Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сепаратистський «мундіаль»

Футболісти із Закарпаття брали у ньому участь разом з посланцями… «ДНР» і «ЛНР»

Привид сепаратизму все більш нахабно бродить Україною. Ні, не десь там на окупованому сході, а у нас під боком, на західних рубежах країни, у Закарпатті. Цього разу він дався знати через… футбол.

Жителі Закарпатської області (разом з громадянами Угорщини) взяли участь у чемпіонаті світу під егідою такої собі КОНІФА («Конфедерації футбольних асоціацій серед невизнаних держав, залежних територій, народів, які не мають власних держав, мікронацій, а також збірних, які не входять у ФІФА»). Минулої суботи, 9 червня, у передмісті Лондона, де відбувався цей турнір, їхня команда Kаrpаtalja стала чемпіоном світу, перемігши за пенальті спортсменів з Північного Кіпру (3:2). Але тішитися нам нема чим. Разом з представниками Абхазії і Нагірного Карабаху у цьому дивному «мундіалі» брали участь представники сепаратистських невизнаних утворень — «ДНР» і «ЛНР». Деякі матчі обслуговували арбітри з Донецька, Луганська, які ще донедавна свистіли на матчах в українському футболі. Показово, що на фінальний матч гравці Kаrpаtalja вийшли не у синьо-жовтих строях, а у червоно-синій формі з білими підштанниками (на фото). Цей ансамбль дуже нагадує російський триколор…

Питання, яке крутиться у всіх на язиці: якої мари поперлися на це зібрання закарпатці? Під яку з вищеозначених категорій вони потрапляють? Хто в Україні їх утискає? Ще конкретніше: хто коли-небудь «пресував» закарпатських футбольних талантів? Хіба не Україна дала можливість проявити себе вихованцям цього краю — Сабо, Турянчику, Коману, Медведю, Юсту, Секечу, Беці, Вайді, Рацу, Гецку, Кобіну, Кополовцю та іншим відомим спортсменам?

Ось як відреагував на цю подію міністр закордонних справ України Павло Клімкін: «Я дуже люблю футбол, але мене зовсім не радують спортивні „успіхи“ команди із Закарпаття, яка взяла участь у чемпіонаті світу з футболу під егідою КОНІФА за участі команд з невизнаних держав. Вважаю, що правоохоронні органи мали б зустріти команду з „дружнім“ прийомом на Батьківщині та запитати, звідки у них фінансування, чиєю підтримкою користуються гравці? Та й взагалі поставити ще багато інших запитань…».

Показово, але досі не відгукнулися про новоспечених «чемпіонів» голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, колишній керівник президентської адміністрації, а нині нардеп Віктор Балога.

До слова, наступний чемпіонат Європи ця підозріла КОНІФА планує провести на території… терористичної «ДНР».

P.S. Інтернет-видання mukachevo. net повідомило, що зібрав команду «Карпаталья» і відправив її на «сепаратистський» чемпіонат світу депутат Берегівської райради від Демократичної спілки угорців Тиберій Феєш.

А тим часом…

Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов обурився участю «Карпатальї» у «самопроголошеному чемпіонаті світу серед невизнаних і частково визнаних країн». Він закликав Службу безпеки «належним чином відреагувати на такий відвертий акт спортивного сепаратизму». Вважає, що «необхідно допитати гравців команди, а також детально проаналізувати діяльність депутата-організатора „Карпатальї“ на предмет посягання на територіальну цілісність України і зв’язку з терористичними і сепаратистськими угрупованнями».

Схожі новини