Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Справу про формулу «Роттердам+» закрито

  • 09.10.2023, 12:45
  • 514

Вищий антикорупційний суд закрив справу «Роттердам+»

Фото умовне
Фото умовне

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«9 жовтня під час підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС ухвалила рішення про закриття справи „Роттердам+“ з підстав п. 10 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України, тобто закінчення строку досудового розслідування, визначеного статтею 219 цього Кодексу, після повідомлення особі про підозру», — йдеться у повідомленні.

У САП уточнили, що указане рішення ухвалили з окремою думкою одного з суддів колегії. Прокурор САП не погоджується з таким рішенням суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції.

Що таке «Роттердам+»?

Це формула, яка визначала вартість електроенергії, яку виробляли теплоелектростанції. Її застосовували у 2016−2019 роках.

Для виробництва електрики ТЕС потрібно спалювати вугілля. Відповідно до формули «Роттердам+», вартість цього вугілля для ТЕС залежала від ціни вугілля на європейському ринку, а саме в порту міста Роттердам, що в Нідерландах.

До цієї ціни додавали вартість транспортування вугілля з Роттердама, хоча левову частку вугілля ТЕС купували не в Нідерландах, а в Україні, росії або з окупованих територій (як російське вугілля). Тому насправді ціна вугілля була нижчою, і ТЕС отримували надприбутки.

Найбільше від цього вигравала компанія ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, яка є монополістом на ринку і має найбільше ТЕС у країні. Натомість платили за це українці та українські підприємства, які мали високі тарифи на електроенергію.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень