Передплата 2024 «Добра кухня»

Суддя Чаус втік

  • 11.08.2016, 17:31
  • 5 357

Суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус утік.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав нардеп Борислав Береза.

"Сиджу зараз із Назаром Холодницьким і Ярославом Юрчишином, і тут остання новина по судді-хабарнику Чаусу. Ця падла таки втекла. Вдома його немає", - про це йдеться в повідомленні.

Припускають, що Чаус може десь ховатися в Україні або в Криму, або в Білорусі чи Росії.

Парубій обіцяє відразу дати хід поданню на суддю Чауса

Голова Верховної Ради Андрій Парубій негайно скерує подання ГПУ щодо судді Чауса до профільного комітету, щойно воно надійде до парламенту.

Про це повідомляє прес-служба апарату Верхової Ради.

"Я перебуваю на робочому місці і, як тільки подання буде отримане, невідкладно скерую його до профільного комітету для надання відповідного висновку, який є необхідною умовою для розгляду цього питання Верховною Радою України", - сказав Парубій.

Він зазначив, що підставою для розгляду парламентом питання щодо надання згоди на затримання та арешт судді є подання Генерального прокурора України, підтримане головою Верховного суду України. Такого подання до Верховної Ради на цей час не надходило.

Чаус не прийшов на вручення підозри

Суддя Дніпровського районного суду міста Києва Микола Чаус не прийшов на допит та вручення підозри.

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Антикорупційні прокурори викликали Чауса на 12 годину, щоб вручити підозру, яка вже складена та підписана, а також почати слідчі дії та допитати суддю.

Як ми знаємо його не змогли затримати через його суддівську недоторканність, але зараз він ще не прибув на допит.

У самій прокуратурі ситуацію не коментують.

Судді Чаусу підписали повідомлення про підозру і чекають у САП

Суддю Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса у четвер, 11 серпня, викликали на 12:00 на допит у Спеціальну антикорупційну прокуратуру (САП).

Про це повідомила «Українська правда» з посиланням на прес-службу САП.

«На 12 годину ми його чекаємо для вручення підозри і проведення слідчих дій - допиту», - йдеться у повідомленні.

Крім того повідомлення Чаусу про підозру вже підписано, відзначає видання.

Холодницький: "Спецоперація із затримання судді Чауса тривала з березня"

Спецоперація із затримання судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса тривала з березня 2016 року.

Про це заявив заступник генерального прокурора України - керівник САП Назар Холодницький, повідомляє «112 Україна».

За його словами, затримання і арешт судді стало першою справою, яку Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура провели самостійно.

«Це була довга спецоперація, і вона тривала фактично з березня. Дуже часто він (Чаус, - ред.) уникав нас, і так сталося, що саме 9 серпня він отримав ці кошти. Повернули їх за межами суду, наскільки мені доповіли, але це саме ті кошти, які йому були передані, вони були марковані нами», - сказав Холодницький.

«Це фактично перша справа, яку було проведено у викритті хабарника виключно силами НАБУ і САП, без залучення інших органів», - підкреслив керівник САП.

Суддя Чаус взяв відпустку до 1 вересня

Підозрюваний у хабарництві суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус пішов у відпустку, повідомили в суді.

«Він на роботі не перебуває. Від сьогодні він узяв щорічну відпустку», — заявила Радіо Свобода керівник апарату суду Наталія Назаренко.

За її словами, попередньо, суддя Чаус перебуватиме у відпустці до 1 вересня.

Гройсман про затримання Чауса: "Каст недоторканних" не буде"

Усі корупціонери мають понести відповідальність за свої злочини.

Так прокоментував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на своїй сторінці у Фейсбуці учорашнє затримання детективами НАБУ судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса.

"Сядете, аж загуде! Корупціонери мають отримати по заслугах. Жодних "каст недоторканих" не повинно бути!", - написав глава уряду.

Він наголосив, що боротьба з корупціонерами триває. Ще одним свідченням цього стало повідомлення НАБУ про викриття на хабарі судді Чауса.

У САП розказали, коли оголосять підозру Чаусу

Спеціалізована антикорупційна прокуратура має намір повідомити судді Миколі Чаусу про підозру у четвер, 11 серпня.

Про це повідомив заступник голови САП Володимир Кривенко, передає"Українська правда".

"На жаль, керівник САП Назар Холодницький зараз перебуває у закордонному відрядженні, а за законом тільки він має підписати підозру судді, підозра вже готова, електронними засобами зв'язку відправлена Назару Івановичу, сподіваюся, що він в Латвії вичитає її, і сьогодні при поверненні о 20:00, він підпише, і ми повідомимо завтра вже суддю процесуально, за всією процедурою, про підозру", - заявив Кривенко.

За його словами, це одна з перших операцій, проведена силами виключно НАБУ і САП.

"До нас надійшла інформація про те, що суддя Дніпровського районного суду вимагає за прийняття позитивного рішення у кримінальній справі, пов'язаній з незаконним обігом наркотичних засобів, від підозрюваної особи і його близьких родичів - спочатку мова йшла про суму в 100 тис. доларів, але потім сума неправомірної вигоди збільшилася до 150 тис. доларів. Вчора, після передачі грошових коштів, після прийняття рішення по справі, яке підтвердило, що дійсно суддя мав намір звільнити особу від покарання, застосувавши ст. 75 КК України, так зване умовне покарання, детективами НАБУ спільно з прокурорами САП був проведений обшук, за результатами якого виявлено грошові кошти, частина в автомобілі судді, частина в схованці", - розповів заступник голови САП.

Він уточнив, що обшук був завершений о 2:00 ночі, Чауса супроводжували додому за місцем проживання, і він говорив, що сьогодні збирається виходити на роботу, надалі вершити правосуддя.

"Наступним нашим кроком, після повідомлення про підозру, звернення до ВСУ, щоб саме голова ВСУ звернувся з клопотанням до ВР про позбавлення суддівського імунітету цього судді... До ВСУ ми звернемося невідкладно вже завтра, після повернення Холодницкого з відрядження. Будемо клопотати, щоб голова ВСУ невідкладно звернувся до ВР, будемо звертатися до голови ВР, якщо буде така можливість, щоб зібрати позачергову сесію для вирішення саме цього питання. Ми розуміємо, що шансів мало, всі наші депутати люблять відпочивати, буде у них час, або можливість зібратися, але все можливе від нас, ми виконаємо", - зазначив він.

Суддя Чаус отримав $150 тис. хабара від наркоділка

Суддя Микола Чаус отримав $150 тис. хабара за звільнення від покарання наркоділка.

Про це розповів заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко.

"До нас надійшла інформація, що суддя Дніпровського райсуду вимагає за прийняття позитивного рішення у кримінальній справі, пов'язаній із незаконним обігом наркотичних засобів, з підозрюваної особи суму спочатку 100 тисяч доларів. Потім таксу підняли до 150 тисяч доларів.

Нами задокументований цей факт. Учора після передачі грошових коштів та оголошення рішення у справі детективи НАБУ та прокурори САП провели обшук. За його результатами виявили кошти. Частину - в автомобілі судді, частину - в півторалітрових банках у схованці", - розповів Кривенко.

За його словами, суддя нині перебуває у Києві.

"Він говорив, що сьогодні збирається виходити на роботу - вершити правосуддя", - повідомив Кривенко.

Холодницький: "Суддю-хабарника не можуть арештувати"

Спійманого на хабарі в $150 тис. суддю Миколу Чауса не можуть взяти під варту через суддівський імунітет.

Про це повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Незважаючи на очевидність злочину, що належить до частини статті Кримінального кодексу про прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка передбачає позбавлення волі терміном 8-12 років з конфіскацією майна, суддю не можуть затримати та взяти під варту, адже згідно з Конституцією він має суддівський імунітет.

Верховна Рада України на канікулах, тому не зможе оперативно розглянути відповідне подання про надання згоди на його затримання та взяття під варту", - написав Холодницький.

Він наголосив, що основна перешкода для покарання корупціонерів - стара законодавча система, яка ніяк не може відмовитись від "касти недоторканих".

Найєм: «На хабарі затримали "легендарного" суддю Чауса»

Тепер уже можна говорити відкрито. Детективи НАБУ дійсно затримали на хабарі легендарного суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса. Про це на Фейсбуці написав Мустафа Найєм.

І далі: "Микола Чаус займався вельми чутливими кейсами - системно працював проти активістів в 2013-2014 році, залишився на своїй посаді після Майдану, вів справу Геннадія Корбана і навіть встиг скасувати розшук Юрія Іванющенка.

Він обслуговував Адміністрацію президента за часів Віктора Януковича та, очевидно, може багато розповісти про те, як влаштовано ручне управління судами сьогодні.

Якщо чесно, на місці детективів НАБУ я б серйозно турбувався за життя цього пана.

Ну і окремо не можна не порадіти за хлопців в НАБУ. Так, в країні багато чого не так, багато наполовину і не всерйоз, але кожен ось такий крок дає трішки більше надії, все ми разом йдемо - нехай навіть пекельно повільно! - але в правильному напрямку".

Схожі новини