Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові десятирічній дитині успішно пересадили стовбурові клітини

  • 18.12.2023, 19:00
  • 604

У Львові медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру успішно пересадили десятирічному хлопчику стовбурові клітини

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

Понад рік тому у десятирічного Кості виявили онкологічне захворювання. Мама хлопця спочатку звернула увагу на передчасне подорослішання. До того ж його турбував артеріальний тиск та погіршення зору. Медики не могли зрозуміти причину захворювання. Лише після різкої появи гідроцефалії батьки звернулися до нейрохірургів Львова.

Онкологиня Роксолана Шевчик пояснила, що підвищення рівня онкомаркерів та радіологічні обстеження вказували на онкопатологію у Кості: «Ми діагностували пухлину ЦНС (центральній нервовій системі) й розпочали хіміотерапію. Після трьох блоків лікування отримали хороші результати, тож зробили забір стовбурових клітин периферичної крові і взялися готувати Костика до високодозової хіміотерапії». Лікарка додала, що після пересадки кісткового мозку хлопчик почувається добре, а результати аналізів свідчать, що трансплантація була успішною.

Пересадку кісткового мозку у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі почали робити у 2022 році. Загалом лікарі здійснили вже дев’ять аутологічних трансплантацій кісткового мозку. Трансплантація для пацієнта цілком безкоштовна.

Схожі новини