Передплата 2024 «Добра кухня»

Хабарів пацієнти з Майдану не дають. Але символічно дякують: квітами, шоколадкою, м'якою іграшкою...

Кореспондент «ВЗ» дізнавалася, як працюють медслужби на Майдані

Київ

«У нас тут немає ні головних, ні замів — усі однакові. Треба лишень працювати», — в один голос кажуть медики-волонтери, які лікують хворих на Майдані. Більшість із них не бажають називатися, бо бояться втратити роботу. Кияни сюди приходять у вільний від роботи час, а іногородні беруть на роботі відпустки за власний рахунок. Запевняють, втоми і страху не мають… Дев’ять майданівських медпунктів працюють у цілодобовому режимі. Кореспондент «ВЗ» навідалася у деякі з них.

Один зі стратегічних медич­них пунктів — у приміщен­ні парламентської бібліо­теки біля барикад, — на Грушевського, 4. Всередину впускають лишень у бахілах. Тепер на полицях замість книг — ліки. Медпункт оснащений всім необхідним для надання невідкладної допомоги: 4 хірургічні столи, кварцеві лампи, прилад для штучної вентиляції легенів, дефібрилятори, ЕКГ, відсмоктувачі слизу у вакуумі. У «гарячі моменти» біля кожного столу чергує бригада лікарів, куди входять хірург, операційна медсестра, офтальмолог, ЛОР, нейрохірург, терапевт, анестезіолог, реаніматолог. У моменти затишшя лікарів чергує менше. «Один стіл тримаємо напоготові, — розповідає хірургічна медсестра Олена. — На ньому усе необхідне для первинної хірургічної обробки. У нас тут все, як у лікарні: засоби для знезараження інструментів, передстерилізаційної обробки. Маємо стерильні бікси, куди обов’язково складаємо всі інструменти. Достатньо подій у державі, аби ще ризикувати спалахом СНІДу чи гепатитів. Найчастіше маємо справу з колотими, різаними ранами, виймаємо кулі».

Зараз у медпункті пацієнтів небагато. За день по допомогу звертається до 20 чоловік. Зазвичай це терапевтичні хворі: простудні захворювання, проблеми з тиском, загострення хронічних недуг.

Хабарів пацієнти з Майдану не дають, лишень можуть віддячитись символічно. «Один чоловік, якого ми прокапали, залишив на столі 5 гривень, — пригадує Олена. — Довго сміялися. Можуть подарувати шоколадку, квіти чи м’яку іграшку».

У переліку медичних послуг — масаж. Мануальний терапевт із Чернівців Сергій за день проводить 8-14 сеансів. «Витяжки треба робити після того, як хлопці довгий час ходять у бронежилетах, масажую грудний відділ. Це не розслаблювальний, а лікувальний масаж. Тому за день більше пацієнтів прийняти не можу фізично».

Під час подій на Грушевського Сергій стояв на передовій. Дістав кулі в груди і в руку. «Моєму колезі, коли той намагався поговорити з «беркутівцями», з трьох метрів влучили у ногу. Причому був у повній медичній амуніції».

В Українському домі медпункти розташовані на двох поверхах. На першому — хірургія і перев’язочна. Посеред невеличкої кімнати — хірургічний стіл, лампа, полиці шафи заставлені медикаментами та інструментами. Зараз тут чергує хірург-ортопед-травматолог пан Сергій, який і організував медичний кабінет. «Проводимо нескладні операції, — розповідає. — Для складних у нас немає наркозного, дихального апаратів, палати інтенсивної терапії. Але є все для того, аби якісно проводити первинну обробку ран, виймати вогнепальні осколки, обробляти опіки, робити перев’язки».

Вранці — на 9-ту годину — пан Сергій має бути на роботі в одній зі столичних лікарень. Про те, що волонтерить на Майдані, на роботі здогадуються. «На Майдані від самого початку. Вночі чергую на Майдані, а вранці йду на роботу у лікарню. Втоми не відчуваю — не хочу, щоб мої діти жили у поліцейській державі. Задля цього стоятиму до кінця».

У спокійний час за добу сюди звертається до півсотні хворих. Останнім часом почастішали переломи. Таким хворим накладають шину і скеровують у лікарню на подальше лікування. «У нас є свої лікарі, які не здають пацієнтів міліції, — перевірені люди», — пояснив пан Сергій.

На другому поверсі — терапевтичне відділення. Зараз сюди більше йдуть із простудними захворюваннями. Є 20 ліжко-місць для пацієнтів, окремо облаштоване приміщення для масажу. За добу звертається до 150 чоловік. «Слухаємо, дивимося горло, за необхідності, відправляємо на рентген у Будинок профспілок, — розповідає лікар-радіолог Дмитро. — Після обстеження призначаємо хворому курс лікування. Усі необхідні медикаменти у нас є, але не маємо наркотичних сильнодіючих препаратів».

У медпункті можна полікувати і душу. Психолог Вадим Бессонов третій тиждень поспіль надає майданівцям психологічну допомогу. Йому допомагають п’ятеро колег. «Наша служба має не лише революційне спрямування, — розповідає пан Вадим. — Люди звертаються з різними проблемами. Молодих найбільше цікавить, як знайти порозуміння у своїй структурі, сотні. Коли разом збирає­ться багато молодих, запальних, амбітних людей, часто виникають непорозуміння. Старших більше турбує, що буде завтра. Одній жіночці не давала спокою недоєна вдома корова. Бувають і трагедії. Звертався хлопець, у якого загинула вагітна дівчина». За день пан Вадим вислуховує до десятка морально виснажених активістів, інколи ходить на барикади, аби підтримати бійців.

Після кривавих подій на Грушевського медпункт у Будинку профспілок суттєво розширився — тепер тут є окремі кабінети з вузькими спеціалістами: хірург, дерматолог, окуліст, офтальмолог, психолог. Є стоматолог: пломб і коронок не ставлять, але першу стоматологічну допомогу можна без проблем отримати. Хірургічне відділення оснащене всім необхідним для проведення невеликих операцій: операційний стіл, лампа, прилад для того, щоб завести серце, кардіо­граф, пристрій для штучної вентиляції легень. «Ми можемо зупинити кровотечу, накласти шви, обробити рани, провести протишокову терапію, — розповідає лікар Олег Фадєєв. — Не робимо операцій, коли є порожнинні проникнення: черевні, грудні або черепно-мозкові травми».

У коридорі лежать двоє хворих під крапельницями. В одного — токсична форма грипу, другий — після інфаркту. Обидва вже йдуть на поправку.

Диспетчер «гарячої лінії» медпункту пані Софія розповіла, що пацієнтів, які звертаються по допомогу, госпіталізують у стаціонар вкрай рідко. «Намагаємося самотужки надати допомогу. У важких випадках відправляємо своїх пацієнтів у підпільні госпіталі. Маємо своє безпечне перевезення, домовленості з лікарнями, де медики інкогніто погодилися надавати допомогу», — зазначила пані Софія.

Зараз у медпункті «профспілок» в основному терапевтичні хворі. Від медикаментів полиці гнуться, плюс ще є склади. Медичну апаратуру надали спонсори, дещо лікарі самі привезли зі собою.

На вході до медпункту волонтери сортують ліки. Їх несуть у режимі нон-стоп. Тут також формують медичні бригади Майдану. Волонтери запевняють: охочих більш ніж достатньо.

Схожі новини