Передплата 2024 «Добра кухня»

Півторарічний гімнаст? Це аж ніяк не жарт…

Після 25-річного перебування за кордоном знаменитий тренер Євген Пайтра повернувся в Україну, щоб пропагувати оздоровчу гімнастику і плекати нових чемпіонів

Шанувальникам спорту зі стажем особливо не треба представляти уславленого львівського наставника Євгена Пайтру, вихованець якого — Богдан Макуц був чемпіоном Олімпійських ігор, світу, Європи зі спортивної гімнастики, а ще два його учні — Степан Марцинків та Андрій Городецький — підкорювали норматив майстрів спорту міжнародного класу. Після злетів підопічних Євгена Пайтри про нього тривалий час не було чути.

Ще до розпаду колишнього Союзу поїхав працювати до Великої Британії, провів там понад чверть століття. І от тепер вирішив повернутися до рідного Львова, аби втілити у життя цікавий проект — відкрив сучасний гімнастично-акробатичний центр PAEV GYM, яких в Україні досі не було.

— Продовжити тренерську кар’єру на Туманному Альбіоні мені пощастило завдяки запрошенню тодішнього голови англійської федерації спортивної гімнастики Джона Аткінсона, — згадує 70-річний Євген Пайтра. — Спочатку працював у молодіжному спортивному центрі у Кардіффі, потім — у Лондоні. Серед моїх підопічних були члени юніорської збірної Великої Британії…

Крім виховання спортивних талантів, відомий український тренер зосередився (особливо перед виходом на пенсію) на оздоровчій гімнастиці — клуби такого спрямування дуже популярні ще й у США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії. Згодом в українця майнула думка: чому б не запровадити цей закордонний досвід у Львові? Тому й вирішив на початку 2018 року повернутися додому. У рідному місті презентував гімнастично-акробатичний центр, який і очолив. А згодом сталася ще одна приємна подія: став дідусем…

З поверненням на батьківщину відомого тренера у багатьох резонно виникає запитання: чи можна сподіватися, що Євген Пайтра знову виховає гімнастичних чемпіонів?

— На все свій час, — загадково каже Євген Андрійович. І ділиться планами своїх дій: — Після того, як вдалося вирішити питання з тренерськими кадрами і орендою армійського спеціалізованого залу, ми розпочали набір дітей за такими програмами: гімнастика для малюків (1,5 — 4 роки), для дошкільнят (3 — 6 років), для підлітків (7 — 16 років). Також пропонуємо всім охочим зайнятися паркуром, воркаутом, фріраном. Якщо переконаємося, що у полі нашого зору опинився дуже талановитий гімнаст, то, як мовиться, «під нього» подбаємо про відкриття гімнастичної групи для дорослих.

Становлення Євгена Пайтри як тренера відбувалося у Львівському училищі фізкультури, яке у 70-і роки називали «школою-інтернатом спортивного профілю». Як чинний гімнаст Євген здобув звання кандидата у майстри спорту. Але ще коли навчався на третьому курсі Львівського інституту фізкультури і вперше потрапив на практику до місцевої ДЮСШ № 5, йому припало до вподоби тренувати. Зрозумів, що це його покликання. Тож часто говорив собі: «Ти повинен реалізуватися, підготувавши учнів, що підуть далі за тебе…». Улюбленим вихованцем був Богдан Макуц — цілеспрямований гімнаст із чемпіонським характером. На високі результати цього спортсмена вплинуло те, що завжди був поруч з ним особистий тренер.

Під час презентації центру PAEV GYM заступник голови відділення Національного олімпійського комітету на Львівщині Степан Родак вручив Євгену Пайтрі подяку від голови НОК України Сергія Бубки і спортивний костюм олімпійської збірної.

— Те, що про мене пам’ятають, додає наснаги і бажання проводити кожне заняття з максимальною віддачею, — ділиться враженнями уславлений тренер. — Гарантую, що до кожного відвідувача нашого центру буде індивідуальний підхід навіть під час групових занять. Необхідне гімнастичне обладнання, яке відповідає міжнародним стандартам, я вже придбав. Намагаємося організувати роботу творчо. Вже найближчим часом обміняємося досвідом з членами аналогічного центру у Кардіффі. Спочатку львів’яни поїдуть у гості за кордон, а потім вже британці завітають до нашого міста з візитом-відповіддю. Мета нашого центру — довести, що гімнастикою може займатися будь-хто, навіть півторарічна дитина…

Схожі новини