Передплата 2024 ВЗ

Моя ціль – топ-20

Завдяки своїм успіхам на турнірах в Маямі та Чарльстоні Еліна Світоліна стала найкращою тенісисткою-тінейджером та висхідною зіркою березня за версією WTA

Перша ракетка жіночого тенісу України доволі несподівано не змогла пробитися до чвертьфіналу турніру Family Circle Cup в американському Чарльстоні з призовим фондом 710 тисяч доларів. Після впевненої перемоги над 5-ою сіяною Слоан Стівенс 19-річна українка у поєдинку 3-го кола поступилася 140-му номеру WTA, 17-річній швейцарці Белінді Бенчіч. Світоліна на тай-брейку виграла перший сет, проте Бенчіч зуміла переломити зустріч і за годину та 56 хвилин домоглася підсумкової перемоги — 7:6, 4:6, 1:6. Це була перша зустріч між тенісистками. Незважаючи на цю невдачу, виступ Еліни на американських кортах цього сезону можна вважати більш ніж успішним. У поточному сезоні уродженка Одеси вже здобула три свої перші перемоги над тенісистками топ-20. На Відкритому чемпіонаті Австралії Еліна Світоліна перемогла Світлану Кузнєцову, Роберту Вінчі — в Парижі, та Ежені Бушар — в Маямі.

На турнірі в Чарльстоні 19-річна українка стартувала із впевненої перемоги над австралійкою Ярмілою Гайдошовою — 6:1, 5:7, 7:6 (7:5). В наступному раунді Світоліна, яка посідає 35-ту сходинку у світовому рейтингу, змусила скласти зброю 16-ту ракетку світу Слоан Стівенс.

Американка виступала перед рідними вболівальниками, і саме на неї місцева публіка покладала найбільші сподівання після сенсаційного вильоту Серени Вільямс. Українка переграла Стівенс у двох сетах з рахунком 6:4, 6:4. «Протягом цього сезону я почала більше вірити у свої сили. Віра в себе дуже допомагає у поєдинках із сильними суперницями. Моя гра покращилась як в тактичному, так і в технічному плані. Саме тому я очікувала, що зможу здолати Стівенс», — зізналася Світоліна. Ця перемога стала також своєрідним реваншем українки за поразку у третьому колі цьогорічного Відкритого чемпіонату Австралії. Саме Стівенс зупинила Світоліну на кортах Мельбурна. Тоді Еліна стартувала із сенсаційної перемоги над досвідченою росіянкою, дворазовою переможницею турнірів Великого Шолома Світланою Кузнєцовою — 6:3, 6:3, яка у свої кращі роки займала друге місце у світовому рейтингу.

Перед Чарльстоном в Еліни був іще успішний виступ на турнірі у Маямі. 19-річна українка змогла дістатися до четвертого раунду змагань WTA Premier Sony Open Tennis з призовим фондом понад 5 мільйонів доларів. На цьому турнірі Світоліна у трьох сетах обіграла 20-річну Ежені Бушар з Канади, посіяну під 18-м номером — 1:6, 6:1, 6:2. Саме канадійка у 2012 році перемогла Еліну у фіналі юніорського Вімблдону. Схоже, Світоліна вирішила цього року «віддати борги» своїм попереднім кривдницям. На турнірі ж в Маямі, як і в Чарльстоні, Світоліна зупинилась за крок від чвертьфіналу. Титулована Агнєшка Радванська не дозволила Еліні пройти дальше.

Попри це, після турніру в Маямі 19-річна Світоліна встановила новий особистий рекорд, піднявшись протягом тижня у рейтингу WTA з 42-го на 35-те місце. Тим самим українка стала найкращою тенісисткою-тінейджером (серед спортсменок, яким ще не виповнилося 20 років), відібравши це звання у Медісон Кіз (№ 36). Цей успіх — зовсім не випадковість, а закономірне продовження юнацьких здобутків. Свого часу Еліна Світоліна була першою ракеткою світу юніорського рейтингу, перемагала на юнацьких змаганнях «Ролан Гаррос» в 2010 році (у 15 років!), грала у фіналі Вімблдону. Ще раніше Світоліна допомогла збірній України виграти чемпіонат Європи U-14 у 2009 році.

«Моє завдання — постійно рухатися вперед, удосконалювати свою гру, проводити максимальну кількість матчів і набиратися досвіду. Приємно досягати таких результатів. В поточному сезоні прагну потрапити у топ-20 світового рейтингу», — прокоментувала Світоліна свій рейтинговий стрибок. Сезон 2013 року Світоліна розпочала із 112-ої сходинки, а закінчила 40-ою, тож претензії на топ-20 — цілком реальні.

Сама 19-річна тенісистка зізнається, що справжнім проривом у дорослому тенісі для неї стала минулорічна перемога на турнірі в Баку.

«Після цього чемпіонства я повірила у свої сили і тепер впевнена, що зможу й надалі прогресувати», — зізнається Світоліна. Тоді ще 18-річна тенісистка переписала історію не тільки українського, а й світового тенісу. Світоліна вперше протягом лише півтора року гри у жіночому турі зуміла здобути перемогу на турнірі високого рівня. Востаннє це досягнення підкорялося угорці Тімеа Бабош в лютому-2012. Нагадаємо, у 2013 році Світоліна увійшла в історію українського тенісу як наймолодша тенісистка, якій вдалося потрапити до топ-70. За кілька місяців вона зуміла піднятися на 30 позицій у рейтингу і закріпитися серед п’ятидесяти кращих тенісисток світу.

Схожі новини