Передплата 2024 ВЗ

В Україні не буде міст «республіканського значення»

Верховна Рада ухвалила закон, який залишає в Україні лише три види населених пунктів — місто, селище і село, і вводить новий статус — «поселення»

В Україні більше не буде селищ міського типу (смт), міст республіканського, районного і обласного значення. Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 8263, згідно з яким в Україні буде лише три види поселень — місто, селище і село.

З моменту набрання чинності закону, «міста обласного та район­ного значення» вважатимуться про­сто містами, а колишні смт стануть «се­лищами», повідомляє сайт pmg.ua. Крім того, вводиться нове визначення — «по­селення». Це компактне місце проживан­ня людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення.

Станом на липень 2023 року в Україні, включно з окупованими рф територіями, нараховується 459 міст, 881 смт, 1164 се­лища та 27 204 села. Містом вважається населений пункт з переважно компак­тною забудовою, чисельність жителів якого становить не менш як 10 тисяч, се­лищем — населений пункт з переважно садибною забудовою та чисельністю жи­телів не менш як 5 тисяч. Село — населе­ний пункт із садибною забудовою та чи­сельністю жителів менш як 5 тисяч.

Нюанси нового законодавства «ВЗ» роз’яснив директор департаменту еко­номічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда: «Досі питання адміністративно-територіального устрою були закріплені у Конституції України чотирма основними статтями: ст. 132, 133, 92 і 85. Зокрема, ст. 85 регламентує повноваження парла­менту в цих питаннях. Як досі були реа­лізовані ці повноваження? Ніяк, оскільки досі питання адмінтерустрою регламен­тувалося архаїчним указом президії вер­ховної ради Української рср. Це доку­мент 1981 чи 1982 року, він має застарілі поняття, оперує неактуальними норма­ми. Там зовсім не врегульоване питання правового статусу, критеріїв, класифіка­ції адмінтеродиниць, повноважень щодо вирішення питань адмінтерустрою. Но­вий законопроєкт мав все це осучасни­ти і виправити. Тож в першу чергу було визначення статусу населених пунктів, процедура їх створення, ліквідації, ста­новлення, зміни меж. Але нове законо­давство вирішить не всі болючі питання адмінтерустрою, проте велику їх части­ну. Основне — в новому законі - скасува­ли термін «міста республіканського зна­чення» (ті, що були в АР Крим), «міста обласного значення», «міста районного значення» і «селища міського типу» (смт).

Це зовсім не означає, що якісь населе­ні пункти будуть приєднуватися до інших. Це визначає статус населеного пункту. Але зміни меж, конфігурації об'єднаної територіальної громади цей законопро­єкт жодним чином не передбачає. Ста­ном на сьогодні цей законопроєкт тіль­ки прийнятий і переданий на візування, тобто ще не підписаний. Ба більше! Піс­ля підписання і до самої фактичної зміни статусу населених пунктів пройде бага­то часу. Кваліфікатор населених пунктів і його зміни затверджує Кабмін — за по­данням центрального органу виконавчої влади. Таким центральним органом є Мі­ністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Міністерство має ще напрацювати документи, внести їх у реє­стри, потім ВР це проголосує і тільки піс­ля того смт стануть селищами.

Що означає новий термін «поселен­ня»? Конституція говорить, що систему адмінтерустрою України становлять АРК, області, райони, міста, райони в містах, села і селища. На практиці маємо інколи компактні поселення поза межами міст і селищ. Наприклад, це можуть бути посе­лення на території колишніх садових то­вариств, або містечка для внутрішньо пе­реміщених осіб. Оскільки ці поселення є поза межами населених пунктів, то за­конопроєкт пропонує визначити поняття поселень як «компактне місце проживан­ня людей поза межами населеного пунк­ту, яке не має сталого складу населен­ня». Логічно, що ці поселення матимуть свої назви".

Схожі новини