Передплата 2024 «Добрий господар»

Через борги перед податковою підприємці стали невиїзними

Двом десяткам волинських підприємців заборонили виїзд за кордон. На розгляді у судах — ще кілька тисяч справ!

Маєш борги перед податковою — можеш забути про закордонні відрядження чи відпочинок. Податківці намагаються зробити невиїзними як приватних підприємців, так і керівників підприємств, що мають податкову заборгованість. Прес-центр ДПС у Волинській області повідомив, що у 2012 році двом десяткам підприємців, які мали понад 300 тисяч гривень податкового боргу, заборонили виїзд з будь-якою метою за кордон. Загалом волинські податківці подали до суду 256 справ щодо тимчасового обмеження в правах виїзду за кордон.

Волинські податківці не єдині, які вирішили тримати боржників на короткому ланцюзі. На Херсонщині податківці за рік подали майже півтисячі клопотань, а у Донецькій області — півтори тисячі! Враховуючи, що судовий розгляд — справа не одного дня, юристи прогнозують, що уже з 2013 року випадки, через які підприємців робитимуть невиїзними, стануть масовими. Адже зараз на розгляді у судах тисячі справ.

Йдеться не лише про податкових боржників. Це ж стосується і тих, хто має борги перед банками, жеками, партнерами по бізнесу чи навіть перед дружиною — за несплачені аліменти. Справа в тому, що у 2011 році набула чинності нова редакція Закону “Про виконавче провадження”, за яким проти боржників можна застосовувати тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон.

Щоправда, заборонити виїзд за межі України може лише суд. При цьому державний виконавець має довести, що боржник ухиляється від сплати боргів. Після цього судова ухвала скеровується до Державної прикордонної служби України, боржник потрапляє у «чорний» список. І потім, навіть маючи придбані путівки та відкриті візи, не зможе виїхати за кордон.

«Це інструмент податкового тиску»

Юрій АНЦУХ, виконавчий директор Волинського регіонального відділення Українського

союзу промисловців та підприємців

Обмеження права на виїзд за кордон — це інструмент податкового тиску. Як беруться податкові борги? Податкова приймає рішення в односторонньому порядку, підприємець не згодний з рішенням, йому виписують штраф. Починають розглядати справу у суді. А наші суди м’яко ставляться до податкової, а жорстко — до підприємця. Поки триває розгляд у суді, підприємець не сплачує цей начебто борг. Його позбавляють права на виїзд за кордон. Це порушення прав людини. Якби підприємець взяв гроші у борг у податкової і не повернув — тоді зрозуміло. Але ці борги — з повітря. Я сам неодноразово судився з податковою і знаю, що це означає. І скажу вам, що саме податківці часто по-хуліганськи ставляться до податкового законодавства. Скажімо, зараз вони керуються 56 листами, які суперечать законодавству. Так, це листи-розпорядження центрального керівництва податкової служби, але вони незаконні. Листом не можна перекреслити статтю закону. І саме на підставі цих листів регіональні податківці роблять нарахування, виписують штрафи. Так у підприємців і виростають борги, через які обмежують їхні права на вільне пересування, виписане у Конституції.

Схожі новини