Передплата 2024 «Добрий господар»

Новий директор комунального притулку націлений на… економію коштів. Чи постраждають собаки?

Конкурс мерії на цю посаду вважають фіктивним, а нового виконувача обов’язків Романа Добуша не надто компетентним у сфері захисту тварин

Роман Добуш - виконуючий обов’язків керівника ЛКП "Лев". Фото Романа Балука
Роман Добуш - виконуючий обов’язків керівника ЛКП "Лев". Фото Романа Балука

«Основне моє завдання — економія коштів, друге питання — кадрові рішення. Необхідно прийняти на роботу кваліфікованих ветлікарів, які хочуть працювати. Ми будемо вводити нові послуги, які дотичні до посади ветеринарного лікаря, які мають давати нові надходження для підтримки роботи підприємства. Я відпрацював багато років ветеринарним лікарем і зараз хочу щось зробити не лише для міста, а й для того, щоб тварини почували себе нормально. Щоб зберегти одне життя, варто працювати», — сказав новопризначений керівник комунального притулку ЛКП «Лев» Роман Добуш під час оголошення результатів відкритого конкурсу на цю посаду? Що означають слова про економію коштів і чи будуть економити на тваринах?

Історія конфлікту з наслідками смерті тварин

… Історія з призначенням керівника собачого та котячого притулку Львова оповита скандалами. У червні цього року з посад звільнили в.о. керівника ЛКП Олену Іващенко та головного лікаря Ярослава Муху через те, що у притулку усипили собак… Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко ініціював службове розслідування, яке довело їх вину у смерті тварин. Зоозахисники випадково виявили ситуацію, коли в притулку двох здорових собак евтаназували без жодних попереджень. 6 червня у Львівській міській раді заявили, що оголосять відкритий конкурс на посаду керівника ЛКП «Лев» через випадок з евтаназією собак.

На другий конкурс з відбору керівника ЛКП «Лев» подалося вісім кандидатів. Відбір був публічним: презентації учасників конкурсу транслювали наживо. До експертної комісії входили зоозахисники, депутати та представники бізнесу, які спільно аналізували програми кандидатів та їхні відповіді на питання. Результат конкурсу такий: Романа Добуша призначено виконуючим обов’язки керівника ЛКП «Лев», зоозахисницю Вікторію Лозову адміністраторкою ЛКП «Лев».

Зоозахисниця Вікторія Лозова стала адміністраторкою ЛКП "Лев".
Зоозахисниця Вікторія Лозова стала адміністраторкою ЛКП "Лев".

Два керівники — норма для собачого притулку, оскільки там традиційно призначали на керівну посаду когось із зоозахисників, аби стежити, чи все гаразд із захистом тварин, чи їх не обділяють в їжі та лікуванні.

Роман Добуш має ветеринарну освіту та досвід роботи керівником. Пані Вікторія — зоозахисниця, має досвід для посади адміністратора.

«Хочемо збільшити ресурс лікарів в ЛКП „Лев“, надавати якісні ветеринарні послуги. Це проблема, бо є попит, але ми не можемо його задовольнити. Будемо залучати спонсорів та донорів, будемо більше розповідати про ЛКП „Лев“, адже в інших містах немає таких спеціалізованих комунальних підприємств. Ми повинні бути прикладом для всієї України і, в першу чергу, для самих себе, бо тварини залежать від нас, і ми повинні за них відповідати», — наголосила Вікторія Лозова.

Працював на «Добробуті» та в профдезінфекції

Тим часом, в різних експертних середовищах Львова триває жваве обговорення кандидатури Романа Добуша. Кажуть, він людина пенсійного віку і не має управлінського досвіду, аби вивести ЛКП «Лев» з кризової ситуації. Пан Роман досі очолював комунальне підприємство ЛОР «Профілактична дезінфекція», а до того працював ветеринарним лікарем на ринку «Добробут». Також громадських активістів шокувало те, що під час своєї презентації в рамках конкурсу Роман Добуш не сказав про шляхи зменшення кількості бездомних тварин у Львові. Чоловік не зміг відповісти на питання, чи насправді собачі намордники оберігають від отруєння тварин на вулиці… І це не єдині питання, де кандидат-переможець показав себе, м’яко кажучи, профаном.

«Результати роботи нового керівника комунального тваринного притулку побачимо вже за пів року, головне — щоб не було прикрих фактів евтаназії тварин. Треба дати пану Роману шанс на роботу, — сказав для „ВЗ“ депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. — У мене в пріоритеті - відношення до тварин. Це основа основ для нового директора. Конкурсна комісія обирала серед кандидатів. Програми програмами. Питання — як людина буде її виконувати. Деякі речі з програми Романа Добуша буде важко виконати. Побачимо!».

«Економія коштів — не на тваринах»

«Моя фраза про економію коштів не стосується того, що тварини будуть голодні чи чогось недоотримуватимуть, — пояснив для „ВЗ“ Роман Добуш. — Зараз в ЛКП „Лев“ — 55 собак та котів, усі клітки заповнені. Економія коштів — запровадження енергоефективних технологій на підприємстві. Щоби шляхом економії непрямих видатків на господарські цілі (бензину та електрики) можна було закупити для тварин кращі ліки та створювати кращі умови. На підприємстві коштів катастрофічно бракує. Економія коштів — не на тваринах. Тут стоять сонячні батареї, хочу провести їх моніторинг. При можливості запустити батареї в дію».

— Яку зарплату будете отримувати на цій посаді?

— Я пенсіонер, мені 65 років. Моя місячна пенсія — 5,5 тисячі гривень. На посаді в.о. керівника ЛКП «Лев» буду заробляти 25−28 тисяч гривень. За правилами, у статусі в. о буду отримувати наразі заплату передбачену для заступника директора. Після іспитового терміну зароблятиму більше, суму не знаю. З 1 листопада зміниться мій статус на підприємстві.

— Вас хтось лобіював на цю посаду?

— Я сам висунув свою кандидатуру на конкурс.

— Де здобули ветеринарний досвід?

— На ринку «Добробут», пізніше військова частина, десять років завідувач лікувально-профілактичним відділом. Як ветеринарний лікар оперую.

— Що вас мотивувало очолити ЛКП «Лев»?

— Спеціальність. Цю професію дуже люблю, хочу допомогти тваринам. Щоб вони мали повноцінне життя в таких тяжких умовах для людей і тварин.

Схожі новини