Передплата 2024 «Добрий господар»

Грошей на стипендії немає, але ви тримайтеся...

Мінфін не планує закладати у Державний бюджет на 2017 рік кошти на виплату стипендій звичайним студентам.

З 1 січня 2017 року чимало студентів не отримуватимуть стипендій, якщо при формуванні бюджету на наступний рік буде враховано рекомендації Міністерства фінансів України. Про це йдеться у відповіді Міністерства освіти та науки України на інформаційний запит інтернет-видання “Українська правда”.

У рекомендаціях, які супроводжують інструктивний лист щодо підготовки бюд­жетних запитів до проекту Державного бюджету на 2017 рік, мінфін повідомив Міністерство освіти і науки про те, що на наступний бюджетний рік видатки на стипендію передбачені тільки для учнів та студентів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів І-ІІІ груп, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також аспірантам та докторантам. Для інших студентів грошей немає.

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що таку позицію Мінфіну не підтримують.

Ректор НУ “Львівська політехніка” Юрій Бобало чув про таку ініціативу Міністерства фінансів. На його думку, зараз було б краще залишити так, як є. “Якщо і змінювати систему стипендій, то спочатку треба заздалегідь добре продумати, чим її замінити — чи то грантами, чи якимось іншим чином”, — каже Юрій Бобало. Більшість керівників вищих навчальних закладів ситуацію зі стипендіями на диктофон коментувати не хочуть, бояться, що ця погана новина викличе протести студентів. Водночас багато хто із викладачів має непопулярну думку щодо цього питання. Думками, які побутують серед багатьох професорів, поділився фахівець прес-служби “Львівської політехніки” Борис Козловський. “У більшості розвинених країн, по суті, немає безкоштовної освіти, стипендій. Немає там і такої величезної кількості вищих навчальних закладів, як в Україні. Бачу багато студентів, які не хочуть і не мають бажання вчитися. Водночас, з боку держави має бути підтримка бідних та обдарованих студентів. Останніх ми повинні відшукувати.

Ще одне питання — це матеріальний добробут нашого студентства, про який можна судити, пройшовшись вулицею Степана Бандери. На цій вулиці, дорогою від церкви Ольги та Єлизавети до головного корпусу “Львівської політехніки”, щонайменше 12 кафе і барів, у яких здебільшого сидять студенти. Отож роблю висновок, що наше студентство значною мірою не бідне. Але скасування стипендій має відбуватися поступово. Потрібний перехідний період, щоб починати запроваджувати нову систему виплат принаймні з 1 вересня 2017 року. А наші студенти нехай скажуть “дякую”, що держава їх вчить своїм коштом”.

Нагадаємо, у 2014 році влада вже робила спробу обмежити виплату стипендій студентам-бюджетникам, запровадивши новий порядок призначення стипендій, згідно з яким виплати залежали б від рейтингу успішності студентів. Молодь вийшла на акції протесту — і влада пригальмувала... Тоді стипендіальний фонд вирішили не зменшувати. І ось тепер Кабмін знову вирішив економити бюджетні кошти за рахунок студентства.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини