Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Литва висунула на "Оскар" фільм про війну на Донбасі

  • 09.09.2017, 19:42
  • 961

Картину створена за участю Держкіно України

Литовський Оскарівський комітет абсолютною більшістю голосів висунув на «Оскар» у номінації «Найкращий іншомовний фільм» драму Шарунаса Бартаса «Іній».

Стрічку було створено у копродукції Литви, України, Франції та Польщі, за участі українських кінокомпаній «Інсайт Медіа» і «Тато Фільм», за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Литовського кіноцентру.

«Для мене це важливо не лише тому, що це мій фільм. Вважаю, що це є важливим не лише для Литви. Іноді реальність і художня вигадка практично зливаються, але реальність — набагато жорсткіша, і саме про неї потрібно говорити», - цитує Шарунаса Бартаса сайт Бюро української кіножурналістики.

У стрічці у споглядально-документальній манері змальовано шлях углиб зони АТО молодого литовця, який доправляє гуманітарну допомогу для українських вояків, його зіткнення із війною і спроба осмислити її. Молоді литовці Рокас та Інга, погоджуються відвести допомогу для української армії з Вільнюса до Києва. Вони не надто добре уявляють, що відбуваються в Україні, проте Рокас дуже хоче розібратись у тому, що таке війна, як би він поводився у цій ситуації. І вони вирішують їхати далі, на Схід.

Більшу частину фільму знімали саме в нашій країні, трохи у Києві, трохи в Дніпрі, а основну частину — біля лінії фронту, у Карлівці.

Фільм брав участь у конкурсі «Двотижневика режисерів» Каннського кінофестивалю. В український кінопрокат «Іній» вийде 5 жовтня 2017 року.

Нагадаємо, що Україна висунула на «Оскар» «Рівень чорного» Валентина Васянови

Схожі новини