Передплата 2024 «Добрий господар»

Природа плаче бурштиновими сльозами 

На боротьбу зі старателями кинули Нацгвардію!

Навколо українського бурштину вже кілька місяців триває інформаційна лихоманка. Від варварського видобутку сонячного каменю особливо потерпають Житомирщина, Рівненщина та Волинь. І громадськість, і ЗМІ «стоять на вухах». Та поки держава намагається навести хоч якийсь порядок з видобутком бурштину, старателі все зухваліше спустошують землі. Наче завтра — кінець світу. Якщо раніше вони озброювалися лише мотопомпами й мили камінь криючись, то сьогодні відкрито грабують надра й реально відстрілюються!

У ямах, залишених старателями, тонуть корови

Поліські ліси та луки — наче після бомбардування. Тут чорно і моторошно. Де пройшли бурштинокопачі, залишилися такі ями, що в них тонуть корови. Уже давно нелегали залізли на людські паї, орудують сповна і в ягідниках. Хтось плаче, що через варварів залишається без «хліба», адже заробіток на ягодах для багатьох сімей є основою річного доходу. Та багато селян й самі стають на старательську стежку. Бо що їм «копійчана» чорниця, якщо під нею ховаються мільйони. Нащупують бурштинову жилу — й видирають живцем усе із землі… На невеличких канавах гатять греблі, штучно створюючи «басейни». У них запускають мотопомпи й стирають по обидва боки з лиця землі все живе.

Найтрагічніша ситуація на Рівненщині. Тут начорно розрито Сарненський, Рокитнівський, Володимирецький та Дубровицький райони. Десь лопатами копають місцеві жителі (хваляться, що працюють акуратно, після себе все засипають), десь — приїжджі гастролери. Ніхто не ховається. Кидають машини вздовж доріг і серед білого дня йдуть з технікою до роботи. Аби не кататися туди-сюди, чужаки винаймають у місцевих квартири. Охочих дати притулок варварам не бракує. Переповнені і готелі, які ще рік-два тому пустували. Коли їздила в Дубровиці у відрядження, то не знайшла в районі жодної вільної кімнатки, довелося їхати у сусідній райцентр… Все було заброньовано в поліській глухомані по вінця.

На Волині потерпають землі Маневиччини, особливо поблизу Оконська. Там мій знайомий має невеличкий бізнес з лісоматеріалами. Півроку його тероризують «гості» з вимогою задурно віддати землю, бо туди іде «сонячна» жила. Одного вечора йому через впертість мало не проломили залізною арматурою череп. Міліція справою не займалася…

Є інформація, що бурштин знайшли і біля Шацьких озер. Якщо туди кинуться копачі, то під землю може піти найбільше озеро України — перлина волинського краю Світязь.

З бурштиновою лихоманкою жителів Рівненщини та Волині спіткало ще одне лихо — почастішали крадіжки технічної оливи з трансформаторних підстанцій (захищає обладнання від перегріву). Як наслідок, чимало сіл залишаються без світла. Тільки на Волині з початку року викрадено 5 тонн мастила. Це при тому, що річний резерв на ПАТ «Волиньобленерго» становить близько трьох тонн. На Рівненщині у 2016-му вже поцупили 7 тонн оливи (за кілька останніх літ — 21 тонну!). Саме її використовують старателі для роботи техніки.

Клесівське родовище

Клесів — бурштинова мекка Рівненщини. Тамтешнє родовище має найбільші поклади сонячного каменю в Україні. Вперше про нього заговорили у XVIII столітті (згадка про це є у працях польського дослідника А. Ржончінського). Згідно з висновками експертів, поклади з промисловим вмістом бурштину тут є на глибині 3-10 метрів. Пласти можуть сягати 0,5 — 5 метрів! Цінується клесівський скарб за кольорову гаму — містить породу від білого, світло-жовтого аж до коричневого і навіть червоного кольорів. Є прозорі «камінці», є «мутні». А ще виграє родовище через крупнофракційність бурштину: тут знаходять глиби навіть до кілограма.

Розробку покладів проводили у 1979-1991 роках, офіційний їх видобуток розпочато у 1993-му. І займається (чи мало б займатися) ним єдине державне підприємство «Бурштин України». Цікавлюся у керівництва, як підприємству працюється сьогодні, коли навколо процвітає чорний бурштиновий бізнес. Чи услід за ДП «Укрбурштин» не планують назватися банкрутами (дочірнє підприємство «Укрбурштин» ДАК «Українські поліметали» з 2003 року перебуває у стані банкрутства, з липня 2015 р. 99% боргу ДП «Укрбурштин», відповідно до реєстру вимог кредиторів, перейшло до британської компанії Thamesvest LTD, яку було створено в липні 2015 року зі статутним капіталом… 4 фунти).

— Поки що працюємо з прибутками, — говорить в. о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій. — Чому «поки що»? Ми ніколи не були банкрутами, але ситуація складна, у нас закінчується сировина. Ось, закупили півтори тонни бурштину в Держскарбниці. Але там дуже мала фракція, фактично відходи.

Офіційно торік видобули 350 кілограмів каменю

Не можу зрозуміти, як фактично одноосібно «володіючи» Клесівським родовищем, можна мати перебої з каменем, що лежить під ногами?

— Бракує дозволу постійного користування землею, — пояснює Дмитро Євгенович. — Родовище має 150 гектарів, ми відпрацьовуємо його частинами. Дозвіл дає Кабмін. Торік «відкопали» дозволені межі кар’єру — 30 гектарів. Ще в червні подали документи у Кабмін, аби дали дозвіл на розробку проекту земельного відводу на дві ділянки по 14 га (землі лісового фонду). Дозвіл дали лише у січні 2016-го. А ще ж розробляти проект — кожна інстанція може тримати документи по місяцю. Документація досі не готова. Власні запаси бурштину давно закінчилися. Торік ми видобули лише 350 кілограмів каменю, а можемо переробляти кілька тонн. Не добуваємо, бо не маємо права. Взагалі, у нас спецдозвіл на користування родовищем діє лише до 2030 року.

350 кілограмів легально добутого бурштину за рік… Звучить як насмішка. Це у той час, коли мало не щодня з кордону надходить інформація про те, що в Польщу, Білорусь, Росію намагаються мішками вивезти з України сонячний камінь. Пробираються автівками, поїздами, навіть літаками. Місяць тому на польському кордоні у вантажівці виявили приховані півтори тонни контрабандного бурштину, успішно ввезеного з України під носом наших митників. Іноземні прикордонники заявили, що це рекордна партія сонячного каменю, яку їм доводилося бачити. Оцінили контрабанду у 5,6 мільйона євро! Фура «проскочила» повз «пильних» українських стражів кордону через волинський «Ягодин». Після цього скандалу (хоч і була мова, що вона йшла під митним оформленням з однієї з центрально-східних внутрішніх митниць України, тож формально підстав для перевірки й оформлення в пункті пропуску «Ягодин» не було) своєї посади позбувся начальник Волинської митниці. На його місце призначили в.о., ім’я якого фігурує в публікаціях, які висвітлюють корупційну діяльність чиновників…

Яка вартість легального каменю?

Український сонячний камінь на чорному ринку коштує в межах кількох тисяч доларів за кілограм. Скільки ж державі обходиться легальний бурштин? Керівник ДП «Бурштин України» пояснює, що собівартість каменю залежить від кількості добутого.

— Коли ми у 2014 році видобули півтори тонни, то середня вартість кілограма (якщо не розділяти «фракційно» — по величині) становила 1887 гривень. Якщо торік видобули 350 кілограмів, то ціна одного в середньому нам обійшлася у 7130 гривень, — каже Дмитро Євгенович. — Зараз взагалі не добуваємо.

Поки ДП «Бурштин України» вісім місяців відводить землю, щоб працювати офіційно, на ній нелегали давно камінь миють. Біля найпотужніших «жил» одночасно збираються тисячі копачів! Поліція, виїжджаючи на такі виклики, отримує опір з боку старателів. Нещодавно на Рівненщині в урочищі «Смітник» біля Клесова сталася сутичка між правоохоронцями та бурштинокопачами, внаслідок чого семеро поліцейських потрапили до лікарні. Після цього інциденту голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе підписала доручення про створення оперативного штабу боротьби з нелегальним видобутком бурштину. Говорили навіть про «бурштиновий спецназ», що діятиме на теренах краю. Наразі відправили до Клесова спецпідрозділ «Дніпро-1». Обіцяли «наслати» на старателів й Нацгвардію, якщо ті не втихомиряться.

— Лише тепер, з призначенням нового начальника нацполіції на Рівненщині (попередника звільнили саме через «бурштинову справу». — Авт.), забрали з Клесова нелегальних копачів. Їх немає вже тиждень, — зауважує Дмитро Тяглій.

Тим часом нібито взялися і за тих, хто «дахує» цей нелегальний бізнес. На Рівненщині викрили підполковника СБУ та керівника одного з відділів Державної прикордонної служби в Рівненській області, які сприяли незаконному видобутку бурштину у 10-кілометровій прикордонній зоні.

Однак, як би влада не кричала, що наводить з бурштином порядок, очевидно одне: багатомільйонні фінансові потоки від видобування каменю минають державну скарбницю.

Довідка «ВЗ»

Бурштин — викопна скам’я­ніла смола давніх вимерлих хвойних дерев. Вважається напівдорогоцінним каменем. Використовується у медицині, сільському господарстві. Бурштинова кислота — безцінний скарб для виготовлення препаратів для регулювання процесів обміну, для відновлення тканин у випадках захворювань серця, нирок, для регулювання нервових центрів, для відновлення сил при втомі, виведення з організму токсичних речовин, при анемії, хворобах щитовидної залози, від радіоактивного забруднення… Основний попит на бурштин спричиняє Китай.

Схожі новини