Передплата 2024 «Добра кухня»

Луценко особисто контролюватиме справу Гонгадзе

  • 30.05.2016, 14:54
  • 2 779

Генеральний прокурор Юрій Луценко візьме під особистий контроль справу з рослідування загибелі журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це Луценко заявив на прес-конференції, повідомляє Еспресо.TV.

"Вважаю, що маю досягнення в цій справі. Саме з мого кабінету до рук прокуратури передали четверо, причетних до вбивстав Гонгадзе. Також разом з СБУ карний розшук МВС, яким я на той час керував, вистежив Пукача. На посаді генерального прокурора я затребую інформацію про дані показів. Я чув ще до свого призначення, що Пукач давав на очній ставці певні покази. Чи вони задокументовані - не знаю. Я візьму цю справу на особистий контроль і протягом місяця доповім щодо замовників у цій справі", - пообіцяв Луценко.

Луценко: "Рада має якнайшвидше ухвалити закон про судоустрій"

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликає Верховну Раду ухвалити закон про судоустрій уже цього пленарного тижня.

Про це він заявив на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви праві у тому, що будь-які мої плани можуть наштовхнутися на опір не тільки прокурорський, але, у першу чергу, судовий. Я цьому даю звіт. Тому я особисто закликаю депутатів на цьому пленарному тижні підтримати закон про судоустрій", - сказав він.

Луценко зауважив, що цей закон встановлює критерії атестації суддів, а також зміни до Конституції, які можуть нарешті переломити ситуацію з "клондайком суддівської взаємовиручки".

Луценко заявив про відсутність у ГПУ підстав для подання про зняття недоторканності з нардепів

За його словами, мова не про саме подання, а про відсутність доведених справ.

У Генеральній прокуратурі немає жодної справи, по якій можна робити подання щодо зняття недоторканності з народних депутатів. Про це під час брифінгу розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Жодної справи, по якій я можу підписати подання на зняття депутатської недоторканності, немає», - сказав Луценко під час брифінгу у понеділок у Києві.

При цьому генпрокурор підкреслив, що «справа не в тому, щоб подати - треба подати доведену справу».

Він також зазначив, що у нього немає і списків депутатів - кандидатів на позбавлення недоторканності.

«Я розумію, що суспільство вже в вересні запитає, що зроблено... Над цим працюємо - сподіваюся, що у мене буде чим порадувати Верховну Раду. Але поки що у мене немає списку», - сказав Луценко.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Луценко каже, що забрав у "Кононенка-Грановського" департамент

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що проводить реорганізацію в слідчому блоці ГПУ.

Про це він сказав на прес-конференції в понеділок.

"Я прийняв рішення, що блок слідства не змінює своїх керівників… я даю 100 днів усім керівникам слідства і провів певну реорганізацію і системи і кримінальних проваджень", - сказав він.

За його словами головне слідче управління на чолі з Юрієм Грищенком працюватиме на правах департаменту. "Слідчі і процесуальний керівник адміністративно будуть співпрацювати", - сказав він. Як приклад роботи департаменту Грищенка він назвав провадження щодо колишнього керівника "Укрлісу".

"Пан Сівець буде не єдиною посадовою особою, яка відповідатиме за розкрадання державних коштів в особливо крупних розмірах. Головне слідче управління буде займатися розслідуванням такого типу справ", - пояснив він.

За словами Луценка, до рівня Департамента буде підвищено управління спецрозслідувань під керівництвом Юрія Горбатюка.

За його словами, це дозволить йому мати і слідчих, і прокурорів, що має пришвидшити проходження справ і "припинить внутрішню війну між різними службами ГПУ".

"Ключове завдання цього департаменту — покарання тих, хто розкрадав країну за часів Януковича, репресував опозицію, бив і вбивав людей на Майдані", - сказав він.

Він нагадав про наявність процедури заочного засудження осіб, які підозрюються в окремих справах.

"Горбатюк отримав завдання підготувати і пройти всю процедуру заочного засудження про розстріли на Майдані", - сказав він і додав, що багато підозрюваних переховуються або в Криму, або в РФ.

Також, Горбатюк отримав провадження щодо узурпації влади Януковичем через суди, щодо діяльності сина Януковича, щодо діяльності Злочевсього, та щодо "вишок Бойка".

"Його завдання довести до суду звинувачення фактично мафії по статті створення злочинної організації. Це важке завдання, але допомагати будуть інші департаменти. Але ключовий підрозділ саме цей — департамент 2", - сказав Луценко.

Водночас, Луценко залишив департамент з розслідування злочинів щодо майна та державної служби, який називають департаментом "Кононенка-Грановського". Луценко заявив, що департамент втратив особливий статус.

"Третій департамент під керівництвом Володимира Гуцуляка втратив свій особливий статус. Він заходить у блок слідства. Він не буде керуватися жодним депутатом і підпорядковується виключного моєму заступнику по слідству і мені персонально", - заявив він.

За словами Луценка, Департамент буде займатися економічними злочинами, в тому числі і діючих високопосадовців.

При цьому Луценко не сказав, чи залишатиметься у складі департаменту слідчий Дмитро Сус, який вів справи екс-заступника Генпрокурора Каська.

Луценко: «Справу Лукаш буде відновлено»

Генпрокуратура має намір відновити розслідування справи проти екс-міністра юстиції Олени Лукаш.

Про це у понеділок під час брифінгу заявив генпрокурор Юрій Луценко, коментуючи її запис на Facebook про зупинку розслідування її справи.

"Щодо пані Лукаш, я б на її місці так швидко не радів. Ми маємо отримати остаточні документи однієї із державних установ і після цього справа буде відновлена і прийняте законне рішення", — сказав він.

Луценко відмовився уточнити, про які документи йде мова, заявивши, що "слідство у прямому ефірі не проводять". У той же час він додав, що призупинення цього розслідування є тимчасовим заходом.

Як відомо, Лукаш вважає призупинення цього розслідування "процесуальним трюком", спрямованим на те, щоб відтягнути термін закінчення слідства.

ГПУ підозрює Лукаш у заволодінні коштами державного бюджету в розмірі 2,5 млн грн та вчиненні службового підроблення.

Джерело: Українська правда

Луценко сказав, коли засудять зрадників України

Юрій Луценко пообіцяв посадити всіх осіб, яким інкримінують державну зраду, до кінця року.

Про це на першій прес-конференції розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Військова прокуратура отримала від слідчого судді Печерського суду дозвіл на спеціальне досудове рослідування та заочне засудження командуючого російського чорноморського флоту Вітька. Це серйозна справа, що має покарати зрадника. У провадженнях генпрокуратури - понад 700 осіб. Їм інкримінують державну зраду. Це стосується депутатів, прокурорів, суддів та інших високопосадовців республіки Крим. Завтра чекайте спеціальний випуск "Голосу України". Щодо 727 осіб буде надрукована перша з двох необхідних за законом повісток. Потім ми звернемося до Апеляційного суду, щоб розподілити цю справу по всіх судах Києва. Сподіваюся, до кінця року ми посадимо всіх зрадників України", - сказав він.

Луценко розповів, що буде з Каськом

Справи колишнього заступника генпрокурора Віталія Каська будуть передані в Національне антикорупційне бюро України.

Про це на першій прес-конференції розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Маю намір найближчим часом справу щодо Каська віддати в орган, який не залежить у своїй діяльності від генерального прокурора. Таким органом є НАБУ. Вивчивши справи, дійшов висновок, що їх потрібно відправити туди. Бо, якщо я закрию - це не об'єктивно. Якщо продовжу - також. НАБУ отримає кримінальне провадження щодо справи Каська. І має зробити висновок: справу закрити або направити в суд. Я вказувати ні на що не збираюся, - сказав Луценко.

Він зазначив, що близько 15 працівників прокуратури розслідують "квартирну" справу Каська. Ці матеріали також будуть направлені в антикорупційне бюро.

Луценко не виключає, що справи Чорновола, Гонгадзе і Ющенка закриті

Генпрокурор Юрій Луценко ще не заслуховував інформацію щодо стану справ про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, політика В'ячеслава Чорновола і отруєння екс-президента Віктора Ющенка.

Про це він сказав у понеділок під час брифінгу.

"Я не заслухав їхнього стану. Допускаю, що якась із них може бути закрита. Можливо навіть і всі", - сказав він.

Коментуючи так звану "справу замовників" вбивства Гонгадзе, Луценко заявив, що протягом місяця він проведе наради і доповість.

Джерело: Українська правда

Луценко каже, що з ГПУ зливають інформацію підозрюваним

У генеральній прокуратурі вже є декілька кримінальних проваджень, які стосуються того, що працівники ГПУ передають підозрюваним план слідчих дій.

Про це генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас є декілька кримінальних проваджень про те, що працівники Генпрокуратури, наприклад остання інформація, що по системі Вайбер передають підозрюваним увесь план слідчих дій», - сказав Луценко.

Луценко звільнить прокурора, який насмерть збив мотоцикліста

З Генеральної прокуратури звільнять Бориса Ніщенка, який два роки тому насмерть збив мотоцикліста в Києві.

Про це заявив генпрокурор України Юрій Луценко, повідомляє Еспресо.TV.

"Нещодавно прочитав про недоторканного працівника Генеральної прокуратури пана Ніщенка, який насмерть збив мотоцикліста. Речові докази зникли, і людина з такої плямою представляє український закон. Далі так не буде. Сьогодні департамент генеральної інспекції отримав вказівку підготувати остаточну підозру і прийняти рішення про звільнення з ГПУ цього працівника", - сказав Луценко.

Луценко призначив відповідальним за очищення ГПУ керівника Івано-Франківського осередку БПП

Шкутяк перевірятиме рівень життя прокурорів.

Керівником робочої групи Управління з питань внутрішньої безпеки Генпрокуратури став Петро Шкутяк. Про це розповів під час брифінгу генпрокурор Юрій Луценко.

«Петро Шкутяк очолив робочу групу Управління внутрішньої безпеки... з перевірки порядності прокурорів, порівняння рівня життя і реальних доходів сімей прокурорів», - сказав Луценко.

Згідно з публікацій у ЗМІ, Шкутяк є сином екс-мера Івано-Франківська Зиновія Шкутяка та до останнього часу очолював у місті осередок партії БПП «Солідарність». Також повідомляється, що Шкутяк брав участь у проведенні антитерористичної операції на Донбасі.

Джерело: Тиждень.ua

Луценко розповів, як призначатимуть регіональних та місцевих прокурорів

Генеральний прокурор Юрій Луценко презентував план дій у ГПУ.

Генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв заповнювати всі вакансії в Генеральній прокуратурі на конкурсній основі. Про це він сказав у ході прес-конференції.

"Я хочу презентувати перед вами план Луценка. Я, дійсно, прийшов в прокуратуру на півтора року, це також пов'язано і з моїми особистими планами ... Робити це збираюся по принципу "трава пробиває асфальт". Це означає, що буде переглянуто рішення по призначенню регіональних та місцевих прокурорів. І знизу хочу наповнити місцеву прокуратуру юристами, які не працювали у Генеральній прокуратурі", - зазначив він.

Луценко додав: "Кожна вакансія буде заповнюватися професійними людьми, які пройдуть конкурс, здадуть тести, але з великою акцентацію на допуск зовнішніх кандидатів, які мають юридичну освіту, але не працювали в органах прокуратури".

З його слів, станом на 1 квітня наступного року нові люди повинні увійти до складу прокурорського самоврядування.

"Хочу, щоб саме там в місцевих прокуратурах за півтора-два роки створилася нова корпоративна культура, яка перестане розглядати людину або бізнес як об'єкт наживи ... станом на 1 квітня 2017 року ці нові люди мають створити нові органи самоуправління, які далі будуть займатися за європейським взірцем призначенням та зняттям з адміністративних посад на всіх щаблях діяльності органів прокуратури", - сказав Луценко.

Він також наголосив, що за цей час зробить з ГПУ європейську інституцію, в якій будуть відсутні функція слідства.

Генпрокурор зробив привабливу пропозицію бізнесменам

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликає представників українського бізнесу направляти йому заяви про факти вилучення бізнес-активів.

Під час прес-конференції в Києві він уточнив, що йдеться про активи, вилучені як за часів президентства Віктора Януковича, так і за нинішньої влади.

"Очікую заяви про те, як відбирали бізнес-активи і за часів Януковича, і зараз. Хотів би, щоб український бізнес звернувся, у кого забирали бізнес або змушували платити кошти. Це в контексті роботи третього департаменту", — сказав Луценко.

Луценко попросив звільнитися заступників генпрокурора Севрука, Говду та Заліско

Юрій Луценко попросив написати заяви на звільнення першого заступника генпрокурора України Юрія Севрука, заступників генпрокурора Романа Говду і Олега Заліско.

Про це Юрій Луценко повідомив на брифінгу.

"Де будуть Заліско, Говда, Севрук - їхні питання. Вони отримали моє настійне прохання (звільнитися, - ред.)", - сказав він на прес-конференції в понеділок у Києві.

Луценко: "Я прийшов у прокуратуру на два роки"

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що через два роки зробить з ГПУ прокуратуру європейського рівня.

Про це він сказав під час прес-конференції в Києві, представляючи план своєї роботи.

"Я прийшов у Генеральну прокуратуру на півтора-два роки. Цей термін пов'язаний з моїми особистими планами в житті, а також із законодавчим полем, яке передбачає, що через два роки ГПУ нарешті має перетворитися на європейську організацію", — заявив генпрокурор.

Він додав, що перегляне рішення про призначення регіональних і місцевих прокурорів. Луценко планує наповнити місцеві прокуратури юристами, які раніше не працювали в ГПУ.

Луценко відмовився розслідувати справу судді Вовка

Генеральна прокуратура України не буде розслідувати справу судді Сергія Вовка, який виніс незаконний вирок щодо засудження Юрія Луценка.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, передає Еспресо.TV.

"Насправді, я як член Вищої ради юстиції, буду ініціювати справи по притягненню до відповідальності суддів, але не буду це робити по Вовку і коментувати вам не буду", - сказав він.

Луценко наголосив, що що в даному випадку він - зацікавлена особа.

"Ви прекрасно розумієте, що в даному випадку я зацікавлена особа і навіть в моєму відомстві ця справа не може бути розслідувана. Так само, як і справа Войченка та Кузьміна, які виписували незаконну постанову про мій арешт. Ці справи я автоматично передам в НАБУ і там вони будуть реалізовуватися", - сказав він.

Генпрокурор презентував свою команду

Заступниками генпрокурора призначені Дмитро Сторожук, Валентина Теличенко та Єнін Євген.

Про це на першій прес-конференції розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Першим заступником генерального прокурора, відповідальним за дотримання законності дій органами Служби безпеки України, Державної фіскальної служби, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, Державної митної служби призначається 30-річний адвокат Дмитро Сторожук. Нині народний депутат. У його підпорядкуванні знаходиться департамент нагляду за ододержанням законності силових структур України, який очолив Володимир Бедриківський. Генерал-полковник, керівник УБОЗу 2008-2010 році", - повідомив Луценко.

Валентина Теличенко стала заступником голови ГПУ з реформ. Українська правозахисниця. Вона представляла інтереси Луценка в Європейському суді з прав людини. Тоді суд визнав затримання Луценка незаконним, а справу проти нього - політично мотивованою.

Єнін Євген - заступник генерального прокурора з питань міжнародного правового співробітництва. Займатиметься також координацією роботи департаменту підтримання державного обвинувачення в судах. Співпрацюватиме з омбудсменом. Працював на оперативних посадах Головного управління розвідки СБУ та Служби зовнішньої розвідки. До останнього часу - радником посольства України в Італії.

Схожі новини