Передплата 2024 «Добра кухня»

Гіпертоніки не можуть отримати ліки зі знижкою!

Кабмін обіцяв: з 1 жовтня хворі на гіпертонію зможуть зекономити на кожній упаковці ліків по 10-12 гривень. Однак не попередили, що дістати ці препарати буде не так вже й просто.

“11 жовтня попросив дільничного терапевта, аби виписала рецепт на ліки. З цим рецептом обійшов з десяток аптек, але давати обіцяну знижку фармацевти відмовилися. Пропонували 3¬7% знижки за пенсійним посвідченням, -розповідає читач “ВЗ” львів’янин Олександр Воронець. -Чув, що ліки для гіпертоніків відпускатимуть з 50%¬ю знижкою або й взагалі безкоштовно. Виходить, нас обдурили?”.

Пенсіонеру — 74 роки. На гіпертонію хворіє 20 років. Стільки ж часу приймає таблетки від тиску. Лікар виписала йому три препарати — енелбін, амлодипін і еналаприл. Купив два — еналаприл і енелбін. Заплатив 60 гривень 60 копійок. Каже, еналаприлу йому вистачить на тиждень, енелбіну — на 25 днів.

Від гіпертонічної хвороби в Україні потерпає 12 млн. людей. Майже 5 мільйонів з них навіть не здогадуються, що мають підвищений артеріальний тиск. А з тих, що знають, систематично приймають піґулки лише 500 тис. хворих. Рішення встановити референтні ціни на ліки МОЗ пояснило так: здешевлення ліків змусить хворого піти до лікаря, оскільки без рецепта не отримає знижки. Провізор, відпускаючи ліки, вилучатиме рецепт. Щоб отримати чергову упаковку медикаментів, пацієнту знову доведеться звертатися до лікаря. Доведено: якщо хворий знизить тиск на 10 мм рт. ст., ризик інфарктів та інсультів у нього знизиться майже на 40%, а якщо на 20 — то на всі 50%! Зважаючи на те, що близько 70% смертей в Україні спровоковані хворобами системи кровообігу, ініціатива МОЗу знайшла підтримку і у населення, і у медиків. Однак з реалізацією виникли проблеми.

“Частково відшкодовують вартість ліків для хворих на гіпертонію не всі суб’єкти господарювання, а лише ті, які уклали з нами договір, -каже в. о. начальника ГУОЗ ЛОДА Орест Середа. -Якщо пацієнту не відпускають ліків зі знижкою, раджу писати скаргу в територіальний підрозділ Державної служби з лікарських засобів. Якщо під час перевірки інформація підтвердиться, таку аптеку позбавлять ліцензії”.

Начальник Державної служби з лікарських засобів у Львівській області Сергій Чередниченко зазначив: відколи діє пілотний проект, жодних скарг у Держслужбу не надходило. А немає скарги — немає й порушень.

Кореспондент “ВЗ” обійшла декілька аптек з рецептами пана Олександра. Ліки зі знижкою придбати не вдалося. В одних аптеках провізори виправдовувалися — їхня аптека не бере участі у проекті, в інших — просили переписати рецепт: “У рецепті не може бути жодних виправлень, а у вас — номер рецепта виправлений”. Є тільки підпис і особиста печатка лікаря — цього замало. Мусить бути також печатка медичного закладу. Вказано, це — дорослий рецепт, але не вказано, що ліки повинні реалізовуватися з частковим відшкодуванням вартості. Без цієї приписки не можемо відпустити вам медикаменти”.

В аптеці по сусідству фармацевт дала візитку з адресами аптек мережі, у якій працює: “Ось у цій точно отримаєте необхідні ліки. А де ще — не знаю. У проекті беруть участь кілька аптек. Усі не можуть -фірма б не витримала такого навантаження, адже платить спершу зі своєї кишені”...

Телефоную на вказаний номер. Чоловічий голос на тому кінці проводу радить правильно оформити рецепт: “Повинен бути виписаний на стандартному бланку форми Ф¬1 і не містити жодної реклами — управління охорони здоров’я, яке відшкодовує вартість ліків, придирається до кожної літери. А де живете?”. Диктую адресу. Чоловік радить не витрачати часу на дорогу до їхньої аптеки і навідатись до конкурента. Аптекарі не хочуть “бавитися” з пільговиками...

“Лікарям розіслали правила виписки рецептів для хворих на гіпертонію на 19 сторінках, -каже завідуюча ДКП “Аптека №1”, виконавчий директор Галицької аптечної асоціації, головний позаштатний спеціаліст ГУОЗ ЛОДА з організації і управління фармацією Неоніла Бик. -Лікарі зобов’язані розповідати своїм пацієнтам, у яких аптеках можуть придбати ліки зі знижкою (найближчі за місцем проживання хворого)”.

Запам’ятайте! Дійсним вважається лише той рецепт, у якому вказано міжнародну непатентовану назву лікарського засобу (правильно Ena¬lapril, а не еналаприл, Lisi¬nopril, а не лізиноприл, Bisoprolol, а не бісопролол). На одному рецепті дозволяється виписувати не більше одного найменування лікарського засобу, тож попросіть лікаря, щоб він не економив на папері. Рецепт діє протягом одного місяця з моменту його видачі.

Схожі новини