Передплата 2024 ВЗ

У Римі Калініна пробилася до фіналу!

У черговому тенісному трилері українка здолала росіянку Кудерметову

На початку третього сету Ангеліна Калініна грала так, як не грала ще ніколи. Це був топ-рівень, той теніс, який приносить перемоги на турнірах "Великого шолому"... Фото WTA.
На початку третього сету Ангеліна Калініна грала так, як не грала ще ніколи. Це був топ-рівень, той теніс, який приносить перемоги на турнірах "Великого шолому"... Фото WTA.

І хто би що не говорив, а ґрунтові корти Рима для українських тенісисток фартові! Згадаймо, на престижному турнірі у Вічному місті двічі перемагала наша Еліна Світоліна… А тепер цю успішну естафету прийняла 26-річна уродженка Нової Каховки Ангеліна Калініна. У півфіналі римського турніру категорії WTA 1000 українка у запеклій боротьбі обіграла представницю держави-агресорки Кудерметову — 7:5, 5:7, 6:2!

Напередодні цього поєдинку переважали скептичні прогнози. По-перше, Кудерметова у рейтингу Жіночої тенісної асоціації (WTA) стоїть набагато вище: перед турніром у Римі росіянка була 12-ю, а українка — аж 47-ю. А по-друге, у переможному трисетовому чвертьфіналі, у якому Калініна перемогла бразилійку Беатріс Хаддад Маю (15-ту в рейтингу WTA), Ангеліна провела на корті 3 години й 41 хвилину. Це був найтриваліший поєдинок не лише у її кар'єрі, а й загалом цього сезону на змаганнях туру WTA. Найімовірніше, прогнозували скептики, на півфінал із зазвичай упертою Кудерметовою Калініній сил забракне… На щастя, скептики помилилися.

Нервові «гойдалки… Але перемога наша!

У першому сеті на корті була рівна боротьба, і все ж Калініній удалося повести з рахунком 5:3. Однак «закрити» партію українка не змогла, росіянка зрівняла. Утім, попри те, що в 11-му геймі Кудерметова повела в рахунку 30:0, той гейм виграла Калініна. А потім узяла свою подачу, а з нею і перший сет — 7:5.

У другому сеті Ангеліна повела в рахунку 4:2, а потім 5:3. Здавалося, перемога у поєдинку зовсім близенько, буквально ось-ось… І тут сталося щось неймовірне. Калініна програла… чотири гейми поспіль, причому в кожному з них не взяла жодного розіграшу… Як наслідок, другий сет завершився з рахунком 7:5 на користь росіянки, яка провела кінцівку другої партії на високому рівні.

Після того, як віддала 16 (!) розіграшів поспіль, і через це випустила з рук перемогу в такому важливому матчі, Калініна цілком могла «здутися»… Але українка не здалася! На початку третього, вирішального сету, Ангеліна заграла так, як, напевно, не грала ще ніколи. Це був справді топ-рівень, саме той теніс, який приносить перемоги на турнірах «Великого шолому»… Демонструючи надзвичайно впевнену гру, Калініна повела в рахунку 4:0. Затята Кудерметова намагалася чинити опір, але зуміла взяти лише два гейми. За рахунку 5:2 Калініна впевнено взяла подачу — 6:2 у третьому сеті й перемога у півфіналі «тисячника» у Римі!

Таку гру ще б у фіналі показати…

Перший вихід до фіналу турніру категорії WTA 1000 — найбільше досягнення Ангеліни Калініної за всю її професійну кар'єру. І як же приємно, що українка зробила цей величезний крок уперед у протистоянні з представницею держави-агресорки, тренер якої (за сумісництвом чоловік) висловлював сввою беззастережну підтримку путінській «спецоперації»…

У фіналі римського турніру Ангеліна Калініна зіграє з переможницею півфінальної пари Єлена Рибакіна (Казахстан) — Альона Остапенко (Латвія). У принципі, якби Калініній вдалося показати у фіналі таку ж блискучу гру, яку вона продемонструвала у півфіналі (за винятком чотирьох геймів наприкінці другого сету), то українка цілком могла би замахнутися на титул… Утім, навіть якщо Ангеліна у фіналі не переможе, за гру на кортах Вічного міста заслуговує на оплески. Слава Україні!

Схожі новини