Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"В Чехії - велика потреба у робочій силі, перевагу надають українцям", - Генеральний Консул РЧ у Львові

  • 22.11.2017, 16:45
  • 2 620

 У Львові зросла кількість заяв на візи в Чеському Консульстві.

"В Чехії - велика потреба у робочій силі, перевагу надають українцям", - Генеральний Консул РЧ у Львові
"В Чехії - велика потреба у робочій силі, перевагу надають українцям", - Генеральний Консул РЧ у Львові

Після лібералізації візового режиму загальна кількість заяв на візи знизилась, проте вона зросла в Консульстві Чехії у Львові. Про це в ексклюзивному інтерв”ю “ВЗ” розповів Генеральний Консул Республіки Чехія у Львові Павел Пешек.

"Лібералізація (візового режиму) стандартно стосується шенгенських віз без мети заробітку. У той же час багато українських громадян із заходу країни їде до Чеської Республіки на сезонні роботи. Ця категорія осіб повинна все одно подавати у нашому консульстві заяви на відповідні шенгенські візи, незважаючи на впровадження безвізового режиму, тому що в Чехії і для короткострокового працевлаштування потрібно мати візу", - повідомив Павел Пешек кореспонденту “ВЗ”.

У 2016 році кількість заяв на короткострокові шенгенські робочі візи становила 15 984. У червні 2017-го відбулася лібералізація візового режиму. І з початку 2017-го і до кінця жовтня є 28 232 заяви.

Щодо довгострокових робочих віз (трудових карт), то у 2016 році на них було 1775 подань. А з початку і до кінця жовтня 2017-го - уже 5852 подань.

"В Чехії - велика потреба у робочій силі. У нас економічний бум, чеським роботодавцям потрібні працівники. Українцям надають перевагу, бо вони кваліфіковані, добре працюють, мають подібну мову і культурне середовище. У Чехії постійно проживають 130 тисяч українців. Наразі зарплати українців ще не такі, як у чехів, але це далеко не низькі зарплати. Зараз попит на робочу силу такий, що українці вже починають отримувати такі ж високі зарплати, як і чехи", - Генеральний Консул Республіки Чехія.

Також Павел Пешек додав: "Дається взнаки рішення чеського уряду — збільшити вдвічі квоту на прийом заяв від українців на отримання довгострокових робочих віз. Заявник має чекати на довгострокову робочу візу два місяці. Зазвичай українці одночасно подають заяву на робочу карту і на шенгенську робочу візу. Працюють в Чехії на підставі шенгенської робочої візи два місяці, протягом яких паралельно оформлюються документи на робочу карту, потім вони повертаються сюди в Генконсульство, отримують довгострокову візу і їдуть знову в Чехію на роботу вже на підставі робочої карти".

Повний текст інтерв”ю читайте в паперовій версії “ВЗ”, у тижневику від 23 листопада, або незабаром на нашому сайті.

Схожі новини