Передплата 2024 ВЗ

У тенісному трилері перемогла українка!

Костюк обіграла бельгійку Мертенс і вийшла до 1/16 фіналу Australian Open. На трибунах за Марту вболівали зі синьо-жовтими прапорами

Марту часто варять за психологічну неврівноваженість, але у матчі проти Мертенс Костюк продемонструвала психологічну стійкість. Фото btu.org.ua.
Марту часто варять за психологічну неврівноваженість, але у матчі проти Мертенс Костюк продемонструвала психологічну стійкість. Фото btu.org.ua.

Оце був матч — просто фантастика! У другому колі австралійського турніру Великого шолому українка Марта Костюк у трисетовому поєдинку, який був справжнім тенісним трилером, здолала бельгійку Елізе Мертенс і пробилася до 1/16 фіналу. Браво, Марто! У третьому колі «мейджора» в Мельбурні також зіграє українка Леся Цуренко.

Перед поєдинком проти Мертенс журналісти запитали Костюк, як вона оцінює такий жереб. Марта відповіла, що усвідомлює силу суперниці, але впевнена, що здатна грати з бельгійкою на рівних. Мовляв, краще вже Мертенс, ніж Свьонтек, Сабалєнка, Ґофф чи Рибакіна…

У першому сеті на корті була справді рівна гра, за якої у кінцівці пощастило досвідченій суперниці - 7:5 на користь Мертенс. Утім, ця невдача, схоже, тільки роззлостила Костюк, яка в другому сеті не залишила Елізе жодних шансів — 6:1.

Третій сет — один із найкращих на турнірі

Вирішальний сет став не лише окрасою цього поєдинку, а й одним із кращих у вже зіграних матчах стартових раундів у основній «сітці» турніру.

Дівчата демонстрували потужний теніс, не бракувало тривалих розіграшів, коли кожна з тенісисток завдавала по кільканадцять ударів… Гадаю, вирішальним став гейм за рахунку 4:4 на подачі Мертенс. Костюк, програючи 40:15, зрівняла рахунок, потім мала брейкпойнт… Гейм зрештою виграла Елізе, але Марта, добряче поганявши опонентку, відібрала в неї багато сил (яких, можливо, бельгійці й не вистачило у кінцівці цього тенісного трилеру).

Згодом Костюк відіграла два брейкпойнти і один матчбол. Марту часто сварять за психологічну неврівноваженість, але у цьому матчі українка у вирішальних моментах демонструвала неабияку психологічну стійкість (хоча без звичних для Костюк емоцій не обійшлося).

За рахунку 6:6 справа дійшла до тайбрейку, який у третьому сеті на «мейджорах» грають не до семи, а до десяти виграних очок. Початок тайбрейку був за Мертенс, яка повела 4:1. Але Костюк не здалася, зрівняла рахунок, а потім вийшла вперед і виграла тайбрейк із рахунком 10:6. Браво, Марто! Це було справді круто.

З українцями Австралії у Костюк стара дружба

Приємно, що чимало глядачів на трибунах у Мельбурні підтримували Марту з українськими прапорами. Це головно представники нашої діаспори в Австралії, з якими у Костюк особливі стосунки.

Марта свого часу стала в Мельбурні чемпіонкою юніорського Australian Open. Як згадувала українка перед матчем із Мертенс, наша діаспора активно її підтримувала, зокрема, допомагала з проживанням, адже грошей на готель у Костюк тоді ще не було… За словами Марти, коли вона грає в Австралії, то завжди зустрічається зі знайомими тамтешніми українцями. А представники нашої діаспори, як бачимо, активно підтримують на трибунах Марту й решту українських тенісисток.

Суперницею Марти Костюк у 1/16 фіналу Australian Open буде Аванесян (рф), яка несподівано перемогла тенісистку з топ-10 світового рейтингу Марію Саккарі (Греція). У третьому колі турніру в Мельбурні зіграє також українка Леся Цуренко, яка в 1/32 фіналу обіграла іспанку Ребеку Масарову — 6:3, 6:4. Суперницею киянки в третьому колі буде друга ракетка світу, білоруска Сабалєнка, яка в другому раунді перемогла юну чешку Бренду Фругвіртову — 6:3, 6:2.

У ніч на 18 січня або вже вранці (за київським часом) свої поєдинки другого кола зіграють ще дві українські тенісистки.

Даяна Ястремська (у стартовому раунді створила велику сенсацію — розгромила переможницю Вімблдону-2023, чешку Маркету Вондроушову) побореться з ексросіянкою Ґрачовою, що виступає під прапором Франції. Інша одеситка, найкраща українська тенісистка Еліна Світоліна, у 1/32 фіналу протистоятиме Вікторії Томовій з Болгарії.

Схожі новини