Передплата 2024 «Добрий господар»

Як не втратити пенсію за вислугу років і одночасно працювати та отримувати зарплату

Якщо людина вийшла на пенсію за вислугою років, то у багатьох випадках у разі виходу на роботу може позбутися цих виплат. Аби отримувати і пенсію за вислугу років, і зарплату, треба зважати на пенсійне законодавство

«Ця норма закону встановлена вже віддавна: якщо людина пішла на пенсію за вислугою років, то вона не має права працювати на тих посадах, які мають право на вихід на пенсію за вислугою років, — розповіла „ВЗ“ заступниця начальниці ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова. — На пенсію за вислугою років мають право працівники освіти, охорони здоров’я і соцзабезпечення, працівники, зайняті в перевезеннях і безпеці руху на залізничному транспорті та метро, артисти, актори театру тощо. Загалом є великий перелік професій, встановлений урядом, які мають право на вихід на пенсію за вислугу років. Це право надається за умови звільнення з роботи. Якщо людина поступає на роботу по тій же професії, з якої пішла, то виплата пенсії припиняється. Якщо людина йде на іншу роботу, не з цього переліку, то виплата пенсії не припиняється. Переважно люди так і роблять, у нас практично немає, щоб люди йшли на ту посаду, на якій працювали».

Тобто, якщо людина вийшла на пенсію за вислугою років, вона може працювати в іншій сфері, в якій працівникам не належиться такий вид пенсії.

Наприклад, лікарі та медсестри, які вийшли на пенсію за вислугою років, можуть працювати технічним персоналом чи робітниками у медзакладах. У такому випадку вони отримуватимуть зарплату і не втратять своєї пенсії.

Схожі новини