Передплата 2024 «Добра кухня»

Оперативник сів у машину, завів двигун... Через мить пролунав вибух

Граната, що вибухнула під міліцейським авто, може мати походження з АТО

Жити по сусідству з райвідділами міліції стає небезпечно. У цьому вдруге (перший раз — під час так званої Ночі гніву) переконався кореспондент “ВЗ”, вікна квартири якого виходять на приміщення Франківського райвідділу міліції Львова. Близько 7-ї години ранку прокинувся від потужного вибуху, що нагадував вибух гранати. Через мить спрацювали протиугонні засоби всіх припаркованих неподалік автомобілів. Коли вибіг на вулицю, побачив, як з автомобіля ВАЗ дев’ятої моделі з синіми міліцейськими номерними знаками, що стояв біля входу в райвідділ, витягають пораненого юнака.

«25 червня, близько 7-ї години ранку, — повідомили у прес-службі ГУ МВСУ у Львівській області, - біля Франківського райвідділу міліції стався вибух. Попередньо з’ясовано, що вибух мав місце в задній частині одного зі службових автомобілів. Він пролунав, коли водій намагався від’їхати від будівлі відділу. Правоохоронець отримав осколкові поранення спини. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 348, ч. 2 ККУ - “посягання на життя працівника правоохоронного органу”.

На місце події прибули керівники обласного управління міліції, оперативники карного розшуку міського та обласного управлінь. Місце події оточили стрічкою, біля машини, яку підірвали, почали працювати вибухотехніки. На протилежному від райвідділу боці вулиці стояли дві іномарки. Від вибуху обом машинам порвало шини. Власник одного з цих автомобілів вибіг на вулицю у домашніх капцях та... почав сваритися з міліціо­нерами. Через вас, мовляв, потерпають пересічні громадяни... Тим часом співробітники райвідділу почали поквартирний обхід навколишніх будинків, намагаючись знайти свідків, які допоможуть розкрити злочин.

Під час вибуху отримав осколкові поранення спини лейтенант — оперуповноважений карного розшуку Франківського райвідділу міліції. Його госпіталізували до 8-ї клінічної лікарні. Члени створеної для розкриття цього злочину слідчо-оперативної групи намагаються з’ясувати, чи саме проти цього офіцера був скерований теракт, чи невідомі таким чином намагалися залякати (чи помститися) всіх працівників райвідділу.

З місця події вибухотехніки вилучили чеку від гранати та кілька її осколків (один із них, бачив на власні очі, стирчав із заднього лівого колеса підірваної “дев’ятки”). Експерти з’ясовують, яку саме гранату приєднали скотчем до автомобіля. Ймовірно, це була граната РГД-5. Вибух не був радіокерованим. Граната підірвалася, коли міліціонер вирішив дати назад. Навколо місця підриву розташовано кілька відеокамер (біля входу в райвідділ, навпроти, над дверима нотаріальної контори). Вивчаючи записи цих камер, оперативникам, можливо, вдасться побачити зображення підривників.

Правоохоронці, стало відомо “ВЗ” з власних джерел, відкинули версію про особисту помсту пораненому оперуповноваженому. Адже за кермом підірваного автомобіля лейтенант опинився випадково. Того ранку його, як наймолодшого, послали прогріти двигун “дев’ятки”, якою мали скористатися інші правоохоронці. До того ж якихось серйозних розслідувань молодий опер не проводив.

Одна із версій, яку вважають найвірогіднішою колеги пораненого, стосується можливої помсти співробітникам райвідділу, які нещодавно затримували за п’яний дебош і зберігання боєприпасів учасників АТО. Того вихідного дня, бачив на власні очі кореспондент “ВЗ”, під дверима райвідділу “кіпешувала” компанія підпилих молодиків, одягнутих у камуфляж. Вони голосно сварилися з міліціонерами та солдатами Нацгвардії, розповідали про свої подвиги в АТО та вимагали, щоб “мєнти” відпустили їхнього товариша. Те, що із зони АТО чимало вояків повертаються до рідних домівок з небезпечними “сувенірами”, не є великим секретом...

Коментар

Дмитро Загарія, начальник обласного управління міліції Львівщини

Відпрацьовуємо версії, пов’язані з діяльністю працівників карного розшуку. Це може бути пов’язано з моментами, коли ми вилучали зброю, яка була привезена до Львова із зони проведення АТО, і в нас є відповідне кримінальне провадження.

Схожі новини