Передплата 2024 «Добра кухня»

Садового «нокаутували» Кличком

Чинного мера Києва «призначили» головою Асоціації міст України, хоча на цю посаду пропонували і мера Львова.

Під час зборів Загальноукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”, які відбулися 23 січня, стався скандал. Вибори голови Асоціації відбулися недемократично, не шляхом голосування, фактично очільника організації було “призначено”. Головою АМУ став чинний міський голова Києва Віталій Кличко (досі був мер Кривого Рогу Юрій Вілкул). Перш ніж приступити до виборів нового голови, у статут організації внесли зміни. Неозброєним оком видно, що змінили статут “під Кличка”... Перед голосуванням прозвучала пропозиція розглянути ще одну кандидатуру на посаду голови АМУ - міського голови Львова Андрія Садового. Але голосування по його кандидатурі не відбулося. Цю пропозицію просто “не помітили”...

Коли збори підійшли до розгляду питання про обрання голови Асоціації, головуючий, міський голова міста Борисполя Анатолій Федорчук доповів, що правління АМУ рекомендувало на цю посаду київського міського голову Віталія Кличка. За підсумками голосування його кандидатуру підтримала абсолютна більшість учасників зборів (171).

Одразу після цього на трибуну піднявся міський голова Львова Андрій Садовий і проголосив промову. Говорив чітко, без зайвих емоцій. Вибачився, що взяв слово без запрошення. “Коли мої колеги запропонували мою кандидатуру на посаду керівника Асоціації, а це питання навіть не поставили на голосування - це швидше нагадує театр, а не збори Асоціації міст, — заявив мер Львова. Після чого у залі пролунали оплески. - У нашій країні багато біди. Єдина опора — місцеве самоврядування. Якщо ми ще й його будемо нищити — це буде дуже велика біда... Коли обирали Юрія Вілкула головою Асоціації в 2012 році, на прохання адміністрації президента змінили статут.

Тому що він не мав права, за тим діючим статутом, бути обраним керівником Асоціації. А сьогодні ми знову змінюємо статут. Там записано: головою Асоціації може бути обраний міський голова, який має більше чотирьох років досвіду роботи на посаді міського голови. Ми змінюємо цю норму. Пишемо: він повинен бути двічі обраний. Те, що ми сьогодні бачимо, це є сумно. До нас у Львів на Форум місцевого самоврядування приїжджала керівник болгарської Асоціації міст. Вона розповідала, у них жодне державне рішення не приймають, не спитавши в Асоціації міст. А що у нас? Шановні колеги, може, з вами НКРЄ радилася з приводу підняття тарифів на електрику? А може, з вами радилися, коли передавали проф­техучилища на баланс місцевих бюджетів? Ні, не радилися. У нас щодня гинуть люди на війні на сході. Але так само гинуть і там, де немає вій­ни. Спитайте у свого головного лікаря, чи є у місті вакцина від правця, від сказу? Немає. Коли я звертався до нашого Міністерства охорони здоров’я з проханням забезпечити вакциною місто, мені відповіли, мовляв, у країні немає епідемії. А коли є випадок захворювання, то треба терміново їхати в Польщу і там купувати вакцину! Чому ми про це мовчимо? Зараз іде грип, але чому ми не говоримо про те, що препарату таміфлю немає у лікарнях?”.

“Давайте не будемо себе позорити! Бажаю усім успіхів, здоров’я і процвітання!” - завершив свою промову Андрій Садовий. Коли потім журналісти підійшли до Віталія Кличка і спитали, як він ставиться до свого “призначення”, без боротьби, він закотив очі і запропонував запитати про це у президії Асоціації. Мовляв, вони більшістю голосів проголосували за мою кандидатуру, то що я можу зробити? Присутні на зборах розповідали журналісту “ВЗ”, що після обрання Кличка навіть не було зачитано протоколу лічильної комісії. Міські голови різних міст вставали і просили оголосити, скільки було голосів “за”. Ніхто не дав відповіді.

Для обрання Кличка спеціально змінили статут. Раніше, до обрання Юрія Вілкула у 2012 році, у статуті було, що президентом АМУ може бути міський голова, який на посаді був більше двох повних каденцій. Спеціально “під Вілкула” (який був креатурою клану Януковича) статут змінили на “не менше 4-х років”. А тепер “під Кличка знову змінили — слово “президент АМУ” поміняли на “голова АМУ”, а щодо терміну, то “обраний мером не менше, ніж двічі”. Кличко під ці вимоги підходить, тобто мером його обрано уже двічі, а от чотирьох повних років на посаді він не має (Віталій Кличко вперше був обраний мером Києва у травні 2014 року і пробув на посаді близько півтора року - до проведення загальноукраїнських місцевих виборів. У листопаді 2015 року його знову обрали міським головою столиці. - Авт.). Підіграв у цій ситуації і попередній очільник АМУ — Юрій Вілкул напередодні зборів заявив, що прийняв рішення не балотуватися на посаду голови АМУ. Мовляв, хоче зосередитися на питаннях розвитку Кривого Рогу.

“У кожній області України є дирекція Асоціації міст України, усього 25 дирекцій. Кожна дирекція напередодні загальних зборів Асоціації міст України провела свої збори, - розповів “ВЗ” виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов. - На цих зборах голосували за кандидатуру на посаду голови Асоціації міст України. Львівська дирекція (найбільша дирекція в Україні) висунула на посаду президента АМУ кандидатуру Андрія Садового, міського голови Львова. Це рішення ми скерували в центральний офіс АМУ. Під час загальних зборів АМУ у Києві міський голова Жовкви Петро Вихопень вийшов на трибуну і озвучив пропозицію Львівського відділення АМУ. А також нашу пропозицію, якщо буде більше двох кандидатур, то провести вибори шляхом таємного голосування. Головуючий на зборах, на жаль, не відреагував. До речі, крім Садового і Кличка, дирекції АМУ з Тернополя та Івано-Франківська висували на посаду голови АМУ кандидатуру міського голови Тернополя Сергія Надала. Наша пропозиція не була почута. Ці “вибори” - порушення демократичних принципів роботи Асоціації. Це залишає неприємний осад. Потрібно бути відкритими, відвертими. Суть виборів голови у тому, щоб вибирати людей, а не призначати їх. Нехай Асоціацію очолить найкращий у чесній боротьбі. Це мають бути вибори, а не фікція! Вибір передбачає щонайменше двох кандидатів!”.

За словами Василя Абаімова, самоврядування — це фундамент будь-якої держави. “Там, де розвинуто самоврядування, країни процвітають, - каже він. - У чому успіх Швейцарії? Там навіть для того, щоб смітник поставити, питають думку людей, проводять референдуми. Тому у них потім немає жодних протестів. Коли ми в Україні привчимося прислухатися до думки людей, тоді будемо успішними. А у нас виконавча влада “згори” хоче впливати на процеси на місцях. Але цього не буде”.

Не на диктофон учасники зборів розповідають, що свій виступ з трибуни Віталій Кличко зачитував з листочка, та й то навіть не міг добре прочитати. Форуми у соцмережах мерехтять критичними коментарями з приводу “обрання” Віталія Кличка. “Кличко — це вже авторитет для мерів? - запитує Сергій Третьяков. - Київ - приклад місцевого самоврядування? Обрання Кличка - доказ того, що Асоціація не є провідником реформ децентралізації влади. АМУ створювали на початку 90-х саме для колективного відстоювання інтересів місцевого самоврядування. Сьогодні ми говоримо про децентралізацію влади. І бачимо результат безпринципної і безвідповідальної позиції Асоціації. Обрання Кличка її керівником — доказ того, що мери міст не є ініціаторами і рушіями реформ в Україні. А без них реформ не буде. Шкода”.

“Навіщо Кличку ця Асоціа­ція, він толком мером столиці бути не може. Чи, може, хтось вірить, що він сам у змозі приймати рішення по Києву?” - обурюється Галина Запольська. “Назвати виборами процес, де немає альтернативи, і лічильна комісія не рахує голоси, не можна, - пише Олександр Зозуля. - Нагадує вибори депутатів в СРСР: один кандидат, усі - за. Сумно”.

Ця скандальна ситуація - приклад «радянської демократії», коли обирають не знизу, а навпаки “згори” - вниз. Якщо у радянські часи якусь кандидатуру рекомендувало партійне бюро, то тепер бачимо, що її рекомендує правління Асоціації. Це, по суті, застосування адміністративного ресурсу! Скидається на те, що президент Петро Порошенко (який, до речі, був на зборах і публічно привітав новообраного голову Віталія Кличка) боїться підсилення потенційного конкурента, тобто Андрія Садового. Бо обрання головою Асоціації міст ще більше підсилило би статус Садового. А в перспективі Асоціація цілком могла би висунути його кандидатом у президенти...

Схожі новини