Передплата 2024 «Добрий господар»

Сума нарахувань на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, цьогоріч зросла більш ніж на 200%

У поточному році у Головному управлінні Державної податкової служби у Львівській області сформовано 237,2 тисячі податкових повідомлень-рішень на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки — на загальну суму 645,1 млн грн. Ця сума на 412 млн грн (тобто 273%) більша, ніж у 2022 році

Про це «ВЗ» повідомили в Управлінні інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Львівській області.

Як поінформували у відомстві, на зростання суми нарахувань вплинуло кілька вагомих факторів, а саме:

  • Збільшення кількості об'єктів, які оподатковані цього року внаслідок імпортування даних Державної реєстраційної служби до баз даних податкового органу. По значній кількості об'єктів, які не були оподатковані в попередні роки, проведено нарахування за останні три роки;
  • Львівська міська рада прийняла ставку податку по Львівській територіальній громаді на рівні 97,50 гривні за метр квадратний оподаткованої площі. Через те, що громадяни сплатили нараховані суми податку та погасили борги до місцевих бюджетів за 11 місяців 2023 року, у скарбницю надійшло 358 млн грн, що становить 231% до надходжень за аналогічний період минулого року, або на 203 млн грн більше. Зокрема, лише впродовж листопада повністю погасили борги 2 286 громадян по об'єктах житлової нерухомості на суму 3,4 млн грн та 450 громадян — по об'єктах нежитлової нерухомості на суму 2,5 млн гривень.

У листопаді Укрпошта завершила процес надсилання всіх сформованих рішень громадянам. Значна частина таких повідомлень-рішень повернулась до податкової служби з поміткою Укрпошти «За закінченням терміну зберігання» або «Адресат вибув». Тобто такі повідомлення-рішення з нарахованими сумами податку до платників не потрапили. Відповідно утворюється податковий борг, нараховуються штрафні санкції та можливий арешт майна боржника.

Чому ж повідомлення-рішення повертаються до Податкової, а громадяни їх не отримують? Річ у тому, що податкове повідомлення-рішення надсилається платнику за його податковою адресою. Інформація щодо податкової адреси — це інформація, внесена до інформаційних баз податкової служби на підставі даних, які особисто надав платник. У більшості випадків інформація про ці місця реєстрації подані громадянами до податкової служби ще тоді, коли вони звертались за отриманням ідентифікаційних кодів, тобто ще років двадцять тому. Відтоді багато хто змінив місце реєстрації, а Податкову про це не повідомив. Тому повідомлення-рішення надсилається на стару адресу. Таким чином платник не ознайомлений зі сумою проведених нарахувань податку. Після зміни місця реєстрації громадянин зобов’язаний протягом місяця повідомити про це контролюючий орган, де він поставлений на облік.

Якщо ви володієте нерухомістю, а податкове повідомлення-рішення не отримали, вам необхідно, відповідно до Податкового кодексу України, звернутись до податкового органу, аби уточнити дані щодо проведених нарахувань податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та своєї податкової адреси.

Нагадаємо, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в народі ще часто називають «податком на зайві квадратні метри».

Податок сплачується для квартир площею понад 60 кв. метрів, будинків понад 120 кв. метрів та для різних типів об'єктів житлової нерухомості в понад 180 кв. метрів. Податок сплачується за кожен квадратний метр понад цю норму. Сплатити податок необхідно у будь-якому банку або будь-яким зручним способом за реквізитами, вказаними у податковому повідомленні.

Схожі новини