Передплата 2024 «Добра кухня»

Строк за вбивство Лозінський на волі «досиджуватиме»

«Закон Савченко» пришвидшив для нього умовно-дострокове звільнення.

Через місяць після того, як Вікторові Лозінському вже втретє скоротили тюремний строк за вкорочене людське життя, його прізвище знову у залі суду прозвучало. Тільки цього разу іменем України колишнього нардепа-душогуба взагалі веліли з-за ґрат випустити. Якщо прокуратура не оскаржить рішення суду, Лозінський попрощається з колонією вже найближчим часом. Не досидить у камері навіть тих неповних три роки, які йому залишилися після застосування до нього так званого закону Савченко.

Справа Лозінського (у квітні 2011-го екс-нардепа засудили за жорстоке убивство селянина Валерія Олійника) з самого початку була яскравою ілюстрацією «привілейованого» правосуддя по-українськи. Спершу убивці дали 15 років. Потім строк скоротили на рік, а далі — ще чотири «скостили». Була навіть спроба «виписати» Лозінського з колонії на волю (через три роки відсидки) — нібито за станом здоров’я. Ось тільки довго погуляти екс-нардеп не встиг: після розголосу історії про його сумнівне звільнення така шумиха здійнялася, що довелося Лозінського назад у камеру повертати.

Коли ж у грудні минулого року президент підписав ухвалені Верховною Радою зміни до Кримінального кодексу (про зарахування одного дня у СІЗО за два дні ув’язнення), адвокати Лозінського знову активізувалися. Результатом стало клопотання до Бориспільського міськрайонного суду про застосування до ув’язненого екс-нардепа вже згаданого «закону Савченко». Суддя виніс вердикт на користь Лозінського. Понад два роки, які той провів у СІЗО, зарахували за чотири з гаком роки колонії.

Вже тоді буди підозри, що далі адвокати Лозінського клопотатимуть про умовно-дострокове звільнення (УДЗ) для свого підзахисного. Термін під обов’язковий для УДЗ підігнали: після застосування «закону Савченко» виходить, що три чверті усього строку екс-нардеп вже відсидів. Адвокатам залишилося переконати суд, що Лозінський «сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення» (умова, прописана у Кримінальному кодексі). І цього разу вони вправно відпрацювали свої щедрі гонорари. Саме з «виправним» формулюванням Бориспільський районний суд Київської області видав Лозінському перепустку на волю.

Залишилося дочекатися, чи оскаржуватиме рішення прокуратура.

А тим часом...

Після звільнення скандального екс-судді Зварича (якби не згадані зміни до Кримінального кодексу, він би ще два Різдва у поселенні для в’язнів колядував), нашумілої історії з імовірною «вольною» для Лозінського й озвученої тюремниками цифри про те, що на волю достроково вийде близько тисячі убивць, «закон Савченко» потрапив під шквал обурень. Коли ж дійшло до розмов про те, що закон потрібно терміново підкоригувати, слово-відповідь взяла Надія Савченко. У своєму листі, який оприлюднив адвокат Ілля Новіков, вона заявила, що проти внесення будь-яких змін в ухвалені норми. Свою позицію Надія Савченко пояснила тим, що мета закону — зламати стару, браковану систему правосуддя. І для її досягнення у жодному разі не можна відступати назад. «Цей закон — відправний рубіж для зміни всієї судочинної системи, - написала Надія Савченко. - Потрібно просто не лінуватися працювати далі, щоб він дав свій позитивний результат. Коли я пропонувала цей закон, то задумувала його як метод прискорення для чесної й ефективної роботи слідства. Щоб люди не сиділи по вісім років у СІЗО без суду і слідства, поки хтось там довго думає, як краще сфабрикувати справу проти невинної людини і засадити її задля високих показників розкриття злочинів. Так, цей закон не міг не відкрити «скриньку Пандори» і для справжніх злочинців. Але це означає, що треба було краще працювати, і стане наукою нам усім. Я повинна захистити те вірне і розумне, що ми почали робити і повинні довести до кінця».

6 тисяч

Стільки засуджених, за даними Державної пенітенціарної служби, достроково вийдуть на волю вже найближчим часом, скориставшись «законом Савченко». Близько тисячі з них отримали строк за вбивство.

Схожі новини