Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені з майже 200 країн пояснили, якими є головні загрози людству

  • 15.11.2017, 10:54
  • 1 154

Більше 15 тис. учених з 184 країн підписали документ, що описує головні загрози людству.

Друге "Попередження людству" опубліковано в журналі BioScience.

Перше "Попередження людству" вийшло в 1992 році. Його підписали близько 1700 учених зі всього світу. Документ передрікав знищення життя на Землі людством через утворення озонових дір, забруднення води і повітря, вирубування лісів, виснаження грунту і інших наслідків втручання людини в довкілля. Новий документ підвів підсумки 25 років, що пройшли з моменту публікації "Попередження".

"Людство не змогло добитися достатнього прогресу в рішенні екологічних проблем і багато які з них стали тільки серйознішими", - пишуть учені.

Головна проблема, на думку авторів документу - глобальна зміна клімату. З 1992 року середня температура виросла більш ніж на півградуса Цельсія, а щорічні викиди вуглекислого газу зросли на 62%. Также зменшилася кількість лісів, скоротилася кількість риби.

"Скоро буде надто пізно, щоб відхилитися від нашої траєкторії падіння", - відмічають учені.

Автори документу пропонують ряд шляхів вирішення проблеми, включаючи створення природних заповідників, скорочення кількості харчових відходів, впровадження більше екологічних технологій, зміну моделей споживання за допомогою економічних стимулів.

Схожі новини