Передплата 2024 «Добрий господар»

“Можу поборотися зі всією командою Австралії”

Перший номер тенісної збірної України, 15-річна Марта Костюк, жодних авторитетів не визнає

У матчі Другої світової групи Кубку Федерації проти австралійок (Канберра, 10-11 лютого) Марта Костюк дебютує у складі “синьо-жовтих”, причому відразу як перший номер нашої збірної. “Гадаю, у матчі з австралійками шансів у нас багато. Вони є завжди, - заявила напередодні 15-річна киянка. - Мені здається, я можу поборотися зі всією командою Австралії”. Як-то кажуть, “бачу мету, не бачу перешкод”... Молодець!

У складі збірної України також сестри Надія і Людмила Кіченок та Дарина Лопатецька. Склад збірної Австралії є таким: Ешлі Барті, Дарія Гаврилова, Дестані Аява, Кейсі Делакуа.

На жаль, лідери українського жіночого тенісу, Еліна Світоліна (3-й номер рейтингу WTA) і Леся Цуренко (40-й), зіграти за національну збірну цього разу не зможуть. Перший цього року турнір “Великого Шолому”, Australian Open, відбувся у січні в Мельбурні на хардовому покритті. Уже 12 лютого в Досі (Катар) стартує турнір категорії WTA Premier 5, також на харді. А для матчу Кубку Федерації австралійки як господарки кортів обрали трав'яне покриття. Перейти з харду на траву, а потім повернутися на хард - дуже важко, це зовсім різні покриття. Тож якби Світоліна й Цуренко зіграли на траві в Канберрі, практично позбавили би себе шансів на успішний виступ у Досі.

“В Австралії ніхто не приховує: робили все можливе, аби ми прилетіли на матч без наших лідерів, Еліни й Лесі, - розповів капітан жіночої збірної України з тенісу Михайло Філіма.

- Австралійки добилися свого, але й самі не дуже впевнено почуваються на обраному покритті. Нашим дівчатам на цьому корті комфортніше. Корт тут унікальний: на хард постелили рулонами траву. Відскок м'яча нижчий, ніж зазвичай на траві, не такий швидкий... В активі сестер Кіченок є дуже небезпечні на такому покритті пласкі удари. Марті Костюк, у принципі, корт підходить. Я вже попередив австралійських журналістів, аби готувалися до сюрпризів”.

Нагадаємо, на Australian Open-2018 Марта Костюк пройшла три кола кваліфікації і дійшла до третього раунду основної “сітки”, де поступилася Еліні Світоліній. А минулого тижня Костюк виграла в Австралії турнір ITF Caterpillar Burnie International.

Ці досягнення дозволили Марті піднятися з шостої сотні рейтингу Жіночої тенісної асоціації на 185-те місце. Українська тенісистка увірвалася до топ-200 рейтингу WTA у віці 15 років і 222 днів. Тож Костюк побила рекорд португальської тенісистки Де Бріту, яка десять років тому потрапила до топ-200 рейтингу у віці 15 років і 223 днів.

Схожі новини