Передплата 2024 ВЗ

Двоє художників з Росії попросили політичного притулку у Швеції

  • 25.06.2017, 18:30
  • 870

Краснодарські художники Лусіне Джанян і Олексій Кнедляковський попросили політичного притулку у Швеції. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Як зазначається, спершу до Швеції переїхала інсталяція Лусіне і її чоловіка Олексія «Біле коло», присвячена московським протестам проти нового президентського терміну Володимира Путіна, а тепер й самі митці попросили політичного притулку в цій країні.

У січні 2017 року Кнедляковський у День працівників служб державної безпеки прикріпив хрест на постамент пам'ятника Феліксу Дзержинському. Його звинуватили в хуліганстві і заарештували на 15 діб. За словами художника, ФСБ сприйняла його мистецьку акцію «Новий чекіст» як образу честі.

«Новий чекіст» - це акція, яку художник присвятив народженню в Росії нової релігії, радянського православ’я, гибриду КГБ і РПЦ. Ця релігія не терпить иновірців і безжалісно їх переслідує.

Після кількох інцидентів з правоохоронцями митці вирішили виїхати з Росії. «У нас були шведські візи, інших не було, часу роздумувати теж не було. Вирішили не чекати, коли знову відправлять в СІЗО незрозуміло за що», - заявив він.

Художник розповів, що в 2016 році пробував організувати фестиваль «Медіаудар». Однак на місце заходу прийшли співробітники силових органів і козаки, після чого власники майданчика, де було домовлено про проведення акції, відмовився приймати фестиваль. В результаті Кнедляковський виступав на фуд-корті в торговому центрі. «На Кубані дуже важко з проявами публічної активності. Немає ані місць, ані майданчиків, все вичищено», - повідомив він.

Кілька робіт дружини Кнедляковського Джанян були присвячені підтримці Pussy Riot і виставлялися в Музеї сучасного мистецтва Марата Гельмана. Художниця розповіла, що після виставки її звільнили з Краснодарського університету культури і мистецтв, де вона дев'ять років працювала викладачем.

Олексій розповів, що люди їдуть не по своїй волі. Багато хто тепер розуміє, що боротися проти режиму Путіна можна і не перебуваючи в Росії. «У нас була ідеалістична картинка, що ми зараз тут все розігріємо, вийде на вулицю сто-двісті тисяч людей, і щось почнеться. Ці сто тисяч вийшли, і нічого не почалося. Як вийшли, так і розійшлися. Протести останніх місяців показали, що виходить молодь у великій кількості, школярі. Можливо, це покоління щось дасть інше? Але на найближчий час я особливих перспектив, чесно кажучи, не бачу», - заявив Кнедляковський.

Наразі шведська влада розглядає прохання про притулок митців і надала їм тимчасове місце для проживання.

Схожі новини