Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«10 років тому українці показали, що „путінський“ або „лукашенківський“ сценарій ніколи не пройде»

  • 30.11.2023, 19:29
  • 417

Петро Порошенко на своїй сторінці у мережі Facebook нагадав про події десятирічної давнини, коли режим януковича застосував силу проти студентів у центрі української столиці. П’ятий президент наголосив: «путінський» або «лукашенківський» сценарій в Україні ніколи не пройде

«10 років тому, у найтемніші години ночі, режим януковича почав силовий розгін студентів на Майдані. Зовсім невелику кількість юних хлопців та дівчат, студентів-ідеалістів, які співали пісні й грілися біля вогнища, протестуючи проти згортання європейського шляху України, оточили й по-звірячому „зачистили“ озброєні загони беркуту. У хід пускали сльозогінний газ та гумові кийки. Бидло у формі било всіх без розбору, хлопців та дівчат. Труїли, гамселили кийками, кидали об землю. Збивали з ніг дітей прямо під монументом Незалежності», — пише Порошенко.

«Навіть після того, як викинули всіх з Майдану — не зупинилися, гнали на Хрещатик. Тих, кому вдалося сховатися по під'їздах, по одному вишукували по дворах. Вирізняли по символіці майдану та прапорах України. Оскаженілі силовики влаштували в Києві справжнє полювання на дітей», — нагадав Петро Порошенко події тієї ночі.

«Частину юнаків прийняв і сховав Михайлівський собор. Силовики чекали на студентів на вході до Собору, але зайти не наважилися. Через 10 днів саме дзвіниця Михайлівського золотоверхого вперше з часів Середньовіччя забила в набат під час другого розгону, скликаючи всіх на Майдан», — пише п’ятий президент.

«Ця темна ніч поділила історію України на „до“ та „після“. На Майдані пролилася перша невинна кров. Режим перейшов червону лінію і натиснув на спусковий гачок Революції. Наступного дня на вулиці міст вийшли мільйони людей з усіх областей. У Києві відбулося друге всеукраїнське віче, у якому взяли участь мільйон людей. Через три місяці боротьби революція перемогла. Показала, що „путінський“ або „лукашенківський“ сценарій в Україні ніколи не пройде. Показала, що єдиною владою в Україні є український народ», — резюмує Петро Порошенко.

Схожі новини