Передплата 2024 ВЗ

Чому у світі припиняють вакцинацію препаратом AstraZeneca?

  • 13.03.2021, 15:15
  • 914

Близько 16 країн світу призупинили вакцинацію від коронавірусу препаратом британсько-шведської компанії AstraZeneca. Серед можливих причин – поява серйозних побічних ефектів або навіть смерті

У компанії водночас заявили, що їхня вакцина безпечна, ефективна і пройшла всі потрібні випробування. Які країни тимчасово призупинили вакцинацію і чому — розповідає «Слово і діло».

Інфографіка від "Слово і діло"
Інфографіка від "Слово і діло"

В Австрії призупинили вакцинацію однією з партій AstraZeneca. Ускладнення після щеплення виникли у двох співробітниць однієї з клінік. 49-річна жінка померла внаслідок серйозних порушень згортання крові. У 35-річної жінки розвинулася тромбоемболія легеневої артерії.

У Таїланді, Данії, Ісландії вакцинацію AstraZeneca призупинили через появу тромбів у людей, яких прищепили. Скільки триватиме пауза у вакцинації — невідомо. Очевидно, доки Європейське агентство з лікарських засобів не закінчить розслідування інцидентів. Наразі зв'язок між смертями, ускладненнями і вакцинацією не доведений.

Читайте також: За побічні ефекти від COVID-вакцини Канада виплачуватиме компенсацію

Проте на тлі таких повідомлень деякі країни — Норвегія, Румунія, Кіпр, Болгарія, Естонія, Литва, Латвія, Люксембург — призупинили вакцинацію AstraZeneca як запобіжний захід. В Італії, як і в Австрії, не використовуватимуть певні партії вакцини.

У компанії AstraZeneca запевнили, що вакцина безпечна. У Всесвітній організації охорони здоров'я теж кажуть, що немає причин відмовлятися від препарату — причинно-наслідковий зв'язок між ускладненнями і вакцинацією не встановлений. Призупинення використання AstraZeneca назвали «запобіжним засобом».

Водночас Південно-Африканська Республіка хоче повернути виробникові один мільйон доз цього препарату. Але тут річ не в побічних ефектах: клінічні випробування показали, що вакцина малоефективна проти місцевого мутованого штаму коронавірусу.