Передплата 2024 ВЗ

В Одесі затримали іноземців, що готували ракетний удар по штабу Сил оборони

  • 05.04.2024, 12:40
  • 557

Служба безпеки України заявила про викриття двох іноземців, які за завданням ФСБ розвідували штаби командування ЗСУ на Одещині, щоб росіяни могли вдарити по них ракетами

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомив пресцентр СБУ.

За даними слідства, для шпигунства ФСБ залучила двох своїх агентів — громадян однієї з країн Південного Кавказу, які проживали в Одесі. Вони розвідували місця базування українських військ, щоб зафіксувати їх координати на Google-картах.

Після встановлення геолокацій потрібних об'єктів підозрювані збирали максимум інформації про наявний там особовий склад, військову техніку та особливості роботи. У такий спосіб вони сподівалися ідентифікувати пункти управління та бойові підрозділи ЗСУ, кажуть в СБУ.

Для збору розвідданих російські агенти обходили вулиці Одеси та приховано фіксували потенційні цілі. Разом з цим вони «втемну» використовували свої зв’язки серед місцевих жителів для отримання інформації про українських військових, стверджують слідчі.

А ще фігуранти створили у місті громадську організацію, яка діяла під виглядом надання допомоги для легалізації закордонних громадян в Україні. Насправді, за даними слідства, у стінах ГО іноземців намагалися завербувати до власної мережі інформаторів.

У разі отримання розвідданих окупанти планували здійснити серію прицільних ракетно-дронових ударів по військовій інфраструктурі та бойових позиціях ЗСУ. А самі фігуранти після виконання завдання сподівалися влаштуватися до ФСБ.

Однак правоохоронці викрили агентів рф ще на початковому етапі. Їхню діяльність поетапно задокументували, а самих чоловіків затримали під час шпигунства поблизу одного з об'єктів.

Слідчі повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 3 ст. 114−2 Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми. Наразі вони перебувають під вартою.

Схожі новини