Передплата 2024 ВЗ

Українська птаха — «бронзова»!

На чемпіонаті світу з водних видів спорту Анна Волошина здобула історичну медаль.

Уже в перші дні чемпіонат світу з водних видів спорту, що триває у Будапешті, приніс Україні три бронзові нагороди. Дві з них вибороли синхроністки: після того, як Анна Волошина здобула історичну медаль у технічній програмі солісток (до цього часу українки на світових першостях не могли похвалитися медальними успіхами в індивідуальних змаганнях), вона піднялася на третю сходинку п’єдесталу уже разом з молодшою подругою по команді Єлизаветою Яхно. Ще одну «бронзу» поклали до української скарбнички стрибуни у воду. Ілля Кваша та Олег Колодій застрибнули на п’єдестал пошани у синхронних стрибках з триметрового трампліна.

У кваліфікації судді відвели третю позицію одній з найбільш принципових суперниць Волошиної — японці Юкіко Інуї. Та у фіналі ніжний танець 25-річної харків’янки на українську пісню «Сіла птаха», вочевидь, вразив Феміду більше, аніж драйвова композиція «доньки самурая». У підсумку долю бронзової нагороди вирішили лишень 0,25 бала. Переможницею у цьому виді програми стала росіянка Світлана Колесніченко, а «срібло» дісталося іспанці Оні Карбонель. «Здобути медаль у соло було моєю головною метою на цьому чемпіонаті світу, - зізналася Анна Волошина в інтерв’ю сайту FINA. - Я мріяла про неї, оскільки вона єдина, якої бракувало у моїй колекції. Після четвертого місця у кваліфікації вся наша команда підтримувала мене. І я рада, що змогла поліпшити результат. Коли побачила оцінки, ледь не заплакала. Гадаю, не останню роль у цьому успіху відіграла музика. Ми вирішили обрати нашу пісню, близьку і зрозумілу моєму серцю. І влучили у яблучко».

Ще одну «бронзу» Анна здобула у дуеті разом з Єлизаветою Яхно, дебютанткою дорослого чемпіонату. «Цього разу у мене нова напарниця, - розповіла Анна Волошина. - Це талановита дівчинка, яка минулого сезону на юніорському чемпіонаті світу була другою. Мені комфортно працювати з нею. Характером Ліза чимось нагадує мені мою попередню партнерку, Лоліту Ананасову. Тож зійти на призовий подіум — це для нас велике досягнення». У фіналі підопічні Світлани Саїдової виходили на суд арбітрів останніми. І зуміли справити враження: програма з українським колоритом отримала вищі бали, аніж японська композиція Юкіко Інуї та Маї Накамури.

У синхронних стрибках з триметрового трампліна Ілля Кваша та Олег Колодій лише в останньому, шостому колі зуміли з проміжної шостої позиції дострибнути до п’єдесталу пошани (невдале виконання трьох з половиною обертів уперед у третьому раунді відкинуло їх з першої лінійки протоколу аж на сьому, і до заключної серії вони змогли піднятися вище лише на одну сходинку). Практично бездоганно викрутивши чотири з половиною сальто, українці спостерігали, як помиляються їхні головні опоненти у суперечці за «бронзу». І згодом стрибали уже від радості. «Ми неймовірно щасливі, що нам вдалося здобути медаль, - розповів офіційному сайту FINA Ілля Кваша. - У Казані ми з Олександром Горшковозовим були четвертими, а залишитися за крок від п’єдесталу — найбільш образливо. У Будапешті для нас з Олегом Колодієм все склалося вдало. Ми раді, що показуємо хороший результат на других серйозних змаганнях поспіль. Першим спільним стартом для нас був чемпіонат Європи в Києві. «Срібло» там і ось тепер тут «бронза» - це означає, що ми рухаємося у правильному напрямку».

Чемпіонами світу сенсаційно стали росіяни Євген Кузнєцов та Ілля Захаров, які випередили китайців Се Сиї та Цао Юаня.

Фото FINA

Схожі новини