Передплата 2024 ВЗ

У Львові врятували хлопчика, в якого атрофувалася нирка

  • 08.01.2024, 15:45
  • 471

У Львові врятували 5-річного сина військового, у якого замість нирки утворився мішечок з інфікованою сечею

Фото Першого ТМО Львова
Фото Першого ТМО Львова

Маленький пацієнт — Давид Зілінка із Тернополя. Коли хлопчику було три роки, батьки привели його на планове УЗД. Під час обстеження медики не виявили у дитини здорової лівої нирки на тому місці, де вона мала би бути. Щоб виявити проблему, батьки зверталися до різних лікарів та методів діагностики: від УЗД і КТ до рентгенографії з контрастом.

За два місяці постійних обстежень фахівці з`ясували, що ліва нирка у хлопчика атрофована, зменшена у розмірах і вже починає втрачати вміння виробляти сечу та фільтрувати її. Також на місці зморщеної нирки почало формуватися утворення. Втім, точного діагнозу поставити не змогли. З часом у Давида з’явилися болі, а його загальний стан погіршувався.

Нещодавно дитину оглянули львівські спеціалісти, зробили додаткові дослідження і поставили діагноз: термінальний гідронефроз зліва.

«Гідронефроз — це патологічне розширення та подальша атрофія тканин нирок, що розвивається на тлі порушення відтоку сечі. Саме гідронефроз і призвів до вторинного зморщення лівої нирки — вона деформувалася і зменшилася. Та орган продовжував виділяти сечу, яка вже не могла стікати до сечового міхура. Рідина накопичувалася в органі та роздувала його. З часом нирка і зовсім загинула, а на її місці утворився мішок із інфікованою сечею», — йдеться у повідомленні.

За словами лікарів, така патологія є небезпечною для життя. Вона може спричинити гіпертонічну хворобу та розвиток гнійних процесів в організмі. Тому хлопчика скерували на операцію з видалення органу. Її виконали у найменш травматичний спосіб — за допомогою робота-хірурга «Da Vinci». Хірурги зробили три маленькі отвори по 8 мм і видалили вражену нирку.

Давид уже відновлюється. Хлопчик каже, мріє стати військовим та захищати країну, як і його тато.

Схожі новини