Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Умєров розповів, коли в Раді зареєструють законопроєкт про зміни в мобілізації

  • 24.12.2023, 15:15
  • 627

Найближчими днями законопроєкт щодо змін у мобілізації можуть зареєструвати у Верховній Раді

Рустем Умєров. Фото: Суспільне
Рустем Умєров. Фото: Суспільне

Про це зазначив міністр оборони Рустем Умєров в інтерв'ю «Суспільному».

За його словами, влада готує «матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації», яка має бути зрозуміла суспільству.

«Ми її обговорюємо з Силами безпеки і оборони, Кабінетом міністрів і Верховною Радою. Головний меседж — як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна», — зазначив голова Міноборони.

На його думку, всі ці складові «дуже змістовні» й потрібні «правила гри для всіх».

«Нам як суспільству потрібно зрозуміти, як ми будемо відвойовувати землі. І в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист — ці питання потребують роз’яснення або змін», — каже Умєров.

Також він зауважив, що якщо влада хоче допомоги суспільству, то повинна сказати, як і кого хоче запросити служити, що буде з цією людиною, коли вона звільниться. Для цього готується законопроєкт.

Також глава Міноборони прокоментував слова президента про запит додатково мобілізувати 450−500 тисяч людей.

«У нас 3,5 тисячі кілометрів лінії, яку ми повинні боронити. Є стабілізаційні дії, є оборонні, є контрнаступ. Я не буду йти в деталі, але вище керівництво просто хотіло дати відповідь суспільству. Якщо військові кажуть Кабміну: „Дайте, будь ласка, нам енну кількість людей“ — звісно, Кабінет міністрів і Верховна Рада питають, що ми будемо робити з тими, хто вже служить, і що будуть робити люди, яких ми хочемо мобілізувати? Тому ми почали консультації і суспільство буде мати відповіді на ці питання в цьому законопроєкті», — додав Умєров.

Крім того, міністр озвучив терміни, коли суспільство зможе дізнатися деталі щодо змін у мобілізації.

«Найближчими днями. Ми домовимося з Верховною Радою, коли будемо його (законопроєкт, — ред.) реєструвати», — повідомив міністр.

Раніше Умєров розповів, що Міністерство оборони України розглядає можливість розсилати військовозобов'язаним електронні сповіщення для запрошення у військкомати.

Схожі новини