Передплата 2024 «Добрий господар»

«Вагнерівці» керували масовими вбивствами у Центральній Африці, — ЗМІ

  • 27.06.2023, 12:40
  • 601

ПВК «Вагнер» мала центральну роль у кампанії вбивств, тортур і зґвалтувань у Центральноафриканській Республіці та витіснила цивільне населення з районів, де її дочірні компанії отримали права на видобуток корисних копалин

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

За даними Sentry, ПВК «Вагнер», яка мала тісні зв’язки із кремлем до нещодавнього повстання під керівництвом засновника групи євгена пригожина, найняв президент ЦАР Фостен-Аршанж Туадера у 2018 році, щоб допомогти відбити повстанців. Sentry і Міністерство фінансів США заявили, що ЦАР — одна з кількох африканських країн, де «Вагнер» роками надає свої «послуги». Зокрема, в обмін на мінеральні ресурси як спосіб опосередкованого посилення геополітичного впливу кремля.

Міністерство фінансів описало діяльність Вагнера в Африці як «взаємозв'язок між воєнізованими операціями рф, підтримкою збереження авторитарних режимів і експлуатацією природних ресурсів».

Діяльність «Вагнера» стала предметом підвищеної уваги після російського вторгнення в Україну, коли США звинуватили його в посиленні нестабільності в деяких африканських країнах і використанні їх для постачання зброї на війну. Досі незрозуміло, яким буде ігровий план Вагнера в Африці після повстання пригожина, що раптово закінчилося незрозумілою угодою, яка дозволила лідеру «Вагнера» і його військам піти, здавалося б, без наслідків.

«Вагнер, Туадера і його найближче оточення здійснили широкомасштабні, систематичні і добре сплановані кампанії масових вбивств, тортур і зґвалтувань», — йдеться у звіті організації Sentry.

Старший радник Туадера Фіделе Гуанджіка підтвердив присутність Вагнера в ЦАР, але повідомив, що він не брав участі в жодних військових наступальних діях або тортурах.

The Sentry цитує інтерв'ю з більш ніж 45 особами, зокрема — 11 членами збройних сил ЦАР, ополченців, документи і супутникові знімки.

«У ЦАР „Вагнер“ удосконалив план захоплення країни, підтримуючи криміналізовану державу, захоплену президентом Центральноафриканської Республіки та його найближчим оточенням, накопичуючи військову силу, забезпечуючи доступ до цінних корисних копалин і розкрадаючи їх», — йдеться в повідомленні Sentry.

Схожі новини