Передплата 2024 «Добрий господар»

"Лікарі без кордонів" призупинили місію з порятунку мігрантів у Середземному морі

  • 13.08.2017, 12:09
  • 682

Лівійська влада обмежила доступ до гуманітарних суден в міжнародних водах Середземномор'я біля берегів країни.

Міжнародна організація "Лікарі без кордонів" (MSF) оголосила про припинення гуманітарної місії з порятунку мігрантів у Середземному морі через погрози лівійської берегової охорони, а також перешкод, які створює для активістів організації уряд Італії. Відповідну заяву опубліковано на офіційному сайті MSF.

Напередодні, 11 серпня, лівійська влада оголосила про створення зони пошуку і порятунку і обмежила доступ до гуманітарних суден в міжнародних водах Середземномор'я біля берегів Лівії. Відразу після цього італійський морський координаційний центр порятунку попередив "Лікарів без кордонів" про ризики, пов'язані з діями берегової охорони Лівії.

"Після введення цих додаткових обмежень на незалежну гуманітарну допомогу і посилення блокади мігрантів в Лівії MSF прийняла рішення тимчасово призупинити пошуково-рятувальну діяльність на своєму судні Prudence", - йдеться в повідомленні організації.

За словами операційного менеджера MSF Аннемарі Луф, якщо ці обмеження будуть офіційно підтверджені, збільшиться кількість смертей серед мігрантів, які переправляються через Середземне море в європейські країни, також зросте кількість людей, захоплених лівійськими правоохоронцями.

"Якщо гуманітарні судна витіснять з Середземного моря, то в цьому районі стане менше суден для порятунку людей. Ті, хто не потоне, будуть перехоплені і повернуті до Лівії, яка, як ми знаємо, є місцем беззаконня, довільного затримання і насильства", - сказала вона.

Глава італійського відділення міжнародної організації Лоріс де Філіппі в коментарі Reuters заявив, що "Лікарі без кордонів" припиняють свою місію в Середземномор'ї, оскільки "не хочуть ставити під загрозу своїх колег". Він уточнив, що влада Лівії зажадала від всіх неурядових організацій покинути територію в кілька сотень кілометрів від узбережжя країни.

В кінці червня Італія пригрозила закрити свої порти для іноземних суден, які перевозять мігрантів. Представник Італії в Євросоюзі Мауріціо Массарі зазначив тоді, що ситуація з біженцями стала настільки серйозною для країни, що Рим звернувся за допомогою до своїх партнерів по ЄС.

Як уточнює Reuters, за останні чотири роки в Італію прибули близько 600 тис. мігрантів. Велика частина з них відправляється від берегів Лівії в Європу на тендітних суднах, якими керують контрабандисти. Понад 13 тис. людей загинули під час спроби переправитися на інший берег Середземного моря.

Схожі новини