Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«У мене свят не було, але я раділа за вас...»

Голодуючи майже місяць, Надія Савченко втратила здоров’я, але не віру.

Вирок у справі Надії Савченко, прогнозують її адвокати, винесуть не раніше лютого. І хоча за місяць голодування стан здоров’я Надії відчутно погіршився, відмовлятися від голодного протесту вона не збирається. Більше того: після оголошення вироку налаштована на ще жорсткіший протест — сухе голодування. Що може не дожити до вирішального судового засідання, Надія не лише усвідомлює, а й говорить про це відкрито — з жалем (через те, що може більше не побачити Україну), але без страху. Каже, готова до найгіршого, але не втрачає надії на краще.

Від ізоляторного жаху, гнітючих думок і фізичного болю Надія відволікається улюбленим заняттям — орігамі. І продовжує писати листи — рідним, таким же в’язням путінського режиму, як і вона (льотчиця листується з ув’язненими у Росії Олегом Сенцовим й Олександром Кольченком), та просто українцям. «У нас бували важкі свята, але з гіркотою веселі. Ми вміємо не падати духом і смія­тися навіть над смертю. Свобода дорожча за життя! Украї­на дорожче всього на світі!» - написала Надія, вітаючи співвітчизників з Новим роком та Різдвом. А це — рядки з наступного її послання: «Минули свята. Вірю, що для вас сито, щедро, весело! Дуже хотілося, щоб це було так. У мене свят не було, але я раділа за вас. Я ще сиджу, голодую, тримаюся і борюся! Вірю, що кляте пекло скоро рухне, покотиться у руїни і забуття, куди йому і дорога!».

На день народження сестри (12 січня) Надія зробила у подарунок для неї паперового хом’ячка. Розчулена Віра виклала на своїй сторінці у Facebook привітальну записку, підписавши пост: «Особисті речі, але хочу ними поділитися, щоб в осіб з викривленим мозком щодо «каратєльніци» виникли сумніви... Чи може ця людина бути тим, ким її робить РФ?». У листі до сестри «залізна» Надія, якою її звикли бачити, по-дитячому мила. «З днем народження тебе, моя люба сестричко! Хом’як тебе уже чекає. У нього такий же милий носик, як і в тебе. І я чмокаю його, передаючи твоєму носику привіт», - написала Надія у привітанні.

Напередодні Вірі дозволили «святкове» побачення з сестрою. Повернувшись з СІЗО, вона розповіла про стан здоров’я Надії. Каже, попри те, що Надя намагається не виказувати свого болю і запевняє, що почувається нормально, її зовнішність свідчить зовсім про інше. За час голодування (його Надія оголосила 18 грудня, після того, як суд російського Донецька виніс рішення продовжити її арешт до 16 квітня), втратила понад 15 кілограмів ваги, шкіра пожовтіла.

Занепокоєні самопочуттям Надії і її адвокати. «Вона відчуває біль у підшлунковій, приступи нудоти. Вмовляння припинити голодування, на жаль, безрезультатні. Попри все, Надія демонструє неймовірну силу духу. Видно, що їй важко, але вона тримається», - написав у своєму Twitter адвокат Микола Полозов.

Хто не переймається станом здоров’я Надії, то це — тюремники. Як розповіла Віра Савченко, навіть після двох тижнів голодування у Наді не взяли жодних аналізів. Зате довідки для суду ледь не пачками штампують, запевняю­чи, що самопочуття Савченко нормальне і дозволяє їй брати участь у судових засіданнях. А щоб «правильні діагнози» не зіпсувати «неправильними картинками», журналістам заборонили фотографувати і знімати Надію під час судового процесу. «Сподіваються, що ніхто не помітить, як вона змарніла», - прокоментував чергову бздуру путінських «мантієносців» адвокат Ілля Новіков. Він також повідомив, що через справу Савченко довелося вносити корективи у штат сумнозвісного Донецького суду. У жовтні Путін особистим указом призначив туди ще одного суддю, бо трьох попередніх виявилося замало. «Справа Савченко паралізувала всю їхню роботу. Довелося», - заявив Ілля Новіков.

Над чим заклопотаним суддям не доведеться пітніти, то це над вироком для Надії Савченко. Рішення давно готове, кажуть адвокати. Де і хто його виніс, зрозуміло: Москва, Красна площа, Кремль. Суддям же відвели номінальну роль — рупорів путінської волі.

Прогнози про те, що вирок у справі Надії Савченко оголосять до Нового року, не справдилися. І річ тут не лише у процедурних моментах. Хоча і вони відіграли свою роль: подання доказів стороною захисту (жоден з цих матеріалів до справи не долучили), потім — заключні дебати. На це піде щонайменше два тижні, пояснюють адвокати. Але і після цього судді не поспішатимуть з оголошенням вердикту. Тягнутимуть до закінчення сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (делегатом якої є Надія Савченко), сподіваючись, що так резонанс від вироку швидше згасне. «З усього очевидно, що суд вичікуватиме, поки сесія ПАРЄ (відкривається 25 січня) завершиться. Тож очікуємо, що вирок буде не раніше лютого», - прогнозує Микола Полозов.

Захист Надії Савченко сподівається, що після оголошення вердикту в її справі (вирок однозначно буде обвинувачувальним) вирішальними стануть двосторонні політичні переговори щодо обміну української льотчиці на російських військовополонених. «Вважаю, що у 2016 році це питання вирішиться, - заявив адвокат Марк Фейгін. - Від того, як захист професійно пред’явить докази, хай навіть і не прийняті судовим слідством, залежатиме швидкість й ефективність переговорів щодо звільнення Савченко».

Фото Іллі НОВІКОВА

Схожі новини