зоні конфлікту на Донбасі.

Це підтвердив в коментарі Громадському комбат Олександр Лобас. Євген мав позивний «Юджин».

«Офіційно Євген Панов проходив у складі батальйону службу. Протягом року. Посаду і звання називати не маю права. Але він був військовослужбовцем. Перебував в зоні проведення АТО. Виконував службові обов’язки під Авдіївкою та Маріуполем у складі підрозділу. Безпосередньо, в районі Широкиного, Гнутового, Талаковки. Дуже досвідчена, дуже серйозна людина. Зі своєю громадянською позицією. І коли він звільнявся, навіть було запропоновано, щоб він залишився на контракті, але враховуючи складність моменту у самому Енергодарі, він прийняв рішення щодо роботи на громадському поприщі», — сказав Лобас.

За словами комбата, Євген Панов був демобілізований в серпні 2015 року. Від контракту відмовився, вирішив залишитись волонтером.

«Привозив, коли було прохання від військовослужбовців щодо технічних засобів забезпечення. Щодо ремонту техніки, ремонту засобів спостереження. Востаннє, коли приїжджав, це був грудень 2015 — січень 2016 року. А коли і не міг, люди приїжджали від нього. Тобто, ми постійно підтримували зв’язок. Ми постійно співпрацюємо з нашими колишніми та майбутніми військовослужбовцями», — пояснив комбат.

За словами Лобаса, він дуже здивувався, коли дізнався про затримання Євгена Панова та те, в чому його підозрюють. І пообіцяв, що військові будуть піднімати питання щодо повернення українця.

«Навіть якщо російська юстиція якось визнає його винним, все одно вимагатимемо його повернення сюди. Тому що це наш. Наш солдат. І його ніхто не залишить. І ще скажу: наскільки я знаю, він не перебував на цей час у складі будь-яких військових підрозділів, тому я допускаю, що це якась провокація», — вважає Лобас.

Поліція почала розслідувати викрадення Панова

Національна поліція розпочала кримінальне провадження за фактом викрадення українця Євгена Панова, якого Росія звинувачує диверсіях на території окупованого Криму.

Про це заявив виконуючий обов’язки голови Нацполіції Вадим Троян,передає прес-служба.

За його словами, слідчі відкрили кримінальне провадження за зверненням рідних Панова від 10 серпня. Троян зазначив, що слідчі кваліфікували цю подію за ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) ККУ. Розслідування здійснюють слідчі Енергодарівського відділення поліції Запорізької області.

«Ми вживаємо всіх необхідних заходів для швидкого, повного та неупередженого з’ясування всіх обставин вчинення цього злочину», — сказав Троян.

Також правозахисники пояснили Громадському, що затриманого ФСБ Панова мають доставити до єдиного військового суду Південного федерального округу Росії — у Краснодарі. За російськими статтями про тероризм Панову може загрожувати від 5 до 25 років.

Правозахисниця: "Затриманого в Криму Панова мають доставити до суду Краснодара"

Затриманого ФСБ українця у Криму Євгенія Панова мають доставити до єдиного військового суду Південного федерального округу Росії у Краснодарі.

Коли Панов буде у Краснодарі до нього може потрапити Генеральний консул України.

Про це Громадському повідомила представниця Кримського польового правозахисного центру Алєксандра Крилєнкова.

«Днями має бути засідання суду, на якому визначать міру запобіжного заходу. Адвокатом у нього може бути лише людина, яка отримала ліценцію у Криму або Росії», — сказала вона.

За її словами, за російськими статтями про тероризм Панову може загрожувати від 5 до 25 років.

Нагадаємо, 10 серпня ФСБ Російської Федерації заявила про затримання «організатора терактів» і ліквідацію «агентурної мережі Головного управління розвідки Міністерства оборони Збройних сил України», одним з яких начебто є громадянин України Панов Євген Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області.

Схожі новини