Передплата 2024 «Добра кухня»

Африканські мурахи здатні виділяти антибіотики: дослідження

  • 04.01.2024, 20:15
  • 567

Африканські мурахи Матабеле здатні виділяти антибіотики, які вони використовують для лікування інфікованих ран у інших особин

Фото Лозаннського університету
Фото Лозаннського університету

Як зазначили вчені, мурахи Матабеле звикли до небезпечного способу життя: кілька разів на день вони нападають на термітів, вбивають їх і викрадають до своїх гнізд, де з'їдають. Під час таких набігів є багато жертв не тільки серед термітів — до 22% мурах втрачають одну або кілька ніг, пише Derstandard.

У дослідженні, яке раніше зробили у Лозаннському університеті, вказано, що мурахи знайшли спосіб впоратися із підвищеним ризиком травм — поранені особини «кличуть» інших на допомогу, змінюючи запах свого тіла. Це приваблює сусідів у гнізді, і ті беруться лікувати пораненого.

Для цього вони використовують коктейль із антибіотиків, який виділяють спеціальною залозою. Така допомога знижує смертність серед травмованих мурах більш ніж на 90%. Також менш ніж через 24 години після травми вони здатні знову брати участь у набігах.

Спеціальна залоза мурах містить понад 100 білків і органічних сполук, які перешкоджають розвитку бактерій на рані і в організмі травмованих. Для нанесення «ліків» мурахи використовують так звані пальпи, що розташовані між їхніми щелепними щипцями.

Як пояснив професор Лоран Келлер, подальше дослідження мурах може бути корисним для пошуку нових способів боротьби з інфекціями у людей.

«У поранених мурахах розмножуються бактерії Pseudomonas — це патогени, які часто „колонізують“ легені хворих людей. Відповідно до того, як резистентність до звичайних антибіотиків стає все більш поширеною, відкриття речовин, ефективних проти цих патогенів, може дати нам нові терапевтичні можливості», — стверджує дослідник.

Схожі новини