Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Генпрокуратура передасть справу Януковича НАБУ

  • 20.11.2017, 17:43
  • 581

Кримінальні провадження щодо економічних та корупційних злочинів, в яких фігурують екс-президент України Віктор Янукович та інші колишні високопосадовці будуть передані Національному антикорупційному бюро.

Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко. За його словами, справи, в яких підозрювані чиновники категорії А, повинні бути передані в НАБУ.

Водночас, передача кримінальних проваджень з ГПУ до НАБУ може пригальмувати слідство на півроку, зазначив Луценко.

«З сьогоднішнього дня Генеральна прокуратура вперше з 1996 року таки позбулася функцій слідства. Старі справи залишаються за нами, але справи, навіть старі, в яких є підозрюваними чиновники категорії А навіть колишні, мають бути передані до НАБУ. Тому більшість резонансних справ, про які ми говорили з сім’ями Небесної Сотні, відповідно до закону мають бути у найближчий час передані до НАБУ. Це й справи, де фігурує Янукович, Арбузов, Азаров, Курченко, Клименко, Лазаренко хто завгодно», — сказав генпрокурор.

З 20 листопада 2017 року прокуратура втратила право починати розслідування проти високопоставлених чиновників, суддів та правоохоронців, а також реєструвати нові.

Тепер виключно слідчі Державного бюро розслідувань будуть опікуватися розслідуванням злочинів, вчинених службовими особами НАБУ, прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності детективів підрозділу внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України), а також військових злочинів, які вчинені топ-чиновниками, суддями, працівниками правоохоронних органів (крім випадків, коли ці злочини віднесено до підслідності детективів Національного антикорупційного бюро України).

Однак, тільки 16 листопада конкурсна комісія обрала директора ДБР та його заступників. Ним став Роман Труба.

За його словами, запустити повноцінну роботу Держбюро розслідувань він зможе до липня 2018 року. А от генпрокурор Юрій Луценк заявив, що ДБР запрацює наприкінці 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зрадник №1»: за що судять Януковича.

Президент-утікач звинувачується у державній зраді, пособництві представникам влади Росії, умисних діях, учинених з метою зміни державного кордону України, встановленого Конституцією та веденні агресивної війни.

За цими статтями, колишньому президенту загрожує до 15 років ув'язнення.

Джерело:Громадське радіо

Схожі новини