Передплата 2024 ВЗ

Мундіаль діаспори виграли «іспанці»

Після успішного проведення чемпіонату світу з футболу серед закордонних українців його організатори думають вже про... Україніаду.

Перемогою українців, що живуть в Іспанії, над земляками з Румунії завершився шостий чемпіонат світу з футболу серед представників української діаспори. Уперше цей турнір приймали Надвірна і Богородчани, що на Івано-Франківщині.

- Нам не звикати до проведення таких масштабних заходів, — бере слово голова Надвірнянської райдерж­адміністрації Олександр Кенійз. — Два роки тому Надвірна приймала міжнародний гуцульський фестиваль, що дозволило “реанімувати” чимало соціальних об’єктів. Нині ж без жодної державної копійки було наведено порядок і з міським стадіоном.

- Кошторис звітного чемпіонату становив 1 млн. 108 тис. грн., — говорить ініціатор його проведення Ігор Бокій з Канади, директор Міжнародної організації українських громад. — Левову частку затрат взяли на себе господарі, за що вдячний їм. Зразкова організація турніру на Прикарпатті дає підстави сподіватися, що невдовзі буде реалізовано ще один мій проект — проведення вже комплексних змагань серед представників української діаспори. Вже навіть дав йому робочу назву — Україніада. Ідуть перемовини на цю тему з керівництвом Національного олімпійського комітету.

За нагороди нинішнього Мундіалю боролися вісім збірних — рекордна кількість учасників. Уперше приїхали українці з Ізраїлю. Для порівняння, на п’яти попередніх турнірах, котрі незмінно приймав Тернопіль, найбільше учасників було у 2014 році — шість.

Найцікавіша боротьба точилася у півфіналах. Українці з Іспанії вирвали перемогу у білоруських українців — 2:1, а румунські діаспоряни лише за серією післяматчевих пенальті виявилися точнішими за опонентів з об’єднаної команди українців, які живуть у Німеччині та Австрії, — 7:6. У фінальному поєдинку, який обслуговували відомий у минулому вітчизняний арбітр Ігор Бокій, а також асистенти Валерій Курганов з Олександрії та Олександр Сидоренко з Шостки (теж судили поєдинки в елітному дивізіоні), “іспанці” взяли гору над “румунами” — 3:0. Щасливий тренер переможців Михайло Петруняк, який живе в Іспанії вже 18 років, сказав, що його підопічні — з Валенсії та Мурзії, більшість з них працює на будовах. Є і ті, що поїхали на Піренеї за студентськими візами. Всі дуже задоволені, що не тільки одержали нагоду на кілька днів приїхати додому, а й тим, що повернуться до Іспанії з медалями футбольних чемпіонів світу серед діаспори.

Українці з Іспанії вперше підкорили найвищу сходинку п’єдесталу пошани, як і українці з Білорусі — третю. Тренер останніх Віктор Ковальчук свого часу закінчив Львівський поліграфічний інститут, одержав скерування на роботу у місто Ліду, залишився жити у сусідній країні. Під опікою Ковальчука ця збірна вчетверте приїздить в Україну. Керманич постійно змінює склад, щоб якомога більше його вихованців мали змогу побувати на етнічній батьківщині. Віктор Ковальчук був вражений не тільки зразковою організацією чемпіонату, а й тим, яким привабливим стає Прикарпаття...

Відомий меценат з Канади — Анна Кисіль, яка народилася в Яремчі, на згадку презентувала всім збірним керамічні булави з футбольними м’ячами, які виготовив авторитетний грузинський майстер Рагулі Власідзе. Приз кращого воротаря дістався Іванові Антішуряку (Румунія). Кращим захисником цього “мундіалю” став Андрій Білоусов (Білорусь), півзахисником — Іван Паранович (Іспанія), форвардом — Назар Процик (Німеччина-Австрія). А кращим гравцем чемпіонату визнали Степана Янучка з Білорусі.

Приїзд закордонних команд надовго запам’ятається і юним футболістам Надвірнянського і Богородчанського районів, адже Ігор Бокій подарував їм три комплекти спортивної форми.

Оргкомітет чемпіонату світу з футболу серед діаспори розпочав підготовку до наступного турніру. Швидше за все, його знову прийматиме гостинне Прикарпаття.

Фото Надії ГОЛОВІНСЬКОЇ

Схожі новини