Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Бляклий і третьосортний»

Так назвав уряд Гройсмана Михайло Саакашвілі.

Українці приглядаються до обличчя нового уряду, який прийшов на зміну декласованому Кабміну Арсенія Яценюка. Із 22 членів команди Володимира Гройсмана 11 чиновників уперше сіли у міністерські крісла. Є аж шестеро віце-прем’єрів. Багато представників Львова і Вінниці. Новоспечений урядовий конгломерат — троїстий політичний союз груп, за якими стоять президент, чинний і колишній прем’єри. Незважаючи на довгі «пологи» уряду, вдалим «дітище» не назвеш. Разом із сильними фігурами у ньому є прохідні і відверто слабкі. Михайло Саакашвілі назвав цей уряд «бляклим і третьосортним».

Найбільша несподіванка — перший віце-прем’єр і міністр економічного розвитку Степан Кубів. За його плечима керування банками, у тому числі — Національним, партійний менеджмент (очолював львівську обласну організацію «Фронту змін», представляв президента у парламенті), активна участь у Революції гідності (був комендантом Будинку профспілок). Найбільше критики отримав під час роботи у НБУ, коли не втримав від падіння гривню і у період кризи роздав підозріло великі кредити рефінансування банкам, пов’язаним з олігархами.

Новинка в уряді — віце-прем’єр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. Знає англійську, польську, грузинську, угорську мови. Працювала журналістом на Бі-бі-сі. Донька колишнього міністра транспорту, дипломата (працюючи у парламенті Орест Климпуш змінив п’ять фракцій), дружина грузинського екс-військового. Кілька місяців тому з порушенням правил припаркувалася у Львові, через що патрульна поліція її оштрафувала. Майбутній віце-прем’єр обурювалася, що правоохоронці покарали її несправедливо.

Ще один віце-прем’єр — Володимир Кістіон, один із найближчих соратників глави уряду — разом працювали у Вінниці. Курируватиме питання окупованих територій і тимчасово переміщених осіб. У Вінницькій мерії відповідав за ЖКГ, донедавна був керуючим справами апарату Верховної Ради. Кістіон уже потрапив у перший скандал — з ним відмовився співпрацювати Меджліс кримськотатарського народу, з яким не узгодили кандидатуру цього віце-прем’єра.

Замість Наталії Яресько на посаду міністра фінансів президент порекомендував одного із заступників керівника своєї Адміністрації Олександра Данилюка. Суперечлива постать. З одного боку — випускник Бізнес-школи Індіанського університету, соратник Михайла Саакашвілі. З іншого — у часи Януковича керівник Координаційного центру із запровадження реформ, який очолював одіозний Сергій Льовочкін. Британські ЗМІ написали, що Данилюк був директором двох компаній, одна з яких займалася послугами з купівлі землі на Київщині. Данилюк спочатку заперечував, що має справу з офшорним бізнесом, а потім визнав це.

Одним із вдалих призначень вважають делегування на посаду міністра освіти Лілію Гриневич, яку вважають справжнім реформатором. Вона сильніша за свого попередника Сергія Квіта. Запровадила в Україні зовнішнє незалежне оцінювання. Виступає за 12-річну освіту, створення у глибинці опорних шкіл, новий підхід до фінансування профтехучилищ.

Інший вдалий крок Володимира Гройсмана, за оцінкою експертів, запрошення на посаду міністра інфраструктури Володимира Омеляна, який у часи Яценюка був заступником міністра-новатора Андрія Пивоварського, ініціював ряд проектів державного масштабу. Від Омеляна чекають революційних кроків, зокрема у вирішенні «дорожньої» проблеми. Був одним з тих, хто підтримував призначення керівником «Укрзалізниці» поляка Войцеха Бальчуна.

«Спецом» у галузі сільського господарства називають міністра АПК Тараса Кутового. Однак є побоювання, що на цій посаді лобіюватиме інтереси великих землевласників, з якими співпрацював раніше (колись очолював агрокомпанію «Райз») . За деякими даними, Кутовий неофіційно володіє 10 тисячами гектарів на Полтавщині.

Сюрпризом для експертів стало призначення міністром енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика. Є сумніви, чи «потягне» цей у минулому регіональний бізнесмен, екс-мер Калуша, роботу національного масштабу, чи не завадять у цій діяльності його тісні зв’язки з олігархами. Насалик встиг побувати у семи політичних проектах. Починав водієм у Рогатині, на Прикарпатті очолював корпорацію «Техно-Центр», від Радикальної партії пробував стати мером Києва, але набрав лише 0,59% голосів. Має п’ять автомобілів, ще чотири машини належать членам його сім’ї. Хобі — культуризм. Три роки тому на чемпіонаті України завоював бронзову медаль з цього виду спорту.

«Темна конячка» в уряді — міністр з питань окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Вадим Черниш, за яким тягнеться бізнесовий шлейф. Його вважають креатурою Олександра Третьякова. У часи Ющенка очолював Кіровоградську ОДА. Після початку воєнних подій на Донбасі був керівником Державного агентства з питань відновлення Донбасу, але особливих успіхів не досяг. До його роботи було багато претензій. Є побоювання, що він «сидітиме на фінансових потоках», які буде спрямовано на потреби Донбасу.

Перші стріли обґрунтованої критики полетіли у бік міністра соціальної політики Андрія Реви, вихідця з Вінниці, на 100% «людини Гройсмана». Він заявив, що держава не може відмовитися від виплати пенсій жителям окупованого Донбасу, бо це, мовляв, є порушенням їхніх прав. Ця заява суперечить позиції іншого міністра — Черниша, який вважає, що в силу об’єктивних обставин влада не може здійснювати соцвиплати на окупованих територіях. А ще Рева любить піар. У рідній Вінниці показував пресі скромне трикімнатне помешкання у панельному будинку. А через місяць його донька зареєструвала розкішну «фазенду»...

Досі в уряді немає міністра охорони здоров’я. Але у найближчі дні ним може стати очільник військово-медичного департаменту Міністерства оборони, хірург Андрій Верба, виходець з Вінниччини. Добре проявив себе у зоні АТО, по армійськи виконавський. Але чи вистачить землякові президента і прем’єра сил для того, щоб поставити на ноги бідолашну медицину?

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини