Передплата 2024 ВЗ

Новим Головнокомандувачем ЗСУ став Олександр Сирський, — Зеленський

  • 08.02.2024, 18:45
  • 1 725

Відсьогодні керівництво Збройними Силами України буде здійснювати нова управлінська команда

Фото із соцмереж Олександра Сирського
Фото із соцмереж Олександра Сирського

Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

«Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України», — оголосив глава держави у вечірньому зверненні.

«Я вдячний генералу Залужному за два роки захисту. Я вдячний за кожну перемогу, яких ми досягли разом і завдяки всім українським воїнам, які героїчно витягують цю війну на собі. Відверто поговорили сьогодні про те, що потребує змін в армії. Термінових змін. Я запропонував генералу Залужному бути й надалі разом у команді Української держави. Буду вдячний за його згоду», — заявив також Зеленський.

Перед цією заявою Зеленський повідомив, що сьогодні мав зустріч із Валерієм Залужним.

Що відомо про Олександра Сирського

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року у селі Новинки Владимирської області Росії.

У 1986 році закінчив Московське вище військове командне училище. Після проголошення незалежності почав служити у Нацгвардії, а згодом — у ЗСУ.

У 1996 році закінчив Академію Збройних сил, а в 2005 році — Національний університет оборони.

У 2000-х роках Сирський командував 72-ю механізованою бригадою. Брав участь у співпраці України з НАТО.

У зимку 2015 року він був одним з головних командирів АТО під час боїв за Дебальцеве. Йому вдалося вивести українське угруповування з майже оточеного росіянами міста. За цю операцію Сирського нагородили орденом Богдана Хмельницького.

З 2016 року очолював Об'єднаний оперативний штаб, який координував дії українських військових на Донбасі. З 2019 року керував Сухопутними військами.

На початку повномасштабного вторгнення рф Сирський був відповідальним за оборону Києва. За це він отримав звання «Герой України».

Сирський наказав військово-навчальним центрам створити спеціальні тимчасові батальйони та доставив у столицю артилерійські системи, які зазвичай використовуються для навчання.

«Сирський розділив місто та прилеглі до нього райони на сектори та призначив керувати кожним районом генералів із військово-навчальних центрів, створивши чіткий ланцюжок субординації, якому підкорялися б усі українські військові частини та служби безпеки. Тактичні рішення офіцерам на місцях дозволялося приймати негайно, без необхідності консультуватися зі штабом», — писали тоді журналісти The Washington Post.

Восени 2022 року Сирський був одним із командувачів контрнаступу на Харківщині.

«Олександр Сирський — із тих досвідчених офіцерів, які готуються до всіх непередбачуваних обставин. Навіть до тих сценаріїв, які сам він вважає вкрай малоймовірними», — писала про Сирського американська газета The Washington Post.

У вересні 2022 року, після наступу у Харківській області, Міноборони України називало його одним із творців перемог ЗСУ — «атлантів, що тримають операцію на своїх плечах».

«Сирський користується величезною повагою в армії. Імпонує своєю цілеспрямованістю, рішучістю та хитрістю. Він спить лише чотири з половиною години на добу. Єдина релаксація — це щоденні заняття у тренажерному залі», — писав про генерала кореспондент ВВС Джонатан Біл.

Проте кілька офіцерів, з якими спілкувалися із ВВС, мали негативні відгуки про Сирського як людину, яка не надто ретельно ставиться до збереження життя солдатів.

Також деякі офіцери нарікають, він любить порушувати вертикаль влади і втручатись у керування підрозділами аж до рівня роти.

Вони вказували, що Сирський має гарні стосунки з Офісом президента, а розмови про його призначення замість Залужного з`явилися ще навесні 2022 року.

Відомо, що в Олександра Сирського і у Валерія Залужного були різні погляди на те, що треба робити з Бахмутом.

Спочатку щодо того, чи варто було раніше виходити з міста взимку 2023 року, а потім — чи варто було наступати на місто вже влітку і восени 2023 року паралельно з контрнаступом на півдні.

Сирський у 2023 році керував східним угрупуванням військ, яке вело бої на найгарячіших ділянках фронту. Битва під Бахмутом була у його відповідальності.

Як писав New York Times, влітку 2023 року під час однією з нарад американські стратеги наполегливо рекомендували Залужному зосередитися на прориві на південному напрямку, а не розпорошувати ресурси між південним та східним напрямком. Залужний, як повідомляють джерела, з цим погодився.

Проте українська армія продовжувала наступальні бої за Бахмут, за які був Сирський.

В інтерв'ю ВВС Сирський тоді називав наступальну битву під Бахмутом, де загинули тисячі українських військових, «принциповою справою і справою честі». Він казав, що ЗСУ можуть оточити захоплене росіянами місто, проте цього не сталось.

З осені 2023 року оперативно-стратегічне угруповання «Хортиця», яким командує Сирський, відповідає за ділянку фронту біля Куп’янська і Лиману. Тут росіяни здійснюють потужні атакувальні дії, а українці тримають оборону.

Основна мета росії на цьому напрямку — відтиснути ЗСУ зі східного берега річок Оскіл і Чорний Жеребець, і так зняти небезпеку наступу на окуповані Сватове і Кремінну на Луганщині.

Також армія рф може спробувати захопити звільненні восени 2022 року Куп’янськ і Лиман, оскільки ці міста важливі стратегічно, є великими залізничними вузлами та необхідні для стійкої оборони в цьому районі.

За пів року атак на цій ділянці російська армія спромоглась лише на незначні просування на відтинку дороги Куп’янськ — Сватове. При цьому вона втратила значну частину техніки і особового складу.

Однак, за словами Сирського, ситуація на цій ділянці фронту є складною.

Вона пов’язана з тим, що крім Куп’янського напрямку, наприкінці минулого року рф почала наступ біля Сіверська і Часового Яру на Донеччині.

За словами нового головкома ЗСУ, всі спроби противника були невдалими.


Джерело: Володимир Зеленський

Схожі новини